загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Страйк профспілок, протести майнерів, закриття великих підприємств: хто виживе?Ділові підсумки минулого тижня

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Головні ділові новини минулого тижня очима журналістів порталу "Коментарі"

Ефект доміно накриває великі мережі рітейлу і знакові торговельні марки. Christian Louboutin (випускає відомі туфлі "лабутени") — продається. Hugo Boss увійшов в стабільні збитки. Nokia звільнила тисячі співробітників. Кредити дрібний бізнес Greensill — рухнула. Магазини John Lewis (брендові джинси й не тільки) закриваються по всьому світу. Vodafone згортається з невигідних зовнішніх ринків.

Страйк профспілок, протести майнерів, закриття великих підприємств: хто виживе?Ділові підсумки минулого тижня

Робітники проводять пікети біля порту Монреаля

Корпоративна політика General Electric надихає робочих галузі на системні страйки. Низька оплата змушує робочих Amazon організовувати профспілки. А докери Монреаля заради мети домогтися гідної оплати відмовляються відвантажувати товар. Дрібний бізнес 12 земель Німеччини виходить на одночасні демонстрації...

Верхи не можуть, а низи не хочуть. Як вирішиться класична схема великих змін — читайте у підсумках минулого тижня і робіть висновки.

Неділя, 7 березня 

Острів для бізнесу

Уряд Данії ухвалив рішення про будівництво великого штучного острова в Північному морі. Вартість будівництва складе 34 млрд доларів.

Острів буде належати 50/50 державі і приватному бізнесу. У перспективі величина острова може збільшитися. На площі, яка спочатку буде дорівнювати 18 футбольним полям, встановлять 200 вітряних генераторів. Планується, що вони забезпечать електрикою три мільйони господарств. Також тут буде проводитися водень для потреб транспорту і промисловості.

У грудні минулого року офіційний Копенгаген зупинив нафтогазову розвідку в Північному морі. За словами міністра енергетики Дана Йоргенсена, країна змінила напрямок. 

Канабіс для фермерів

Таїланд просуває канабіс в якості основної товарної культури для місцевих фермерів з метою отримати ще одне джерело доходів. Про це заявила заступник офіційного представника уряду країни Трайсулі Трайсоранакул.

"Кожен має право вирощувати марихуану для співпраці з провінційними лікарнями", — сказала вона.

На цей момент 2500 домашніх господарств і 251 провінційна лікарня вирощують 15 тис. рослин канабіса на рік. Ліцензії на вирощування марихуани можуть отримати також університети, громадські підприємства, медичні працівники і фахівці традиційної медицини.

Канабіс також дозволено використовувати в їжу та напоях у ресторанах, якщо він надходить від затвердженого виробника, сказала Трайсулі.

Інститут медичної марихуани  найближчим часом проведе інформаційні сесії для інвесторів і громадськості з усіх питань.

Тим часом Державна фармацевтична організація заявила, що буде купувати канабіс у схвалених громадських підприємств за ціною до 45000 бат (1500 доларів) за кілограм продукту з нормою вмісту каннабідіола 12%. 

Прощай, Cherokee

Компанія Jeep готова виключити назву Cherokee зі своєї лінійки автомобілів після того, як до цього закликав лідер індіанського племені Cherokee Nation. 

Голова Cherokee Nation, Чак Хоскін-молодший, вперше публічно попросив Jeep змінити назву своїх автомобілів Cherokee і Grand Cherokee:

"Прийшов час як для корпорацій, так і для спортивних команд відмовитися від використання у своїй продукції імен, зображень і талісманів корінних американців. Використання імен та зображень черокі для продажу товарів не поглиблює розуміння американцями того, що значить бути черокі, і я думаю, що це принижує його значення і сенс". 

Однак Jeep виступила на захист використання цього імені. У заяві для Times компанія написала: "Назви наших автомобілів були ретельно вибрані та популяризувалися протягом багатьох років для того, щоб вшанувати й прославити індіанців за їх благородство, доблесть і гордість". 

Сенат США виділив 1,9 трлн доларів на підтримку економіки

Сенат США прийняв пакет стимулюючих економіку заходів, який складає 1,9 трлн дол. За підтримку законопроекту виступили 50 законодавців, проти —  49.

Пакет заходів передбачає виділення приблизно 400 млрд дол. безпосередньо на боротьбу з пандемією. Близько 1 трлн доларів має бути направлено на надання допомоги населенню, решта —  на стимулювання економіки.

Понеділок, 8 березня

Жіночий день в Індії

Коли світ відзначав Міжнародний жіночий день, майже 20 000 жінок зібралися на околицях столиці Індії, щоб висловити свою підтримку багатомісячним протестам фермерів. Близько 85% жінок, що живуть в сільських районах Індії, працюють в сільському господарстві, але тільки 13% з них володіють землею.

Одягнені в яскраво-жовті шарфи кольору гірчичного поля, жінки проводили демонстрації в декількох місцях по всьому Делі, приєднуючись до сидячих страйків і беручи участь в голодуваннях.

Фермери-протестувальники вже понад 100 днів перебувають в таборі на околиці міста, вимагаючи скасування трьох нових законів, покликаних реформувати сільськогосподарський сектор і відкрити його для більшої приватизації. Уряд заявляє, що зміни підуть на користь фермерам, але профспілки побоюються, що вони можуть позбавити людей захисту, що забезпечується національними ринками —  обов'язкової покупки товарів державою.

Багато раундів переговорів з урядом під керівництвом Нарендри Моді поки не допомогли вийти з глухого кута, тому в понеділок тисячі жінок прибутку в табори, щоб продемонструвати свою незмінну підтримку протестного руху. 

