загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як підзаробити пенсіонеру: ТОП-10 професій для людей старшого віку

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Розповідаємо про можливості, плюси і мінуси кожної з запропонованих робіт

Почнемо з того, що треба знати пенсіонерам, які збираються влаштуватися на роботу.

По-перше, вони мають право і працювати, і отримувати пенсію. Чинне законодавство цього не забороняє.

Згідно законів України «Про пенсійне забезпечення» і «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», працюючий пенсіонер не втрачає пенсію за вислугу років, а кожні 2 роки його пенсію індексують.

По-друге, пенсіонер може працювати й «на себе», заробляючи додатковий стаж. Для цього йому потрібно оформити ФОП і тоді в пенсійний фонд будуть відраховуватися усі необхідні податки. Однак варто пам’ятати, що у такому разі пенсіонер може втратити субсидію.

Ким можуть працювати люди старшого віку

Для жінок старшого віку зараз реально знайти роботу нянями, вахтерками, гардеробницями, швачками, промоутерами, операторками у Call-центрі, кондуктором чи хатньою робітницею. Чоловіки, своєю чергою, можуть влаштуватися водіями, швейцарами, охоронцями або ж кур’єрами.

Розглянемо кожен із запропонованих варіантів.

Няня

Пенсіонерам цілком довіряють дитсаківців й учнів молодшої школи. Серед обов’язків няні: прогулянки, відвідування гуртків та секцій, контроль за виконанням домашніх завдань. Часом дитині порібно також приготувати чи підігріти вже готову їжу.

Охоче беруть на роботу няню з педагогічною чи медичною освітою, яка мешкає неподалік.

Заробіток залежить від навичок дитячої доглядальниці, конкретного міста чи населеного пункту, а також достатку сім’ї, в якій працюватиме няня. Реально заробляти від 5 тис. грн/міс.

Водій

Доволі високооплачувана професія для чоловіка на пенсії, яка не вимагає спеціальних знань - лише водійський стаж, посвідчення відповідної категорії та хороший стан здоров’я.

Реально влаштуватися у службу таксі чи на підприємство, де службове авто нададуть. За наявності особистого транспорту, часто люди займаються і приватними перевезеннями. Однак для цього краще оформити ФОП, адже в іншому разі вас можуть оштрафувати.

Заробіток також залежить від регіону та фірми, у яку влаштовується пенсіонер.

Хатня робітниця

Така робота підходить лише фізично витривалим і достатньо здоровим жінкам, адже необхідно займатися прибиранням, приготуванням їжі, прати/прасувати, доглядати за домашніми тваринами, робити покупки і, можливо, доглядати за дітьми.

Велика перевага у тому, що переважно хатні робітниці працюють по кілька днів на тиждень або щодня, але по 2-3 години.

На роботу зазвичай наймають «молодих» пенсіонерів – віком до 65 років. Розцінки дещо різняться і залежать від регіону, де надаються послуги, досвіду робітниці, вимог, які висуває замовник, та «квадратури» оселі. Ось київські розцінки з двох різних сайтів, які надають послуги з прибирання квартир:

 

Кур’єр

Робота для молодих пенсіонерів, які здатні багато рухатися. На день у кур’єра може бути до 10 завдань у різних районах міста. Тому доводиться багато пересуваються пішки або велосипедом чи громадським транспортом.

Буває, доводиться доставляти чималенькі посилки, тож це дійсно робота для витривалих.

Кур’єри зазвичай працюють щодня, проте зарплата у них середня - без захмарних сум. Єдиний приємний бонус – чайові, які час від часу лишають кур’єрам.

Репетитор

Це універсальна професія. Підходить для колишніх педагогів або людей із досвідом роботи у певній сфері. Особливо цінуються викладачі зі зв’язками у вишах.

Оплата - в залежності від предмета та рівня, який має опанувати учень, але не менше 100 грн/год.

Репетитор може працювати на своїй території або приходити до клієнтів. Реально побудувати графік «під себе», поєднуючи роботу з особистим життям. Серед мінусів: нервове перенапруження, оскільки учні трапляються різні і потрібно шукати до кожного свій підхід, а ще - добирати методику викладання.

