загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Десять фактів про життя в Польщі, які вас здивують

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Бо не так, як у нас

Українці мають багато спільного з поляками, але багато що все ж відрізняється. Насамперед це звичаї, та не лише вони. Отож, які факти про життя та побут поляків можуть здивувати українця?

 

Робочий день починається і закінчується значно раніше, ніж в Україні

Більшість починають робочий день о 7-8 годині ранку, і закінчують о 15-16-ій, рідше о 17-ій. О 7:30 відкриваються більшість держустанов і починаються заняття у багатьох школах.

Я пам’ятаю, як вперше приїхала в Польщу і йшла з вокзалу до хостелу, де мала жити. Це була п’ята ранку, а люди вже виходили на роботу, їздив міський транспорт, з пекарень пахнуло свіжою випічкою. Цікаво, що хоча робочий день і починається раніше, більшість продуктових магазинів відчиняються не раніше 6-7, цілодобових майже немає. Не вдасться також купити каву дорогою на роботу – кав’ярні працюють з 9-ої чи й з 10-ої, - розповідає рівнянка Софія, яка переїхала до Познаня чотири роки тому, щоб працювати.

В неділю не працюють магазини

Ні супермаркети, ні крамниці одягу, ні косметичні - лише аптеки та квіткові магазинчики. Виняток – маленькі магазини, де є все необхідне, але за значно вищою ціною.

Політики пояснюють це тим, що неділя - це час для сім’ї, а не для покупок. Насправді це дуже незручно, особливо коли працюєш 6 днів на тиждень, і єдиний час, щоб зробити покупки – це неділя. Люди вже звикли запасатися продуктами наперед, в п’ятницю чи суботу, але і так нарікають, бо в неділю це робити зручніше. Єдині, хто тішаться - це продавці, які нарешті можуть відпочити на вихідних.

Борщ можна купити в автоматі з кавою

Польський борщ – це, мабуть, біль кожного українця! Це чи не перше, що мені впало у вічі по приїзді в Польщу. На вокзалі я підійшла до автомату, щоб купити кави, і серед знайомих лате та американо побачила борщ! Більш досвідчена пасажирка з мого автобусу пояснила, що польський борщ – це такий собі буряковий відвар, який заведено пити, а не їсти, - розповіла моя співрозмовниця.

Якщо захочете в Польщі скуштувати звичного українського борщу, то треба шукати в меню саме його: «barszcz ukraiński». Найкраще - в закладах з українською кухнею.

Транспорт – зручніший, сучасніший і значно дорожчий

Важко не помітити і різницю в транспорті. Це одне з першого, з чим стикається українець в Польщі. Спочатку здається, що автобуси і трамваї дуже дорогі – близько 25 гривень за одну коротку поїздку, але різницю видно одразу. Транспорт значно новіший, чистіший, зручніший, пристосований для потреб людей з інвалідністю, що в Україні рідкість.

Варто також зауважити, що багато міських автобусів в Польщі електричні або гібридні. Найбільше в цьому плані виділяється місто Зелена Гура на заході країни, де більшість міських автобусів - саме електричні.

Міжміський транспорт у Польщі також дорожчий і комфортніший, ніж в Україні. Цікаво, що тут майже немає спальних вагонів у потягах, лише на міжнародних сполученнях з Німеччиною, Чехією, Угорщиною. Поїздка через всю країну займає близько 12 годин і відбувається вдень, тому всі місця сидячі.

Можуть здивувати і внутрішні перельоти. Якщо купувати квитки на місяць-два наперед, то може вийти вдвічі дешевше, ніж їхати потягом, а переліт з кінця в кінець країни займає 40 хвилин.

Цим часто користуються, наприклад, бізнесмени, коли точно знають, на коли у них запланована зустріч в іншому місті.

Гриль – це святе!

Як у нас на травневі свята їдуть на природу на шашлики, так і поляки вибираються на свій славнозвісний гриль. До цієї традиції вони ставляться дуже серйозно і роблять гриль, щойно стане достатньо тепло. Цікаво, що м’ясо і сосиски тут не головне, головне – це пиво у великій кількості.

