загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як працює шостий палець?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В ході еволюції у нас з’явився зручний інструмент для самих різних дій – рука з п’ятьма пальцями. Правда, ця схема працює не завжди: деякі люди народжуються з шістьма і більше пальцями: такий генетичний збій називають полидактилией. Але давайте уявимо, що у кожного з нас з’явилося по одному додатковому пальця на кожній руці. Як це вплинуло б на наше життя, науку, хід історії?

Чому у нас всього 5 пальців?

Марк Шангизи, завідувач лабораторією з вивчення властивостей людського сприйняття при дослідному інституті у штаті Айдахо, США, переконаний: у людей додатковий палець не міг з’явитися, оскільки це не тільки порушує симетрію кисті, але і суперечить розробленої їм теорії. Так званий «закон кінцівки» пояснює п’ятизначне кількість пальців з допомогою простої математичної формули, виведеної з правил для кількості вузлів в комп’ютерних мережах. Ця формула обґрунтовує оптимальне кількість кінцівок, необхідних організму для взаємозв’язку із зовнішнім світом на основі його розміру.

Так, при дуже довгих кінцівках їх ідеальне кількість дорівнює шести – цей принцип використовують комахи. Дуже короткі кінцівки вимагають ще більше «точок опори» – тому гусениці та багатоніжки перевершили всіх інших представників тваринного світу. Що ж про людину, то йому необхідні такі пальці, які могли б давати переваги в хватании предметів і дрібній моториці, які відповідали б розміром долоні і не втрачали занадто багато тепла. Але, якби в нас від природи шість пальців, вони були б тонше – а значить слабший, і вони швидше замерзали б в холодну пору року. Так що оптимальною кількістю пальців для руки людини виявляється число п’ять.

Які переваги 6 пальця?

У деяких тварин – наприклад, у панди, – є додатковий відросток у вигляді великого пальця. Насправді це подовжена кістка зап’ястя, яку травоїдні ведмеді використовують для підтримки при хватании бамбука. Але і у людини можуть бути «зайві» пальці: за статистикою, шестипалым народжується один європеоїдну дитина з кожних 3000 новонароджених, а в Африці цей показник збільшується ще в 100 раз. В Індії шестипалих людей настільки багато, що правоохоронні органи ведуть облік за ознакою «шестипалости» нарівні з іншими особливими прикметами. «Рекордсменом» полидактилии є індійський хлопчик Акшат Саксен, у якого 34 пальця: по 7 пальців на кожній руці і по 10 пальців на кожній нозі.

Звідки береться зайвий палець? Як правило, він є подвоєнням однієї з кісток зап’ястя – просто уявіть собі, як виглядає іграшкова рогатка. Природно, якщо подвоюється великий палець або мізинець, то «дублікат» не поміщається на долоні, і як би «дивиться» в бік. У розвинених країнах від цього недоліку найчастіше позбавляються хірургічним шляхом, так як ні естетики, ні зручності ці зайві пальці не додають. Але буває і дзеркальна полідактилія: при цьому великий і вказівний палець взагалі не розвиваються, а інші три дублюють один одного. Така долоню виглядає акуратніше, але не володіє всіма звичайними можливостями.

Зовсім інша справа, якщо б ми отримали повноцінний шостий палець в подарунок від еволюції. Так, наприклад, додатковий мізинець дозволив би людині віртуозніше грати на музичних інструментах та друкувати тексти, з більшою спритністю ловити предмети і міцніше утримувати їх – це могло б дати додаткові переваги спортсменам. Але дрібна моторика нашої руки залежить, в основному, від великого і вказівного пальця – так що для виконання різних завдань додатковий мізинець не зіграв би вирішальної ролі. Зате будь-який з додаткових пальців, володіючи власними нервовими закінченнями і біополем, став би проекцією певних органів і систем організму, а так само «зберігачем» певних людських якостей. Так, наші п’ять пальців відповідають за волю, лідерство, самореалізацію, любов і творчість. Можливо, шостий відповідав би за «шосте почуття»? Ну і, звичайно, манікюр обходився б нам на 20% дорожче.

Футуристи ж дотримуються думки, що при нинішньому образі життя людство скоро втратить безіменний палець і мізинець, і буде обходитися всього трьома дійсно важливими пальцями. Втім, поки це тільки теорія.

Пальці і математика

Що може бути простіше, ніж десяткова система числення? Весь світ сьогодні вважає десятками, і це здається нам цілком природним: ми, наприклад, можемо будь-яке число помножити на десять, просто додаючи до нього зайвий нуль. Але що, якщо нулем позначати не цифру 10, а, скажімо, 12? Тоді цифри були б такі: 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, A (наше 10), B (наше 11) – і далі 10 (наше 12). Тоді ми з тією ж легкістю могли б множити на 12, додаючи нуль. Така система була б зручніше з точки зору математики – 10 ділиться тільки на 2 і на 5, а ось 12 кратно і 2, і 3, і 4.

Насправді десяткова система числення відносно молода: у древніх цивілізаціях повсюдно використовувалася 12-річна система рахунку. Вона виникла в стародавньому Шумері виходячи з кількості фаланг пальців на руці при підрахунку їх великим пальцем тієї ж руки. Деякі народи Нігерії і Тибету використовують двенадцатеричную систему числення і в даний час. З цієї системи ми успадкували дуже багато: кількість годин у добі і місяців у році, зодіакальне коло і 12 нот в музичному звукоряді. Те ж стосується європейської системи заходів: 1 англійський пенс = 1/12 шилінга, 1 дюйм = 1/12 фути і т. д.

Але в європейській цивілізації прийнято було вважати не фаланги чотирьох пальців п’ятим, а загинати самі пальці – так, очевидно, і народилася десяткова система числення. Перехід назад на двенадцатеричную систему числення неодноразово пропонувався вченими Європи – але головним аргументом проти цього завжди служили неминуча плутанина при переході і величезні витрати. Тим не менш, іноді все ж використовують інші системи рахунку – двох, чотирьох, восьми і навіть 16-ричную.

Будь у людини по шість пальців на кожній руці, йому б за аналогією довелося зіткнутися спершу з 15-ричной системою числення, а потім зробити ставку на 12-ричную. Це мало б глибокі наслідки для розвитку точних наук і культури в цілому. І, потискуючи руки знайомим, ми б ніколи не почули радісний «Гей, дай п’ять!»

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими

 

Джерело:
До списку новин