Netflix для жінок

Netflix пообіцяв виділити 5 мільйонів доларів на програми, які допомагають виявляти, навчати та забезпечувати робочі місця для талановитих жінок по всьому світу.

Інвестиції є частиною фонду Netflix для Creative Equity. В рамках фонду компанія буде інвестувати окремо ще 20 мільйонів доларів на рік протягом наступних п'яти років у фахівців, які беруть участь в закадровому створенні фільмів.

Також платформа буде підтримувати ряд ініціатив, націлених на навчання початківців письменниць і продюсерів та реалізацію творчого бачення в кіновиробництві. 

Christian Louboutin продається

Заснована в 1991 році, Christian Louboutin найбільш відома виробництвом взуття з широкою підошвою (лабутенах), пофарбованої в червоний колір і залученням відомих клієнтів, включаючи кінозірок, музикантів і членів королівської сім'ї.

У Louboutin було 150 роздрібних магазинів з прямим управлінням в 30 різних країнах.

Тепер інвестиційна холдингова компанія сім'ї Аньєллі —  Exor (найбільший інвестор у виробника автомобілів високого класу Ferrari) купить 25% акцій виробника розкішному взутті Louboutin за 541 мільйон євро (643 мільйони доларів). Про це заявили в понеділок обидві компанії.

Очікується, що операція буде закрита в другому кварталі року.

Хакери атакували Exchange Server

Сервери електронної пошти Європейської банківської організації Exchange Server були скомпрометовані в результаті глобальної кібератаки, проведеної завдяки виявленню уразливості в сервісі Microsoft Exchange.

По всьому світу виявилося зламано 60 тисяч організацій, що використовують продукти Microsoft. Минулого тижня агентство Reuters повідомило, що уразливість програмного забезпечення Microsoft поставила під загрозу злому понад 20 тисяч організацій в США.

Європейська банківська організація повідомила, що з його серверів міг бути отриманий доступ до особистих даних. 

За даними компанії, за атакою стоїть китайське хакерське угруповання під назвою Hafnium. Хакери намагалися отримати інформацію від дослідників інфекційних захворювань, юридичних фірм, вузів, неурядових установ, аналітичних центрів та ряду інших організацій.

Учасники угруповання використовували невідомий раніше механізм, за допомогою якого були вкрадені паролі або знайдені вразливості в роботі програмного забезпечення, створеного для обміну повідомленнями та корпоративної комунікації. 

Ізраїль звільнив бізнес від соцстрахування

В Ізраїлі тисячі роботодавців звільнені від сплати внесків за національне страхування. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив міністр фінансів Ісраель Кац.

Міністерська комісія із законодавчих питань схвалила пропозицію про звільнення від сплати внесків за національне страхування більш ніж 145 000 роботодавців, чиї співробітники пішли в неоплачувану відпустку в період епідемії коронавірусу. Звільнення від виплат соціального страхування ("дмей біту леумі") буде надано роботодавцям на того працівника, який в період епідемії коронавірусу був відправлений у неоплачувану відпустку (ХАЛАТ) протяжністю до двох місяців, якщо при цьому співробітнику виплачувалася допомога по безробіттю.

Мова йде про період з квітня 2020 року по квітень 2021 року. Міністр фінансів буде уповноважений продовжити звільнення від сплати цих внесків до кінця червня 2021 року.

Rabobank: виробництво білка з комах збільшиться в 50 разів

До 2030 року глобальний ринковий потенціал білка комах як інгредієнта для кормів досягне 500 тис. тонн в порівнянні з поточними 10 тис. тонн.

Rabobank —  нідерландський міжнародний банк фінансових послуг. Спеціалізується головним чином на агропромисловому секторі та переробній промисловості й має представництва в 30 країнах.

Щоб намітити цей шлях масштабування, компанія побудувала модель, яка складається з трьох етапів: етапу збільшення масштабу, періоду більш широкого використання і етапу зрілості. 

На етапі розширення Rabobank очікує, що зростання цін на білкову сировину з комах буде перебувати в діапазоні від 3500 до 5500 євро. 

На другому етапі ціни знизяться на 1000 євро за тонну. Коли сектор досягне зрілості, очікується, вони впадуть ще на 1000 євро. 

Поки що зростання сегмента обмежують високі витрати, невеликі виробничі потужності та законодавство. Однак з часом ситуація повинна змінитися.

Мита картопля

В Україні приблизно 5,5 тис. тонн картоплі на рік миється і продається через супермаркети.

В Україні є лише три великі компанії, які займаються не тільки сушінням, але і мийкою картоплі на продаж: дві —  в Житомирській, і одна —  в Київській області.

У країнах з розвиненою економікою немита картопля в супермаркетах практично не продається, і українські мережі вже заявили, що з часом вони перейдуть до цих стандартів.

Найдовші мережі електропостачання

Ізраїль, Кіпр і Греція мають намір об'єднати мережі електропостачання, побудувавши спільну електротрасу, протяжністю в 1208 кілометрів.

Відповідний меморандум був підписаний 8 березня.

Як очікується, електротраса потужністю у дві тисячі мегаватів буде побудована до кінця 2023 року. Євросоюз надасть на здійснення проекту 647 мільйонів євро. Траса стане однією з найдовших підводних ліній електропередач у світі.

За словами міністра енергетики Кіпру Наташі Пілідіс, майбутня угода зміцнить співпрацю з Ізраїлем і стане додатковим елементом Східно-Середземноморського енергетичного коридору.

Проект повинен допомогти всім трьом держав-підписантів меморандуму виконати свої зобов'язання в рамках Паризької угоди по клімату. 

Вівторок, 9 березня 

Більше не нормальний

Компанія Unilever у вівторок оголосила, що більше не буде включати слово "нормальний" в упаковку і рекламу своїх товарів для краси та особистої гігієни, прагнучи стати більш "справедливими та інклюзивними".

