Переведення годинників на літній час 2021 - дата / фото ua.depositphotos.com

Двічі на рік в Україні прийнято переводити годинники, переходячи на літній або зимовий час. Довкола переведення часу не вщухають дискусії щодо його доцільності, однак наприкінці першого місяця весни Україна має перейти на літній час.

Перехід на літній час 2021 – дата

Переведення годинників в Україні регламентується постановою Кабінету міністрів №509 "Про порядок обчислення часу на території України" від 13 травня 1996 року. Датою переходу на літній час визначено останню неділю березня.

Згідно із документом, у ніч з суботи, 27 березня, на неділю, 28 березня, українці мають перевести час, перемістивши стрілки годинників на одну годину вперед. Зробити це потрібно о 3:00. Таким чином, за рахунок переведення годинників спати доведеться на годину менше.

Навіщо переводять стрілки годинників

Переведення годинників на літній час здійснюється для того, щоб люди мали можливість швидше починати день й довше працювати. Робиться це, як пояснюється, з метою економії енергетичних і паливних запасів країни за рахунок більш раціонального використання денного світла для неспання, праці та часу.


Водночас багато країн уже відмовилися від сезонної зміни часу. Адже на противагу економії електроенергії виставляється шкода для організму людини й інші чинники.

В Україні восени 2020 року у Верховній Раді ініціювали законопроект про скасування переведення годинників. На початку березня 2021 року парламент ухвалив у першому читанні відповідний проект закону.

Як полегшити перехід на літній час

Сезонна зміна часу має негативні наслідки для людського організму. Багатьом людям складно в один момент перелаштуватися зі звичного режиму дня на інший розпорядок.

Для полегшення переходу на інший час варто заздалегідь готувати організм до змін. Розпочати можна з того, щоб за тиждень-два почати трішки раніше лягати спати та прокидатися, поступово щоденно "зсуваючи" графік на декілька хвилин.

Звісно ж, потрібно добре висипатися. Так, дорослій людині для повноцінного відпочинку потрібно не менш як 7-9 годин сну, дітям – 9-10 годин.

Крім того, фахівці радять перейти на правильний раціон харчування, тобто не споживати шкідливу їжу та не зловживати алкоголем. Також варто більше гуляти на свіжому повітрі.