загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Великодній піст 2021: коли починається та скільки триває

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Після завершення новорічно-різдвяного циклу свят, чимало людей цікавляться, коли починається Великий піст 2021?

Великдень або ж Світле Христове Воскресіння – найшановніше свято серед християн. Відзначають його у знак згадки про найвідомішу біблійну подію – воскресіння Ісуса Христа.

Передує Великодню піст, який триває 48 днів. Перші сорок днів називаються Чотиридесятницею, а останній тиждень – Страсною седмицею (або ж Страсний тиждень).

Коли починається Великий піст 2021

Великий піст 2021 у вірників східного обряду починається 15 березня і завершується 1 травня. Таким чином Великдень у 2021 році будуть святкувати 2 травня.

Вірники західного обряду святкують Великдень у цьому році 4 квітня. Так само святій Пасці передує піст.

Про Великий піст

Великодній піст тримають з особливою строгістю протягом першого тижня та в останню седмицю.

Протягом всього посту віряни утримуються від вживання в їжу м’яса, молока, яєць. Рибу можна тільки в окремі дні (на Благовіщення, Лазареву суботу та Вербну неділю). Та, в першу чергу, піст – це не так про їжу, як про покаяння. В цей час важливо молитись, просити прощення за гріхи, дотримуватись Божих заповідей. Піст – це перш за все душевне очищення.

Хто може не тримати піст?

Певні послаблення або повне скасування посту допускається тим людям, яким постування може бути шкідливим для здоров’я. Найперше це маленькі діти, вагітні та матері, які годують дітей груддю. Певні послаблення є і для студентів, військових та людей, які займаються важкою фізичною працею. Також не постувати можуть хворі.

Проте, скасування чи послаблення фізичного аспекту посту не означає, що така людина може зовсім не дотримуватись встановлених церковними канонами правил. Можна вживати, скажімо, за медичними показаннями молоко чи інші продукти, але постувати в іншому – обмежити себе у веселощах.

Чи можна у піст вживати алкоголь?

Міцні алкогольні напої під час посту забороняються. Церковний устав допускає мінімальне вживання вина в окремі дні.

Чи можна святкувати дні народження під час Великого посту?

Звичайно ж, у великої кількості людей на період посту припадають дні народження. То як бути, чи можна їх святкувати?

Звісно ж, привітати людину гарними словами та побажаннями – не гріх. Але решту звичних для нас атрибутів святкування, як от гучні банкети, танцювання, веселощі та ін., варто відкласти. Пам’ятайте, у період посту варто відмовитись від веселощів та спокус. Цей період призначений для того, щоб очистити свою душу і підготуватись до Світлого Христового Воскресіння.

 

Джерело:
До списку новин