Промоутер

Загалом універсальна вакансія як для жінок, так і для чоловіків. Витратний матеріал у вигляді листівок, календарів та іншої друкованої продукції пенсіонери роздають біля виходів із метро, супермаркетів і торгових центрів.

Спритних пенсіонерів зазвичай зобов’язують попрацювати паралельно продавцями-консультантами, наприклад, розповісти про товар і навіть прийняти замовлення. Оскільки активність людей буває в годину пік, то доведеться працювати не більше 4-х годин.

Оплата тут погодинна і залежить від роботодавців та регіону, де працюватиме пенсіонер. Для Києва ціни стартують від 40 грн/год, однак можна знайти і вакансії, де пропонують близько 100 грн за кожну годину роботи. Мінуси роботи: промоутерів зазвичай контролюють, можуть не заплатити, якщо людина пішла з роботи раніше чи роздавала по кілька листівок в одні руки.

Кондуктор

У тролейбусно-автобусних парках завжди не вистачає кондукторів, тому знайти таку роботу не важко. Водночас витримати цілу зміну на ногах складно, а робота кондуктора ще й доволі нервова, адже в громадському транспорті маса скандалістів. 

Оплата праці у кондукторів невелика, тому перш ніж погоджуватися, треба ретельно зважити усі «за» і «проти» такої роботи.

Вахтер, консьєрж, охоронець

Пенсіонерів готові найняти до навчальних закладів, дитячих садочків, ОСББ, торгових центрів, автостоянок тощо. Ця робота вимагає постійної присутності - відійти з робочого місця можна лише до вбиральні. А ось займатися у вільний час можна чимось корисним: читанням, в’язанням, вишиванням і т.д. До слова, іноді вахтер має ще й прибирати хол. Охоронцю територій дещо складніше, адже в нічний час він має поводити обхід.

Графік роботи стандартний для охоронців – доба через три або 2/2 дні. Вахтеру постійно треба відмахуватися від «зальотних» відвідувачів, а іноді відкривати вночі двері мешканцям.

Основна умова для шукачів таких професій – відсутність шкідливих звичок, зокрема зловживання алкоголем. За роботу платять досить непогано – нині пропонують від 5 тис. грн.

Білетер, гардеробник, швейцар

Білетери повинні бути уважними, відповідальними і ввічливими. Сама по собі робота дуже легка, часто всього кілька годин на день. Головний мінус – у разі роботи на вулиці, можна застудитися чи заробити сонячний удар. Платять білетеру небагато, переважно мінімалку.

Гардеробник – дещо приємніша робота. Працює гардеробник лише якщо є сеанси, але і платять відповідно – мінімально. Гардеробники та білетери можуть провести на сеанс знайомих і дивитися вистави самому. Якщо наплив людей великий, то пенсіонерові може бути важко фізично. Нерідко білетери також поєднують цю роботу з роботою гардеробника, і навпаки.

Швейцаром же можуть працювати виключно доглянуті та акуратні чоловіки, з грамотною мовою й елементарними знаннями етикету. Утім, вистояти на ногах із правильною поставою цілий день – дуже складно. Нерідко швейцари працюють на вулиці, тому тут є свої нюанси. Оплачують роботу швейцарів досить непогано.

Прибиральник, двірник

Працювати прибиральником досить важко, адже треба проводити сухе і вологе прибирання усіх приміщень, у тому числі й туалетів, виносити сміття, доглядати за меблями і кімнатними рослинами. При цьому приміщень може бути не 2 або 3, а з десяток.

Однак і переваги такої роботи є скрізь. До прикладу, у закладах громадського харчування чи супермаркетах можна дістати продукти з чималою знижкою, деякі фірми навіть безкоштовно годують працівників і допомагають їм із транспортом.

А ось платять прибиральникам по-різному - в залежності від кількості приміщень, але не менше від мінімалки.

Робота двірника може видатися пенсіонеру справжньою каторгою. Вони чистять вулиці від листя, снігу та сміття різного походження з 6-ї ранку. Особливо важко прибирати біля сміттєвих контейнерів, які часто переповнені. Оплата праці у двірників – доволі низька.

 

Джерело:
До списку новин