Лондонська компанія, що володіє такими брендами як Dove, Vaseline і Axe, заявила, що рішення відмовитися від цього слова є одним з декількох кроків, які вона робить, "щоб кинути виклик вузьким ідеалам краси, оскільки ми працюємо над тим, щоб допомогти покласти край дискримінації та виступити за більш широке бачення краси". 

Unilever процитував дослідження, проведене за участю 10 000 осіб, яке показало, що 7 з 10 осіб згодні з тим, що використання слова "нормальний" для опису волосся і шкіри змушує багатьох споживачів відчувати себе тими, хто не підходить під це визначення.   

Греція відкривається для всіх туристів

Міністр туризму Греції Харіс Теохаріс заявив, що за умови сприятливої епідеміологічної обстановки кордону країни для всіх туристів можуть відкрити вже в кінці весни.

За його словами, з 14 травня планується відкриття кордонів для мандрівників з третіх країн, серед яких Росія, Білорусь і Україна. До цього з початку квітня заплановано "пілотне" відкриття для жителів країн Євросоюзу.

Теохаріс також зазначив, що всі приїжджі будуть зобов'язані виконати ряд умов: зробити щеплення від коронавірусу або мати антитіла до нього і негативний результат тесту на наявність інфекції. 

На Байдена подали в суд "за клімат"

В цілому 12 американських штатів подали позов проти президента США Джо Байдена за підписання указу про захист здоров'я населення та навколишнього середовища. Позов подали: Міссурі, Арканзас, Арізона, Індіана, Канзас, Монтана, Небраска, Огайо, Оклахома, Південна Кароліна, Теннесі і Юта.

За словами позивачів, розширення повноважень федеральних екологічних регуляторів може завдати серйозного економічного збитку. Згідно з текстом президентського указу, федеральна влада може стверджувати цифри громадських витрат парникових газів, які потім стануть підставою змінювати і вводити нові положення.

Це, як вважають заявники, призведе до додаткового фінансового тягаря для жителів країни і порушить принцип поділу влади.

Очікується, що проміжна вартість суспільних витрат складе 51 долар за метричну тонну двоокису вуглецю.

"Ці цифри досить високі для виправдання масового посилення нормативних обмежень на сільськогосподарську практику, виробництво енергії або будь-яку іншу економічну діяльність, яка призводить до викидів таких газів", — сказано в заяві позивачів.

Відзначимо, що указ про повернення до Паризької угоди з клімату був першим, який підписав Байден на посаді президента. Він передбачає радикальне зниження парникових газів. 

Електропоїзд на віртуальних рейках

У Ізраїль доставлені перші вагони нового засобу пересування, яке може ознаменувати початок революції в громадському транспорті.

Йдеться про сучасний електричний транспортний засіб, що становить собою щось середнє між довгим автобусом і швидкісним трамваєм. На відміну від швидкісного трамвая, цей "електропоїзд" буде йти не за реальними, а по "віртуальним" рейках, позначених спеціальним маркуванням на шосе.

Цей транспортний засіб може працювати в різних конфігураціях —  від 3 до 5 вагонів. У першому випадку його довжина становить 32 метри (місткість 220 пасажирів), в останньому —  51 метр (місткість 450 пасажирів). Кожен вагон, на відміну від класичних трамваїв або електричок, є автономним транспортним засобом. 

Електропоїзд може рухатися на відносно плоских поверхнях з нахилом до 10%. Залежно від конфігурації поверхні дальність поїздок між зарядкою акумуляторів становить від 70 до 140 кілометрів. Його швидкість складає близько 70 км / ч. Новий транспортний засіб будуть відчувати на шосе Аялон в Тель-Авіві. 

Банківські пільги за щеплення

Бахрейнський банк відмовився від комісії за позику для клієнтів, вакцинованих від коронавірусу. Al Salam Bank також пропонує ряд фінансових послуг. Деякі з них пов'язані з програмою соціального житла Mazaya, коли в разі пред'явлення клієнтом медичної довідки, що підтверджує вакцинацію від COVID-19, від нього не вимагають адміністративних зборів.

Мохаммед Бухіджі, глава відділу роздрібних банківських послуг Al Salam Bank, сказав: "Ми пишаємося тим, що запускаємо ініціативу Al Salam, яка спрямована на те, щоб спонукати всіх правомірних членів Бахрейна спільноти вакцинуватися від COVID-19 в якості вирішального кроку на шляху до захисту себе як окремих осіб, так і спільноти в цілому. Відмова від адміністративних зборів на всіх фінансових об'єктах для наших клієнтів, які пройшли вакцинацію, є відображенням нашої постійної підтримки громадськості в поточних обставинах.

Естонців кличуть на полуницю

Комісія естонського парламенту по сільському життю обговорила ситуацію з вирощуванням полуниці. За оцінкою її голови Тармо Тамма, брак складальників ягоди хоча б частково можна було б вирішити за допомогою місцевих безробітних.

Підприємства, що займаються вирощуванням полуниці, вважають за краще наймати естонців. Багато хто може також надати житло. Майбутній сезон буде безсумнівно більш успішним, якщо втратили через кризу роботу люди побачать в цьому можливість заробити. 

Член комісії Іварі Падар сказав, що підприємства, які займаються вирощуванням полуниці, знаходяться в дуже важкій ситуації.

"Використовувані в сусідніх країнах пестициди в Естонії заборонені, а альтернативи для збільшення врожаю — немає", —  сказав Падар.

Він підкреслив, що необхідно прийти до того, щоб естонські фермери, які займаються вирощуванням полуниці, перебували в умовах рівної конкуренції з виробниками з сусідніх країн.

