Робота будь-якого садівника-городника складається з 4 важливих етапів:

  • посадки;
  • вирощування;
  • прибирання;
  • зберігання.

Мабуть, найскладніший з них — останній. Саме від нього залежить, чи буде зіпсований результат вашої праці.

Що таке льох

Відразу давайте розділимо два поняття — льох і підвал.

Підвал

Підвал — це частина будинку, яка розташована унизу, під основними приміщеннями. Вона може використовуватися по-різному. Хтось організовує там місця для відпочинку, хтось зберігає непотрібні речі, а хтось — плодоовочеву продукцію. Однак для останньої мети підвал не завжди підходить, тому що там занадто висока температура повітря. Неправильні умови призводять до того, що деякі овочі та фрукти під час зберігання висихають, наприклад яблука, а деякі, такі як картопля, починають проростати.

Льох

Льох — це споруда, розташована окремо, яка призначена для зберігання овочів, фруктів та інших харчових продуктів. Ця споруда може бути наземною, підземною або напівзаглибленою.

Льох краще підходить для зберігання врожаю, ніж підвал, тому що у ньому температура нижча: у будь-яку пору року вона наближена до нуля. Саме завдяки правильному мікроклімату продукти там тривалий час не втрачають своїх поживних і смакових якостей.

Виконаний льох може бути з різних матеріалів. Під час його будівництва використовують дерево, цеглу, каміння і бетон. Якщо сховище зроблене правильно, то, незалежно від матеріалу, там завжди сухо та прохолодно і воно чудово виконує свої функції.

Однак у будь-якого льоху для зберігання овочів можуть виникнути проблеми. Їх кілька: підвищена вологість, цвіль і гризуни. Розберемося з ними послідовно.

Як боротися з вогкістю у льоху

Якщо ви побачили на стінах льоху краплі води, це означає, що у приміщенні підвищений рівень вологості. На нього можуть також вказувати неприємний — затхлий, спертий — запах. Щоб вогкість не переросла у велику проблему, потрібно починати з нею боротися відразу, за появи перших ознак:

  1. Приберіть з льоху усе сміття, що залишилося з минулого року.
  2. Винесіть на свіже повітря усі "мобільні" елементи льоху: ящики, полиці, стелажі, кошики і т. п. Там вони висохнуть набагато швидше. Дерев'яні предмети не варто ставити на відкрите сонце, тому що вони можуть деформуватися.
  3. Для дезінфекції обробіть поверхні усіх полиць, ящиків і т. п. розчинами мідного купоросу або формаліну.
  4. Відкрийте навстіж усі двері та люки і провітрюйте льох доти, доки не зникне запах вогкості.
  5. Щоб надалі підтримувати у приміщенні нормальний рівень вологості, поставте у різних місцях льоху ємності з вугіллям і сіллю. Ці природні адсорбенти будуть вбирати зайву вологу і тим самим робити повітря більш сухим. Не забувайте регулярно замінювати їх після того, як вони просочаться рідиною.
  6. Зробити стіни більш сухими допоможе також їх побілка вапном.

Як знищити цвіль у льоху

Якщо у льоху постійно вогко і відсутня вентиляція або вона погана, там може з'явитися цвіль та інші грибки. Якщо ви виявили їх сліди, відразу розпочніть дезінфекцію — знищення усіх збудників інфекцій.

Чим і як можна обробити льох перед закладанням овочів на зиму?

  1. Спочатку візьміть щітку і видаліть звідусіль цвіль.
  2. Потім обробіть усі очищені поверхні. Є кілька варіантів. Наприклад, ефективний засіб для дезінфекції стін і стелі — розчин мідного купоросу і вапна. Якщо стіни у вас цегляні, то використовуйте 5%-вий розчин мідного купоросу. Дерев'яні перекриття краще знезаражувати більш концентрованим — 10%-вим. Наносити розчин можна валиком або пензликом. У тих місцях, куди цими інструментами не дістатися, використовуйте пульверизатор. Після виконання робіт льох потрібно обов'язково провітрити.
  3. Дуже добре для боротьби з грибком підійде сильний розчин перманганату калію — марганцівки. Обробіть ним стіни, стелажі і т. п., а потім добре все просушіть. Розведену марганцівку потрібно використовувати відразу після приготування, тому що вона дуже швидко розкладається і припиняє бути ефективною.
  4. Для боротьби з цвіллю і грибками у льоху багато людей використовують негашене вапно. Візьміть кілька кілограмів цієї речовини, насипте у відро і поставте посередині льоху. Закрийте усі вентиляційні отвори та люки. Налийте у відро води і швидко залиште приміщення, щільно закривши за собою двері. Через 3 дні поверніться і влаштуйте провітрювання. Закладати овочі на зберігання у льох після такої обробки можна не раніше, ніж через місяць. З цієї причини застосовувати дану міру дезінфекції потрібно заздалегідь.
  5. Одним з найдієвіших способів боротьби з цвіллю вважаються сірчані шашки, наприклад Віст. За умови їх використання потрібно бути дуже обережними і діяти згідно з інструкцією. Роботу слід проводити у захисних рукавичках і респіраторі, щоб уникнути потрапляння отруйних речовин в організм.

Як захистити льох від гризунів

Гризуни є справжнім головним болем для дачників. Вони не просто знищують або псують урожай, а й стають переносниками небезпечних захворювань.

Що ж потрібно зробити, щоб не допустити мишей та інших шкідників у місця зберігання овочів і фруктів?

  1. Ретельно обстежте усі приміщення, щоб знайти ті місця, через які гризуни можуть потрапити у льох.
  2. Цементним розчином закладіть усі щілини, які виявите.
  3. Звірята можуть потрапити всередину сховища і через вентиляційні отвори. Щоб перекрити їм цей шлях, закрийте їх металевою сіткою.
  4. Для відлякування гризунів розставте ультразвукові пастки. Своїм звуком вони відлякають непроханих гостей від ваших запасів.
  5. Миші також не полюбляють запах нафталіну і деяких трав, наприклад, пижма і чорнокореня. Пучки цих рослин, розкладені всюди, змусять гризунів покинути ваші володіння.