Мурашники в саду викликають абсолютно суперечливі емоції у власників ділянок. З одного боку, маленькі трудівники позбавляють садівників від тисяч личинок шкідників, з'їдаючи їх тисячами в день. А ціла система підземних лазівок робить грунт більш пухким. Але, з іншого боку, псування зав'язей, крадіжка посіяного насіння і псування плодів дозволяють говорити про колонії комах, як про повноцінну і серйозну проблему. Хімічні засоби, не дивлячись на заяви виробників, є дуже шкідливими для грунту, і, найчастіше, погано відбиваються на якості врожаю. Тому найкращим варіантом стануть перевірені домашні засоби, наприклад, харчова сода, яка є на кожній кухні, інформує Ukr.Media.

Чому варто позбутися від мурашок в саду?

Не дивлячись на всю зовнішню нешкідливість і корисність комах, досвідчені садівники намагаються вивести їх якомога швидше. Робиться це відразу з кількох причин:

- По-перше, великі колонії мурах серйозно заважають роботі. Особливо, коли вирощуються кущі неподалік від мурашника. Комахи дуже войовничі. Хоч їх укуси безболісні і безпечні, приємного в цій ситуації мало.
- По-друге, мурахи з'їдають не всіх шкідників. Коли мова йде про попелиці, мурашки воліють власноруч віднести личинки на листя рослин. Після чого, пагони, абсолютно закономірно, починають висихати, скручуватися і сохнути. Пояснюється це тим, що личинки попелиці, поглинаючи білок з молодих пагонів, виділяють цукор у вигляді так званої медяної роси, яка і подобається мурашкам. Таким чином, відносини між мурахами і попелиць можна позиціонувати, як своєрідне тваринництво.
- По-третє, схожість насіння, неподалік від поселення колонії, наближається до нуля. Навіть якщо перекопати підземні ходи комах, дуже швидко вони будуть відновлені. А насіння безслідно зникнуть.

Як вже говорилося раніше, мурахи - любителі солодкого. Шкоди, що завдається плодам поселеннями мурах, непорівнянна з ушкодженнями від личинок тієї ж попелиці, але, тим не менш, навряд чи це сподобається садівникові.

Ну і нарешті, існує думка про те, що мурахи, прогризаючи кореневу систему, призводять до висихання цілих грядок кущів. Правда наукових і дослідницьких підтверджень цієї теорії немає.

Харчова сода - перевірений засіб проти мурах

Прийшов цей метод з домашнього виведення мурах. Харчова сода активно застосовується для винищення колоній комах на кухнях. Вся справа в тому, що сода, вступає у взаємодію з кислотою, яка в достатку знаходиться в організмі мурах. Результатом реакції є виділення згубних для комах речовин. Ведені інстинктом самозбереження, мурахи підуть самі. Підтвердженням ефективності даного способу є наявність бікарбонату натрію в складі більшості засобів побутової хімії, призначених для знищення комах в квартирі.

Засоби на основі соди

Значно примножити корисні властивості соди можна в поєднанні з додатковими речовинами. Існує величезна безліч методів боротьби з мурахами, складовою частиною яких є сода. Ось лише кілька з них:

Сода з окропом

Кип'ячена вода сама по собі згубна для комах, а в поєднанні зі смертельною для мурах реакцією соди і кислоти, вона стане дуже ефективним засобом. По-перше, гаряча вода забезпечує високу температуру і підвищує швидкість реакції. А по-друге, плинність води дозволить гідрокарбонату натрію пробратися навіть глибоко в грунт.

Цукрова пудра - чудова принада

Змішавши в рівних частках пудру і соду, і висипавши суміш недалеко від мурашника, ви можете бути впевнені в тому, що всі мурашки стягнуться туди, і план по тотальному геноциду колонії комах буде успішно втілений.

Сода з оцтом

Оцтова кислота, будучи хорошим каталізатором, дозволяє значно прискорити реакцію. Для кращого ефекту, потрібно вирити невелику лунку прямо в мурашнику і заповнити її столовим оцтом наполовину. Після цього, в місце, що залишилося засипається сода. Зазвичай комахи повністю залишають мурашник не пізніше ніж через тиждень.

Безпека для грунту

Природно, кожного садівника, в такій ситуації, буде турбувати питання: «Чи не буде сода ще більш шкідливою для саду, ніж мурахи?». Сода є лугом, а наявність подібної групи речовин в грунті вкрай небажано. Насправді, для того, щоб порушити кислотно-лужний баланс грунту, має бути використано більше 10 кілограм соди на сотку. Таким чином, невеликі обсяги речовини, що застосовуються для винищення комах, ніяк на якості грунту не позначаться.

Ефект від соди

Результат не змусить себе довго чекати. Протягом перших 10-20 хвилин, більше половини мурах або загине, або вступить у взаємодію з речовиною, що в кінцевому підсумку все одно призведе до їх загибелі. Повністю позбавитися від мурашника можна за кілька діб, а іноді і годин. Решта комах підуть з цього місця, і найближчим часом не повернуться. Але переїдуть вони недалеко. Швидше за все, навіть в іншу частину ваших володінь.

Повністю знищити мурашок за допомогою бікарбонату натрію, як в принципі і з будь-яким іншим засобом, не вийде. Короткочасний результат може дати повна обробка площі саду. Однак, дозування потрібно розраховувати дуже акуратно, особливо якщо ви обробляєте дуже чутливі до лугу культури. При цьому важливо розуміти, що навіть при повній обробці, з великою часткою ймовірності, мурахи через час повернуться.

Відгуки про метод

На просторах інтернету дуже багато відгуків садівників з цього приводу. Природно, вони неоднозначні. Комусь допомогло, а хтось ефекту не відчув. Пояснюється це неправильним застосуванням або дозуванням речовини. Таке трапляється абсолютно з кожним засобом. Але при цьому, безпека і ефективність харчової соди в боротьбі з мурахами підтверджена досвідом. Крім того, вона завдасть набагато менших збитків екосистемі саду, ніж сильнодіюча хімія з вмістом лугу.

Перед тим, як виводити мурах, варто кілька разів подумати. Вживати заходів варто тільки тоді, коли це дійсно необхідно. Зникнення мурах може привести до порушення екологічного балансу, і різкого розмноження інших, більш небезпечних шкідників. Користь цих комах ніхто не відміняв, а переселити їх в частину городу, де вони не будуть заважати, буде оптимальним рішенням. Немає гострої необхідності повністю від них позбавлятися.