Минулого року в Естонії виникла "полунична криза". Полуниця згнила на полях через те, що естонські ультраправі, які входили тоді до правлячої коаліції, до останнього відмовлялися допустити в країну українських гастарбайтерів і працювати на полях виявилося фактично нікому. 

Профспілки Amazon

За останні тижні понад 1000 працівників Amazon в США зв'язалися з Профспілкою роздрібних, оптових і універмагів (RWDSU), щоб дізнатися про створення профспілок на їх робочих місцях.

Робочі на складі в штаті Алабама, де працює більше ніж 5800 співробітників, беруть участь в голосуванні по об'єднанню в профспілки. Якщо вони проголосують за профспілку, це буде перша профспілка працівників Amazon, створена в США.

Нагадаємо, робітники цього торгового гіганта вже неодноразово оголошували страйки під час локдаунів в різних країнах, вимагаючи підвищення заробітної плати на тлі зростаючих прибутків власників цього бренду.

Однак страйки тільки сповільнювали продажі, тоді як профспілки будуть уповноважені вести офіційні переговори з власниками та керівниками підрозділів.

Мікросхеми — "наше все"

Сенат США розглядає можливість виділення 30 млрд доларів для фінансування програми стимулювання виробництва чіпів.

Однією з причин створення пакету законопроектів, націлених на розвиток технологічної галузі США, є конкуренція з Китаєм — серед пропонованих норм буде така, що обмежує доступ китайських компаній до американського капіталу.

Ще одна причина —  американські автовиробники уповільнили темпи свого виробництва через глобальної нестачі напівпровідникових чіпів, які мають підвищений попит у виробників смартфонів, ПК і переносної електроніки.

Програмою передбачається виділення грантів компаніям, що інвестують в американські заводи та устаткування для виробництва напівпровідників, а також вкладати в дослідження і розробки в цій галузі.

Також в документі йдеться про створення державно-приватного партнерства для освіти групи фірм з виробництва "вимірюється безпечної мікроелектроніки". Обговорюється і питання податкового кредиту для витрат на обладнання для виробництва напівпровідників. 

Докери Монреаля попереджають

Страйк вантажників в найбільшому порту Східної Канади може початися вже в цьому місяці, що призведе до збоїв у відвантаженнях.

Переговори за контрактом між профспілкою, що представляє портових вантажників в порту Монреаля, і Асоціацією морських роботодавців (MEA) зайшли в глухий кут. 

Якщо договір не буде укладений до 21 березня, портові вантажники можуть завдати удару по порту, який, за даними, обробив 35 мільйонів метричних тонн товарів у 2020 році. Кілька підприємств, які використовують порт Монреаля, вже переправляють контейнерні вантажі в інші порти, в тому числі ті, які перевозять "критичні вантажі" для боротьби з Covid-19.

Тільки минулого року в результаті серії чергуються страйків докерів і перевіряючих в порту Монреаля 21 контейнеровоз був направлений в інші порти, а 80 000 одиниць 20-футових контейнерів були або зупинені, або перенаправлені.

Італія почне виробництво "Супутник V"

Представник італійсько-російської торгової палати Стефано Маджі повідомив, що Італія почне виробництво російського препарату від коронавірусу "Супутник V". Виготовляти вакцину буде італійсько-швейцарська фармацевтична компанія Adienne.

"Вакцину будуть виробляти з липня 2021 року на заводах Adienne в Ломбардії", —  розповів Маджі. Він також зазначив, що за період з 1 липня до 1 січня 2022 року планується випустити 10 млн доз.

"Якщо вакцина не буде схвалена в Європі до 1 липня, то вироблені (в Італії) дози будуть викуплені російським державним фондом і розподілені в країнах, що схвалили вакцину Супутник", —  підкреслив  Стефано Маджі.

Середа, 10 березня 

Офлайн-Amazon 

Це перший магазин без касирів і продавців, який американська компанія відкрила за межами США —  в Лондоні.

Керівництво розраховує, що торгові точки з безконтактною системою оплати будуть користуватися попитом і у Великобританії, тим більше в умовах пандемії.

У Сполучених Штатах вже працює 26 цілодобових продовольчих магазинів Amazon Go і два великих супермаркету Amazon Go Grocery. В рамках програми, яка реалізується в Великобританії, компанія представила товари під власним брендом. 

Meest — цілодобово

Кількість міні-відділень Meest в Україні досягло позначки у 2600 пунктів, 40% з них працюють цілодобово.

Тепер майже всі вони перейдуть на новий режим роботи. По-перше, через карантинних умов більшість людей вже не працюють у звичному графіку, тому робота поштових пунктів в режимі 24/7 є актуальною. По-друге, міні-відділення призначені для розвантаження власних служб доставки рітейлерів і полегшення життя споживачів, які зараз часто змушені стояти в чергах у звичайні поштові відділення. 

Законопроект на 1,9 трильйона доларів отримав остаточне схвалення

В середу Палата представників остаточно схвалила одну з найбільших заходів економічного стимулювання в історії США — масштабний законопроект про допомогу від COVID-19 на суму 1,9 трильйона доларів, який дає президенту Джо Байдену його першу велику перемогу на посту президента.

Цей захід передбачає 400 млрд доларів для прямих виплат в розмірі 1400 доларів більшості американців, 350 млрд доларів у вигляді допомоги урядам штату і місцевій владі, розширення податкових пільг на дітей і збільшення фінансування на поширення вакцини. 

МОЗ Ізраїлю дозволив продавати рибу

Міністерство охорони здоров'я дозволило продавати виловлену в Середземному морі рибу. Заборона була введена 24 лютого, коли з лівійського судна біля берегів Ізраїлю стався викид гудрону. Це було оцінено як екологічна катастрофа.

