загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На роботу за кордон: чим приваблюють країни заробітчан і чому їдуть українці

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За даними Держстату, попри минулий "ковідний" рік з України виїхало 426 тисяч громадян.

На роботу за кордон: чим приваблюють країни заробітчан і чому їдуть українці
© Associated Press

У всьому світі громадяни міняють країни заради роботи і українців у переліку трудових мігрантів теж чимало. Лише упродовж 2020 року за межі України на постійне місце проживання виїхало 2,5 тисячі українців. Водночас, впливова консалтингова компанія оприлюднила оновлений рейтинг країн з найкращими умовами для заробітку.

Про це йдеться 10 березня в сюжеті ТСН.19:30.

Українка Марина Колеснікова нині проживає в Канаді. Туди вона дивом встигла потрапити торік напередодні закриття кордонів через пандемію COVID-19. Перші її враження були, що там живуть дуже щасливі люди. 25-річна українка мріяла про цю країну, бо туди переїхав жити її коханий Олег. Але Канада відкрила робочу візу лишень, коли пара одружилася.

"Це довга історія. Вона зайняла в нас 8 років. Я навчалася в Україні цей весь час і змогла переїхати лише минулого року", - розповіла Марина.

Марина разом з чоловіком працюють в сфері IT, яку навіть жорсткий карантин не паралізував. Роботу, каже, знайти не складно, головне – знати мову.

"В Торонто в мене не вийшло знайти. Я працюю в іншій провінції за три тисячі км. Це місто Калгері. Мені подобається ця політика прозорості. Якщо це стосується саме робочого процесу", - каже Марина.

Марина з чоловіком уже претендують на канадське громадянство і до України повертатись не збираються.

Нещодавно світова консалтингова компанія провела опитування 200 тисяч осіб у двох сотнях країн, аби визначити найкращі міста і країни для переїзду на роботу. Так, цьогорічний рейтинг:

  1. Канада;
  2. США;
  3. Австралія;
  4. Німеччина;
  5. Велика Британія.

Заробітчанин Микита Морозов подався до Британії, щоб підзаробити. На відміну від Марини, змінювати громадянство поки що не в його планах. Пропрацював у країні 4,5 місяців. Микита планував давно заробити грошей на власний бізнес. Та в Україні це не вдавалось. Коли знайомі запропонували працювати на фермі у Лондоні, погодився одразу.

"Ми потрапили в сезон, коли ми не працювали на полі, а просто пакували ягоди, які приходили з-за кордону. За короткий час я заробив гарні гроші. Не шкодую і може бути поїду ще раз", - поділився заробітчанин.

І таких як Микита, в Україні тисячі. За даними Держстату, попри минулий "ковідний" рік з України виїхало 426 тисяч громадян. Натомість повернулось більше – 435 тисяч українців. Але тих, хто прощається з українським паспортом, щороку не меншає, кажуть у Міграційній службі.

Змінити країну заради роботи. Так відбувається по всьому світу і українців у переліку трудових мігрантів теж чимало. Лише упродовж 2020 року за межі України на постійне місце проживання виїхало 2,5 тисячі наших співгромадян. Водночас, впливова консалтингова компанія оприлюднила оновлений рейтинг країн з найкращими умовами для заробітку. Чим приваблюють країни заробітчан і чому їдуть українці, з'ясовувала ТСН.    

"2,5 тисячі громадян України оформили документи на виїзд за кордон на постійне місце проживання протягом 2020 року. Протягом 2021 року оформили документів для виїзду на ПМЖ 400 громадян України", - повідомив начальник управління комунікацій та електронних сервісів Державної міграційної служби Гага Кікнадзе.

Вподобати сприятливу для міграції країну для українців зовсім не означає виїхати туди. Українці їдуть, переважно до сусідніх країн, каже очільник асоціації з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник: "В них так само низька народжуваність і їм так само не вистачає робочих рук".

Привабити українського працівника за кордоном легко - просто запропонувати рівні умови праці і вищі зарплати. Якщо ж в Україні вони матимуть те саме, бажання виїхати ослабне, впевнений Василь Воскобойник.

 

Джерело:
До списку новин