загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Неділя блудного сина 2021: як підготуватися до Великого посту

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Цієї неділі церква згадує притчу про блудного сина - як символ щирого каяття і великого Божого прощення.

Неділя блудного сина 2021: як підготуватися до Великого посту

Наближається час Великого посту, і церква заздалегідь починає готувати людей до цього важливого моменту їхнього життя.

Минулої неділі читалася притча про митаря та фарисея, що розповідала про щирість та глибину віри в Бога.

Цієї неділі церква згадуватиме притчу про блудного сина - як символ щирого каяття і великого Божого прощення.

У 2021 році неділя блудного сина припадає на 28 лютого. У всіх православних храмах та монастирях читають 15 главу Євангелія від Луки.

Це ще одна з притч, розказаних Ісусом Христом, і кожна слово в ній має велике значення.

До речі, притча про блудного сина надихала багатьох письменників, художників, режисерів, які створювали на її основі справжні витвори мистецтва.

Рембрандт ван Рейн. Повернення блудного сина
uk.wikipedia
Рембрандт ван Рейн. Повернення блудного сина.

Притча про блудного сина

“У чоловіка одного було два сини. І молодший із них сказав батькові: Дай мені, батьку, належну частину маєтку! І той поділив поміж ними маєток. А по небагатьох днях зібрав син молодший усе та й подався до далекого краю, і розтратив маєток свій там, живучи марнотратно. А як він усе прожив, настав голод великий у тім краї, і він став бідувати. І пішов він тоді і пристав до одного з мешканців тієї землі, а той вислав його на поля свої пасти свиней. І бажав він наповнити шлунка свого хоч стручками, що їли їх свині, та ніхто не давав їх йому. Тоді він спам'ятався та сказав: «Скільки в батька мого наймитів мають хліба аж надмір, а я отут з голоду гину! Устану, і піду я до батька свого, та й скажу йому: Прогрішився я, отче, против неба та супроти тебе... Недостойний я вже зватись сином твоїм; прийми ж мене, як одного з своїх наймитів..." І, вставши, пішов він до батька свого. А коли він далеко ще був, його батько вгледів його, і переповнився жалем: і побіг він, і кинувсь на шию йому, і зачав цілувати його! І озвався до нього той син: Прогрішився я, отче, против неба та супроти тебе, і недостойний вже зватися сином твоїм... А батько рабам своїм каже: «Принесіть негайно одежу найкращу і його зодягніть, і персня подайте на руку йому, а сандалі на ноги. Приведіть теля відгодоване та заколіть, будемо їсти й радіти, бо цей син мій був мертвий і ожив, був пропав і знайшовся!» І почали веселитись вони. А син старший його був на полі. І коли він ішов й наближався до дому, почув музики та танці.

Повернення блудного сина

І покликав одного з слуг та й спитав: "Що це таке?" А той каже йому: "То вернувся твій брат, і твій батько звелів заколоти теля відгодоване, бо ж здоровим його він прийняв". І розгнівався той і ввійти не хотів. Тоді вийшов батько його й став просити його. А той відповів і до батька сказав: "Ото, стільки років служу я тобі, і ніколи наказу твого не порушив, ти ж ніколи мені й козеняти не дав, щоб із приятелями своїми потішився я... Коли ж син твій вернувся оцей, що проїв твій маєток із блудницями, ти для нього звелів заколоти теля відгодоване..." І сказав він йому: "Ти завжди зо мною, дитино, і все моє то твоє! Веселитись та тішитись треба було, бо цей брат твій був мертвий і ожив, був пропав і знайшовся!"

Чому Ісус казав притчами

У Євангеліях  Ісус Христос здебільшого казав притчами - короткими розповідями алегоричного змісту, побудованими на порівняннях. 

У перекладі з грецької притча - "йти пліч-о-пліч". Притча ставить пліч-о-пліч відоме з невідомим. Дозволяє зрівняти відому істину з невідомою.

Ісус намагався притчами змінити ставлення людей до того, що вони звикли бачити. Не все те золото, що блищить.

Тлумачення притчі про блудного сина

У єврейській родині батько мав неперевершений авторитет. Син, який не послухався батька, не виконав його волю, або знищив спадок, - вважався великим грішником. Не було більшого  злочину, ніж  образити батька. Йому не було було прощення.

Але у притчі Ісуса Христа син все ж таки набрався сміливості, повернувся до батька, і зізнався у щирому покаянні.

Попри очікування ганьби, батько зустрів сина, як шанованого, очікуваного і найкращого на землі! У вчинках батька символічно вказана милість Божа до людей, яка вище за норми та правила.

Головна суть - прощення Боже можливе для кожного. Не тільки для того, хто, як старший син, не скоїв зла, а і для молодшого - який скоїв зло, але розкаявся, попросив прощення і вирішив змінитися.

Для Бога немає нічого неможливого за умови покаяння і бажання змінити своє життя на краще.

Чому притчі читають перед Великим постом

Притчі про митаря та фарисея, про блудного сина завжди читають у церкві напередодні Великого посту.

Піст - це подвиг, який повинен мати твердий фундамент.

Головний, твердий фундамент християнина - смирення (в усьому доброму бачити волю Божу, а в усьому злому - бачити свої гріхи). А притчі у цьому допомагають. 

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими

 

Джерело:
До списку новин