Роберт Дауні-молодший і Білл Гейтс інвестують в електродвигун

Стартап Turntide Technologies, що займається модернізацією електродвигунів оголосив про закриття раунду фінансування в розмірі 80 млн дол. Його профінансували венчурний фонд Footprint Coalition Ventures Роберта Дауні-молодшого і Breakthrough Energy Ventures Білла Гейтса.

Стартап буде боротися зі зміною клімату за допомогою електродвигунів, порушуючи звичні технології двигунів, які світ використовує з 19 століття.

Особливість електродвигунів Turntide —  точні поперемінні імпульси енергії, кількість і швидкість яких визначається за допомогою програмної платформи з хмари. Двигуни Turntide знижують енергоспоживання і підвищують довговічність і ефективність будь-якої електроніки. Технологія Turntide усуває потребу в рідкоземельних мінералах при виробництві двигунів —  велика частина комплектуючих може бути проведена з мінімальною кількістю викидів CO2.

До фінансування в менших сумах приєдналися фонд Amazon Climate Pledge Fund Джеффа Безоса, венчурні фонди Keyframe Capital, Fifth Wall і Captain Planet LP. В результаті даного раунду обсяг фінансування Turntide склав 180 млн дол. 

Росія почала блокувати Twitter

Роскомнадзор з 10 березня почав уповільнювати швидкість роботи соцмережі Twitter. Обмеження торкнеться всіх мобільних пристроїв і 50% стаціонарних.

Це перший випадок в Росії, коли влада вживає подібні заходи проти інтернет-ресурсу.

Роскомнадзор звинуватив соціальну мережу в невидаленні контенту, який, як вважає російська влада, порушує місцеве законодавство. У відомстві пригрозили повністю заблокувати Twitter, якщо соцмережа продовжить ігнорувати вимоги влади.

У першій половині денного 10 березня зі збоями також могли зіткнутися клієнти фінансових організацій, в тому числі й найбільших російських банків. Проблеми в залежності від банку виникали при вході в систему, при відправленні грошових переказів і роботі інших сервісів. Одночасно користувачі поскаржилися, що у них не завантажуються сайти держорганів РФ — Кремля, уряду, Держдуми, Ради Федерації. 

Нові Ford F-150 почали покриватися іржею 

Покупці нових пікапів Ford F-150 почали масово скаржитися на іржу, яка покриває частину вихлопної системи, міст і колісні маточини авто. Як стверджують споживачі, машини в такому стані вони отримали від дилерів. Водночас дилери запевняють, що такі авто вони отримали безпосередньо з заводів Ford.

Агентство Detroit Free Press повідомляє, що скарги надходять практично з усіх Штатів США. Від самої компанії Ford коментарів не надходило. 

MoneyGram припинила надавати послуги в Росії

Американська система транскордонних грошових переказів MoneyGram припинила безпосередньо надавати послуги фізичним особам в Росії, і буде діяти через свого російського партнера — платіжну систему "Золота корона".

Відправлення грошових переказів з Росії в інші країни світу стала неможливою, а отримання готівки, відправлених клієнтами MoneyGram в Росію з інших країн, тепер є тільки в офісах "Золотий корони".

Нова віддалена робота

Міжнародний стартап French Aircall спеціалізується на телефонних послугах для підприємств і бізнесу, набере в 2021 році 300 співробітників. Таким чином штат збільшиться майже вдвічі. Половина нових робочих місць буде створена в Парижі, 30% — в Мадриді, а інша частина буде поділена між Нью-Йорком і Сіднеєм.

Aircall шукає широкий спектр профілів, розробників, а також продавців, менеджерів по роботі з клієнтами, менеджерів по партнерських відносинах, кадрових ресурсах і т.д.

Перед стартапом стоїть потрійна задача: він повинен знайти потрібні йому таланти, інтегрувати їх, і все це за допомогою віддаленої роботи. 

Світлова інновація для сільського господарства

Нідерландський дизайнер винайшов світлову технологію, яка допомагає рослинам рости швидше і стійкіше, а також економить 50% пестицидів. Проект GROW є дітищем засновника Studio Roosegaarde Даана Русегаарде.

Studio Roosegaarde об'єднує мистецтво і технології в міському середовищі. Зараз їх застосування можна побачити на ділянці землі площею 20 тис. Квадратних метрів в Лелістаді (Нідерланди).

Мікс синього, червоного і ультрафіолетового світла створює "танцюючі вогні", і для неозброєного ока здається твором мистецтва. Вони сяють на величезному полі цибулі-порею, який був обраний для випробувань.

Працюючи з фотобіологією, Русегаарде з'ясував, що певний мікс освітлення допомагає культурам рости більш ефективно.

Нідерландський дизайнер працював з доктором Джейсоном Уорджентом, головним науковим співробітником BioLumic і провідним світовим експертом в області фотобіології рослин. Вчений називає цей проект "захоплюючим" і говорить, що він підтримується науковими дослідженнями. 

Четвер, 11 березня

Google починає стягувати податки з відеоблогерів всіх країн

Американська корпорація Google, якій належить сервіс YouTube, заявила про намір стягувати податки з відеоблогерів. Ставка оподаткування буде варіюватися від 0 до 30%.

В Google нагадали, що утримувати податок з доходів, отриманих за перегляд контенту американськими глядачами, вимагає законодавство США. У зв'язку з цим компанія має намір стягувати податки автоматично майже з усіх доходів від YouTube з блогерів з усіх країн.

Ставка буде варіюватися в залежності від того, чи є у країни угоду з США про уникнення подвійного оподаткування. Для користувачів, які не нададуть податкову інформацію до кінця травня поточного року, ставка складе 24%. 