Мене якось покликали на гриль знайомі поляки. Пам’ятаю своє здивування, коли я побачила, що на велику компанію було лише кілька упаковок ковбасок для грилю і одна хлібина, зате було кілька ящиків пива. Мені тоді пояснили, що головне – це атмосфера, природа, спільно проведений час у компанії на свіжому повітрі, - згадує Софія.

Школи для дорослих

У Польщі повсюди можна побачити рекламу навчання для дорослих. Це називається поліцеальна освіта: після закінчення школи або університету можна піти в таку школу для власного розвитку або з конкретною метою працювати за обраним фахом.

Таке навчання триває рік-два, іноді воно платне, іноді безкоштовне – залежить від школи та спеціальності. Багато українців відвідують такі школи після роботи – вчаться на медичних опікунів, масажистів, косметологів, флористів, асистентів стоматолога. Це дає їм можливість отримати безкоштовну освіту і кращу роботу, ніж ту, яку зазвичай пропонують українцям в Польщі. Також ця освіта дає статус студента і дозволяє користуватися численними пільгами.

Іванна з Луцька записалася в таку школу на курс косметології, коли вчилась на другому курсі університету в Любліні. Заняття відвідувала після пар, і після двох років отримала диплом косметолога. І пишається тим, що працює тепер в салоні краси в центрі Варшави, а не збирає яблука на фермі під Любліном.

Горілка як весільний подарунок

 

У Польщі, як і в багатьох інших країнах, на весілля молодятам дарують подарунки. Молодята теж роблять подарунки своїм гостям – в Польщі заведено дарувати…горілку!

Моя подруга працює весільним фотографом. Якось я прийшла до неї в гості, і вона запитала, чи мені не потрібна горілка, бо вона не п’є. Виявилось, що на кожному весіллі, де вона працювала, їй подарували по пляшці горілки – мовляв, такий звичай – усім гостям дарувати горілку. Іноді пляшки прикрашають бантами і знімком молодят та запаковують в подарункову обгортку.

Відбивна і картопляне пюре на недільний обід

Мене якось спитали на роботі, що українці їдять в неділю на обід. Я була дуже здивована і сказала, що їдять, хто що хоче. Мої колеги дуже здивувались, адже у них в неділю на обід заведено їсти одну конкретну страву – відбивну з картопляним пюре.

Звісно, не всі дотримуються цієї традиції, особливо молоді люди, але звичай досі доволі популярний. Якщо хтось не хоче готувати на вихідних, то йде обідати з родиною до кафе чи ресторану. Тут так робить багато хто.

Польки багато палять

Серед українських жінок куріння не настільки поширене, як в інших країнах. У Польщі значна частина жінок палить. Причому це не лише підлітки та молоді жінки, але й цілком зрілі пані, нерідко літнього віку. Цій звичці чи традиції уже багато років.

Іноді на обідній перерві весь колектив офісних працівників, 20-30 людей, виходить покурити. У деяких офісах це зазвичай дівчата, хлопці в цей час їдять обіди, дбайливо приготовані та упаковані їхніми дружинами та мамами.

Серйозне ставлення до традицій та свят

Польща відома в усьому світі своєю консервативністю та впливом католицької церкви – варто глянути на карту костелів, щоб у цьому пересвідчитись. Але це не стереотип – поляки справді серйозно ставляться до своїх традицій та католицьких свят.

У церкву щонеділі ходять, може, не всі, як і в Україні, але поляки дуже серйозно ставляться до свят і пов’язаних з ними традицій. Навіть мої знайомі поляки-атеїсти беруть вихідні на різдвяні свята, щоб поїхати до бабці в село і наліпити вареників з капустою та грибами, бо така традиція.

Ангеліна Ралко,

Щецин, Польща

Підписуйтесь на канал ВАПу у Telegram, на нашу сторінку у Facebook і дізнавайтесь новини першими

 

Джерело:
До списку новин