Використовуючи різні формальні приводи, влада намагається відмовляти у виплатах пенсіонерам-поселенцям. Однак, на думку фахівців, такі заборгованості є незаконними, і тому пенсіонери можуть поборотися за свої гроші.

Про те, як можна добитися виплати пенсії у таких випадках, розповідає ресурс "Новини Донбасу" з посиланням на "Юридичний радник для переселенців".

Наприклад, типовою є ситуація, коли Пенсійний фонд блокує пенсію за порушення "правила 56 днів". В органах ПФУ відповідають, що це через постанову Кабміну № 335 від 25.04.2018 року і потрібно чекати, поки її скасують. Але з такою позицією юристи не погоджуються і називають їх незаконними.

На їх думку, відповідно до ст. 49 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенсійного фонду або за рішенням суду може бути припинена тільки в наступних випадках:

  • якщо пенсія призначена на підставі документів, що містять недостовірні відомості;
  • в разі смерті пенсіонера;
  • в разі неотримання призначеної пенсії протягом 6 місяців підряд;
  • в інших випадках, передбачених законом (якщо пенсія призначена на підставі інших законів).
 
Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

При цьому згідно зі ст. 46 цього ж Закону при зверненні пенсіонера за отриманням пенсії, яка була не виплачена з вини пенсійного органу, нараховані суми виплачуються за минулий час без обмеження будь-яким строком з нарахуванням компенсації втрати частини доходів. Якщо ж і була вина самого пенсіонера, що він не отримав кошти, то він все одно має право на виплату пенсії за три роки до дня звернення за її одержанням. Правда, в такому випадку одночасно виплачується сума не більше ніж за 12 місяців, а решта - рівними частинами щомісяця в розмірі місячної пенсії. 

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube 

У разі невиплати пенсії необхідно звернутися з письмовою скаргою на адресу Пенсійного фонду України (01601, м.Київ, вул. Бастіонна, 9). У заяві обов'язково вказати своє прізвище, ім'я, по батькові, ідентифікаційний код та контактні дані. Також не забудьте вказати суть свого звернення і описати порушення з боку конкретного пенсійного органу (безпідставна невиплата пенсії за період «з» «по» і т.п.). Якщо заборгованість виникла при призначенні пенсії або у зв'язку з переведенням пенсійної справи, або якщо вас помилково включили в списки осіб, які перебували на окупованій території понад 60 днів, обов'язково вкажіть про це в скарзі.

Якщо ж це не допомогло, то можна оскаржити бездіяльність пенсійного органу в суді. В цьому випадку для початку потрібно подбати про докази, які будуть додаватися до позовної заяви. Зокрема, стануть в пригоді:

  • письмова відповідь пенсійного органу про причини припинення пенсії і невиплати заборгованості (за зверненням пенсіонера);
  • довідка про розмір нарахованих і фактично виплачених сум пенсії (за зверненням пенсіонера);
  • виписка з банківського пенсійного рахунку.