Італійський страйк Amazon 

Профспілки Filt Cgil, Fit Cisl і Uiltrasporti  оголосили перший загальнонаціональний страйк у всьому ланцюжку поставок Amazon.Всі співробітники центрів і складів, логістики і склади, водії компаній-підрядників або кур'єри, що доставляють товари для Amazon, будуть страйкувати протягом 24 годин у четвер 11 березня.

Переговори між компанією і профспілками на платформі для переговорів застопорилося: зокрема, не домовилися з питань робочих змін і робочого навантаження, правилам з охорони праці та техніки безпеки. 

Додаток Spotify на Android отримало українську локалізацію 

Музичний потоковий сервіс Spotify долучив інтерфейс українською мовою до свого додатка для пристроїв з ОС Android. Локалізована версія з'явиться на iOS в одному з майбутніх оновлень. Коли саме, поки невідомо.  

Сервіс доступний безкоштовно або за передплатою на Premium (відключає рекламу). 

Hugo Boss увійшов у стабільні збитки

Німецький виробник одягу та аксесуарів Hugo Boss AG, який завершив 2019 рік з чистим прибутком у 205 млн євро, в коронавірусному 2020 році отримав чистий збиток у 219 млн євро на тлі слабких продажів.

У повідомленні компанії наголошується, що негативний вплив на показники протягом року надав закриття магазинів і обмеження на подорожі, особливо на ключових ринках — в Німеччині та Великобританії.

Ця тенденція продовжилася у 2021 році й чинитиме тиск на показники в першому кварталі, повідомила Hugo Boss.

General Electric в Белфорті страйкує

Страйк було розпочато ще у вівторок робочими цехів по виробництву ядерних турбін. Вони вимагають підвищення річної заробітної плати. У четвер до них приєдналися співробітники інших підрозділів групи, які домагаються надання бонусів певним співробітникам, але не робочим і технічним фахівцям. Стурбовані майбутнім своєї фабрики, інші співробітники Alstom, своєю чергою, приєдналися до руху, і пішли з роботи в четвер. 

Майнери теж протестують

Майнер Ethereum, які виступають проти поновлення EIP-1559, яке покликане обкласти їх блокчейн-діяльність податком.

Ethereum —  платформа для створення децентралізованих онлайн-сервісів на базі блокчейну, що працюють на базі розумних контрактів. Вона реалізована як єдина децентралізована віртуальна машина. Платформа була запропонована засновником журналу Bitcoin Magazine Віталієм Бутеріним наприкінці 2013 року, і запущена 30 липня 2015 року.

На знак протесту 1 квітня перенаправляють свої обчислювальні потужності на один Майнінг-пул — Ethermine протягом 51 години. Мета цієї акції не атакувати мережу, а показати, що такі атаки можливі.

Майнер хочуть отримати 51% від загального хешрейта мережі, щоб мати достатню потужність для внесення односторонніх змін до протоколу Ethereum. Зміни покликані знизити рекордні комісії, які викликані високим навантаженням на блокчейн.

Розробники Ethereum хочуть повністю змінити систему нарахування комісій всередині мережі. Частина комісій, які зараз Майнер отримують як оплату за обробку транзакцій, буде спалюватися. Через це дохід Майнер може впасти у два рази. Найбільший Майнінг-пул Ethereum Sparkpool (24% хешрейта) відразу виступив проти поновлення EIP-тисяча п'ятсот п'ятьдесят дев'ять, в той час, як пул F2Pool (11% хешрейта) підтримав прийдешні зміни.

"Мотор Січ" буде повернуто державі

"Всі рішення, які будуть відбуватися навколо українських підприємств, будуть відбуватися в рамках чинного українського законодавства ... Якщо інвестиції йшли на Віргінські острови —  треба з'ясовувати стосунки з ними. Інвестиції в акції компаній української юрисдикції будуть компенсовані", —  підкреслив секретар РНБО Данилов.

Soberana02. Перша вакцина з третім етапом випробувань 

На Кубі починається третя фаза випробувань вакцини від COVID-19 власної розробки Soberana02. Вакцинний кандидат Soberana02 продемонстрував задовільні результати, він відповідає вимогам безпеки, й з успіхом пройшов перевірку отриманих результатів 1 і 2 фази досліджень.

У третій фазі випробувань візьмуть участь понад 44 тисяч добровольців у восьми муніципалітетах кубинської столиці. Всього планується організувати близько 50 прищепних центрів, які будуть регулярно перевірятися наглядовими органами на предмет дотримання існуючих протоколів та порядку проведення заключного етапу клінічних тестів Soberana02. 

Аграрні розписки виправдалися

Зростання ринку аграрних розписок вже забезпечив понад 35 млрд грн фінансування для сільгоспвиробників. Про це заявив заступник міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Тарас Висоцький на своїй сторінці в Facebook.

Він зазначив, що зараз йде робота над удосконаленням цього інструменту і розширенням доступу до нього аграріїв.

"Аграрні розписки протягом останніх кількох років стали для агровиробників простим і дієвим механізмом залучати фінансування під заставу майбутнього врожаю. Динамічне зростання ринку аграрних розписок забезпечило понад 35 млрд грн фінансування, а всього інструментом скористалося понад 4 тис. Агровиробників, переважно малі та середні підприємства", —  написав Висоцький.

П'ятниця, 12 березня

Кому війна...

Виробник австрійських захисних медичних масок Hygiene Austria, щодо якої ведеться розслідування у справі про шахрайство та несплату податків, за минулий рік отримала прибуток 5,7 млн євро. Це одна з найбільших прибутків подібних виробників в усьому світі.

