загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як відключитися від системи централізованого теплопостачання

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Головне управління Держпродспоживслужби в Кіровоградській області підготувало найпоширеніші відповіді на запитання жителів області про відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води. Частина скарг стосується діяльності СП ТОВ «Світловодськпобут» та ситуації з наданням міськвиконкомом дозволів на відключення.

Відповідно до п. 6 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» від 09.11.2017 №2189-VIII наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 26.07.2019 №169 затверджений Порядок відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води. Тобто, органи місцевого самоврядування, виконавці послуг з теплопостачання та споживачі повинні дотримуватись вимог вказаного Порядку.

Тим не менш під час перевірок фахівці управління захисту споживачів Держпродспоживслужби в Кіровоградській області фіксують порушення, які допускають органи місцевого самоврядування та виконавці комунальної послуги з теплопостачання при застосуванні зазначеного Порядку.

Першим розділом Порядку передбачається, що орган місцевого самоврядування своїм рішенням створює та затверджує склад постійно діючої комісії для розгляду питань щодо відключення споживачів від систем централізованого опалення. Рішення Комісії оформлюються протоколом та оприлюднюються на офіційному вебсайті органу місцевого самоврядування.

Розділ ІІ Порядку визначає алгоритм відключення власників (співвласників) будівель, у тому числі житлових будинків, від централізованого опалення. Так орган місцевого самоврядування розглядає заяву про відключення за наявності затвердженої схеми теплопостачання відповідного насаленого пункту, а комісія приймає рішення щодо відключення будівлі та типу системи опалення, яку можна встановити з урахуванням технічних можливостей наявних мереж газопостачання, водопостачання та електропостачання населеного пункту чи окремого кварталу (мікрорайону).

За інформацією СП ТОВ «Світловодськпобут» згідно з вимогами Порядку в 2020 році відключилось від системи централізованого теплопостачання 8 багатоповерхових будинків у Світловодську.

Відповідно до розділу ІІІ Порядку, відключення власників квартир та нежитлових приміщень багатоквартирних будинків від централізованого опалення можливе лише за умови, якщо на день набрання чинності Законом України «Про житлово-комунальні послуги» (01.05.2019) не менше половини квартир та нежитлових приміщень цього будинку відключені від централізованого опалення. Інформація про перелік таких будинків розміщується на офіційних вебсайтах органів місцевого самоврядування, виконавців відповідних комунальних послуг. Тобто, Порядком покладений обов’язок на органи місцевого самоврядування та виконавців відповідних комунальних послуг щодо інформування споживачів про переліки таких будинків, водночас неінформування є порушенням п. 3 ч. 2 ст. 8 Закону України «Про житлово-комунальні послуги». Органи місцевого самоврядування зобов’язані дотримуватись Порядку та надавати дозволи і приймати рішення на від’єднання лише для розміщених на вебсайтах переліків будинків.

Затвердження підприємствами-виконавцями комунальної послуги з централізованого опалення власних Порядків відключення споживачів від систем централізованого опалення та постачання гарячої води є порушенням чинного законодавства, а саме п. 6 ч. 2 ст. 4 Закону України «Про житлово-комунальні послуги».

З початку року фахівці управління захисту споживачів Держпродспоживслужби області вже перевірили 7 суб’єктів господарювання у сфері надання комунальних послуг. У ході перевірок у 4 випадках встановлено порушення прав споживачів, про що складені відповідні акти та надані приписи для усунення порушень.

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими

Джерело:
До списку новин