загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

До 150-річного ювілею Лесі Українки видали 14-томне видання творів письменниці

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Видали повне академічне зібрання творів Лесі Українки у 14 томах.


Відповідне фото виклали на сторінці кафедри української літератури ВНУ у Фейсбуці.

«Нарешті! Усі 14 томів повного академічного зібрання творів Лесі Українки! Тішимося, пишаємося», – йдеться у дописі.

Презентація 14-томника стане центральною подією ювілейного року, зазначають на сторінці Міністерства культури та інформаційної політики.

«Україна чекала на це видання півстоліття. Зібрання дійсно унікальне, адже попереднє «повне» видання було цензурованим і складалося з 12 томів.

Принципова відмінність зібрання – це максимальна увага до рукописів Лесі Українки, зокрема до чернеток, які відкривають завісу над таємницями творчого процесу», – йдеться у повідомленні.

Видання поділене тематично і жанрово за такими напрямами-блоками:

– драматургія (1–4 томи),

– поезія та ліро-епічні поеми (5 том),

– художня проза (6 том),

– літературна критика та публіцистика (7 том),

– переклади (8 том),

– записи народної творчості та пісні, записані з голосу Лесі Українки (9 том),

– «Стародавня історія східних народів» та конспекти, виписки, нотатки (10 том),

– листування (11–14 томи).

Повне зібрання творів Лариси Косач-Квітки офіційно представлять у рамках Масштабного мистецького проєкту «Леся Українка: 150 імен» в Національному центрі «Український дім».

Зібрання підготовлено та видано зусиллями провідних науковців Волинського національного університету імені Лесі Українки та інших навчальних і наукових інституцій України: Сергієм Романовим, Марією МоклицеюЮрієм ГромикомТетяною Данилюк-ТерещукОленою КицанНадією КолошукТерезою ЛевчукОленою МаланійАнтоніною РадькоЛарисою СеменюкВікторією Сірук, Вікторією Соколовою, Віктором ЯручикомОксаною БєлихЛюдмилою Бондарук, Іриною БіскубВірою АгеєвоюОлександрою ВісичСвітланою КирилюкСвітланою КочергоюОленою ОгнєвоюОльгою ПолюховичВалентиною ПрокіпРаїсою ТхорукЕлеонорою СоловейІриною ЩукіноюМаксимом Стріхою. Нардепка Ірина Констанкевич також увійшла до складу редколегії.

Нагадаємо, у 2017 році народна депутатка України, членкиня депутатської групи «Партія «ЗА Майбутнє» Ірина Констанкевич на держаному рівні підняла питання щодо належного пошанування видатної письменниці та громадської діячки Лесі України, інформує пресслужба нардепки. Ірина Мирославівна ініціювала відповідну Постанову Верховної Ради України. Документ передбачав створення Оргкомітету щодо гідного відзначення ювілею.

У листопаді 2019 року за пропозицією Ірини Констанкевич на Волині провели виїзне засідання цього парламентського комітету. Тоді нардепи, урядовці, представники обласної влади також відвідали Колодяжненський літературно-меморіальний музей Лесі Українки, який знаходиться за 8 кілометрів від Ковеля.

Білий та Сірий будиночки Косачів включені до переліку об'єктів, ремонти яких цьогоріч фінансуватимуться за рахунок коштів ДФРР, йдеться на сторінці Ірини Констанкевич. Проєкт передбачає не лише реставраційно-ремонтні роботи Білого та Сірого будинків Косачів, а й реекспозицію, введення інтерактивних сучасних технологій, оцифрування фондів, створення сайту та віртуальної екскурсії, посилення промоційної складової у діяльності Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки.


До слова, у Луцьку запрошують усіх охочих відвідати мистецькі, просвітницькі та інші заходи, які відбудуться у Луцьку з нагоди 150-річчя від дня народження Лесі Українки. Деталі щодо дати, часу та місця проведення заходів можна переглянути в інтерактивній афіші за посиланням.

 

Джерело:
До списку новин