При обороті 18,96 млн євро, прибуток до оподаткування (EBT) склала 7,6 млн євро, а загальний результат склав 5,7 млн євро. Ці дані були опубліковані в балансі виробника волокна Lenzing. Власниками компанії Hygiene Austria є Ленцінг (50,1%) і Палмерс (49,9%). 

Nokia звільнила тисячі співробітників

Nokia у своїй квартальної фінансової звітності не повідомляє про кількість співробітників. У 2020 році це дозволило приховати скорочення загальних витрат Nokia на оплату праці на 500 млн євро. Нещодавно стало відомо, що у 2019 році компанія скоротила штат на 5000 осіб, а торік звільнила понад 6000.

Всього за два роки Nokia звільнила 11 044 співробітники, при цьому у 2020 році в компанії працювали 92 039 осіб. Минулого року кількість співробітників в Китаї скоротилося на 12%, до 13 749 осіб. 

Два роки тому операційний збиток Nokia склав 59 млн євро, а того року компанія досягла прибутку в розмірі 885 мільйонів євро. При цьому чисті збитки за останні 3 роки перевищують 3 мільярди євро. Також компанія скоротила витрати на дослідження і розробки. 

Vodafone йде з Ірландії

Найбільший оператор мобільного зв'язку більше не буде продавати телефони або тарифні плани за допомогою найбільшого в країні роздрібного продавця мобільних телефонів Carphone Warehouse, що нараховує 82 магазини по всій країні.

Представник Vodafone повідомив, що з цього моменту оператор концентрується на власних каналах продажів.

Однак клієнти, які придбали свої телефони або тарифні плани Vodafone через Carphone Warehouse, будуть продовжувати отримувати "підтримку".

Бразилія виділить 8 млрд доларів бідним

Цей захід дозволить виплатити бразильцям з низькими доходами протягом наступних чотирьох місяців екстрені стипендії на загальну суму до 44 мільярдів реалів (7,96 мільярда доларів США). При цьому очікується, що сума стипендії складе в середньому 250 реалів на місяць. Пакет підтримки не буде підпадати під звичайні фіскальні правила уряду.

В цілому сума державної надзвичайної допомоги мільйонам бідних сімей минулого року склала близько 322 мільярдів реалів (близько 4,5% ВВП), і термін її дії закінчився 31 грудня. Це забезпечило спад економіки торік всього на 4,1%.  

Греція теж виплатить допомогу 

Виплата надзвичайної допомоги в розмірі персональних 400 євро відбудеться у вівторок, 16 березня, і стосується позаштатних спеціалістів та вчених. Оприлюднено також спеціальні правила для подачі заявок на такі "гранти виживання". Відзначається, що платежі надходять на банківські рахунки одержувачів протягом трьох робочих днів після їх нарахування. 

Іспанія виділить 7 млрд доларів прямої допомоги самозайнятим

Крім того, 3000 млн дол. Будуть виділені на реструктуризацію кредитів ICO і ще 1000 на рекапіталізацію компаній.

Решта 4 млрд дол., Що завершують план в 11 мільярдів, який президент уряду Педро Санчес оголосив 24 лютого в Конгресі, були розподілені між двома фондами. Один з них, наділений 3000 мільйонами дол., Призначений для фінансування реструктуризації кредитів, які під час пандемії банки надавали під гарантію ICO. Всього 120 400 мільйонів дол, які в 98% випадків були призначені для малих і середніх підприємств.

Greensill завалилася

Greensill, велика фінансова британська компанія, що спеціалізується на короткострокових бізнес-кредити, тільки що збанкрутувала.

Ця фінансова катастрофа загрожує втратою десятків тисяч робочих місць. Особливо постраждав металургійний гігант Liberty House Group, очолюваний Санджівом Гуптою. У нього є кілька промислових підприємств у Франції, зокрема, в Асковале і Хайанге.

Таємничі рейси 

Австралійська авіакомпанія Qantas вирішила творчо підійти до стимулювання потерпілого за останній рік внутрішнього туризму. Вона запускає сервіс одноденних подорожей —  так званих "таємничих польотів" —  з невідомим пунктом призначення.

Це своєрідна ностальгія по 90-х років —  тоді такі рейси були популярні. Ціни на авіаквитки варіюються від 476 євро для економ-класу до 1000 євро для бізнес-класу. Очікується, що "таємничі польоти" залучать більше число пасажирів. Рейси здійснюватимуться протягом приблизно двох годин на літаках Boeing 737 з Брісбена, Мельбурна або Сіднея. Пакет послуг на весь день включає в себе різні заходи, наприклад, це може бути дегустація вин, вишуканий обід або вечерю, а також снорклінг (глибинне плавання) на тропічних островах.

Grab —  конкурент Uber, виходить на IPO

Найцінніший стартап в Південно-Східній Азії може стати публічним на фондовій біржі США через операцію Spac. Можлива оцінка —  до 40 мільярдів доларів.

Grab веде переговори з інвестором Altimeter Capital, а також з іншими компаніями, у яких є підставні компанії на фондовій біржі. 

Експорт Британії впав

Експорт товарів з Великобританії в ЄС в січні впав на 40,7%, оскільки в перший місяць після Brexit і введення нового блокування Covid відбулося найбільше щомісячне зниження британської торгівлі за більш ніж 20 років.

У перший місяць після виходу з ЄС на умовах, узгоджених урядом Бориса Джонсона, Управління Національної статистики повідомило, що експорт товарів в блок впав на 5,6 млрд фунтів стерлінгів, а імпорт — на 28,8%, або на 6,6 млрд фунтів стерлінгів.

Експорт продуктів харчування та живих тварин в ЄС найбільше постраждав від Brexit, впавши на 63,6% в січні. Партії риби і молюсків —  на 83% (в порівнянні з минулим роком), і склали всього 16 мільйонів фунтів стерлінгів. 

Субота, 13 березня 

Питна каша

Компанія "Люстдорф" в березні 2021 вивела на ринок новий продукт, аналогів якому на ринку не існує —  питну кашу.

"Це повноцінна їжа, а не просто напій. В її складі немає доданого цукру, але вона має приємний солодкуватий смак завдяки природним вуглеводам зернових культур. Кашу не потрібно готувати, можна відразу пити. Її зручно брати з собою в дорогу, в офіс, на пікнік, давати дітям до школи. Її зручно зберігати — не потрібен холодильник", — пояснюється в повідомленні.

У компанії підкреслили, що питна каша ідеально підходить для динамічного способу життя.

Згідно з повідомленням начальника відділу маркетингу ТОВ "Люстдорф" Наталії Веремчук на сторінці в Facebook, запущено виробництво рисової, вівсяної і гречаної питних каш. У планах розробка безлактозних аналогів.

Кокосове молоко в Україні

Компанія "Вітмарк-Україна" розширила свій продуктовий портфель, випустивши на ринок один з найпопулярніших напоїв — кокосову альтернативу молоку.

VegaMilk припаде до смаку гурманам, вегетаріанцям, прихильникам здорового способу життя, споживачам, які дотримуються принципів правильного харчування, або людям з непереносимістю лактози.

Відзначається, збите рисово-кокосове молоко має щільну і густу кремово-вершкову піну і є прекрасним доповненням до капучино і латте. Цей продукт стане прекрасною основою для ситного сніданку, на приготування якого не потрібно витрачати багато часу.

Уточнюється, що на початку 2020 року компанія "Вітмарк-Україна" успішно розпочала виробництво і дистрибуцію 11 видів рослинного напою Vega Milk. 

John Lewis закривається

Збиток цієї великої британської компанії-рітейлера склав 517 мільйонів фунтів проти доходу в 146 мільйонів фунтів у 2019 році. 

John Lewis попередив, що зараз знаходиться в стадії переговорів з орендодавцями, і не виключає закриття магазинів торгової мережі. Всього у John Lewis 42 універмагу по всій Великобританії, магазини цієї мережі можна знайти у всіх великих торгових центрах і на головних торгових вулицях Великобританії. 

На відміну від конкуруючої мережі Debenhams, що розорилася під час пандемії, до коронавірусних обмежень фінансові показники John Lewis були досить оптимістичними внаслідок зміщення фокусу в сторону онлайн-торгівлі. Проте саме досвід реального походу в магазини John Lewis був ключовим драйвером онлайн-продажів. У компанії стверджують, що кожні 6 з 10 витрачених на її сайті фунтів були так чи інакше пов'язані зі звичайними магазинами. Зараз цей показник впав до 3 фунтів.  

Nissan буде розвивати поновлювані джерела енергії

Автомобільний гігант Nissan оголосив про плани виробляти більше відновлюваної енергії на своєму рекордному заводі в Великобританії.

Він розширить сонячну ферму на своїй ділянці в Сандерленді, де вже є вітряна електростанція, з метою вироблення 20 МВт електроенергії.

У разі затвердження розширення на 37000 панелей призведе до того, що 20% енергії станції буде надходити з відновлюваних джерел енергії.

Цієї потужності було б достатньо, щоб побудувати кожен проданий в Європі Nissan Leaf з нульовим рівнем викидів.

Фірма проконсультується з місцевою громадою перед подачею офіційної заяви на планування. 

Білі фермери обурені

"Американський план порятунку до 2021 року" включає 22,7 мільярда доларів для підтримки фермерства.

З 22,7 мільярда доларів 4 мільярди виділяються на погашення до 120% непогашеного боргу (станом на 1 січня) фермерів-чорношкірих, латиноамериканців, азіатських чи корінних американців.

Крім того, 1 мільярд доларів призначений для "комісій по справедливості", сільськогосподарського навчання, поліпшення доступу до землі та іншої допомоги для просування расової справедливості в сільському господарстві.

Білі фермери обурені, що їхні борги, що накопичилися за пандемію, чи не спишуться. Тобі не потрібно повертати гроші тільки тому, що ти певного кольору? Мене не хвилює, фіолетовий чи ти, чорний, жовтий, білий, сірий, якщо ти займаєш гроші, ти повинен їх повернути — заявляють білі фермери Америки. 

Демонстрації по всій Німеччині

13 березня, в столицях 16 штатів Федеративної Республіки Німеччини пройшли демонстрації проти політики карантину. Демонстрація в Дрездені була заборонена міською владою.

Закриття шкіл, ізоляція і банкрутства бізнесу не рятують життя, заявляють демонстранти. Згідно з їхніми заявами, вони виступають за невід'ємні основні права і людську гідність у всьому світі, а також за вільний і демократичний основний порядок в Німеччині. 

Колектори зможуть списати американську допомогу Байдена

Колектори зможуть "відкусити" від стимулюючих чеків (в сумі 1400 доларів) на коронавірус, які надійдуть на банківські рахунки американців вже в ці вихідні.

Банківські групи заявляють, що в законопроекті про стимулювання зростання на 1,9 трильйона доларів, дозвільному так звані економічні виплати, немає критично важливого положення, що захищає їх від відшкодування збитків за боргами.

Це означає, що приватні збирачі боргів, озброєні постановою суду, можуть взяти частину або всі фонди допомоги при пандемії і направити їх на покриття вашої заборгованості.

Американська асоціація банкірів і 18 інших банківських і споживчих торгових груп закликали Конгрес на цьому тижні прийняти окремий закон, що захищає ці чеки.

В іншому випадку банківські рахунки сімей, які найбільше потребують цих грошах, можуть бути заморожені в результаті судової заборони. 

 

 

Джерело:
До списку новин