загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Які пенсії можуть отримати військові: перспектива

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Наразі у Верховній Раді України перебуває законопроєкт, який може покращити життя військових пенсіонерів. Тож, що може змінитися під час призначення, розрахунку та перерахунку військових пенсій, дізнавався кореспондент АрміяInform.

Замість 70-ти —  90% максимальної пенсії

Проєктом Закону про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (№ 2141), який вже ухвалений у першому читанні, планується збільшити максимальний розмір пенсії з 70%, який існує наразі, до 90%.

Тобто військовий, який планує отримувати максимальну пенсію, тепер повинен мати 27 років вислуги, з них 25 років в обов’язковому порядку — це календарна вислуга, решта може бути як календарна, так і пільгова. У разі ухвалення нового законопроєкту, максимальна пенсія — 90% буде призначатися військовому, який матиме вислугу років на військовій службі — 34 роки, з них 25 років — календарна вислуга, а решта — календарна або пільгова.

— Це правильна пропозиція, адже наразі у військових пенсіонерів існує певна диспропорція. Вона полягає в тім, що в багатьох військових, хто звільнився дуже давно та відповідно до рішень судів, кому перерахували пенсії, вони становлять більше 70% — звісно, за певної вислуги років, а для решти максимальна пенсія так і залишилася 70%. Наразі різниця між мінімальною і максимальною пенсією становить всього два роки військової служби. На майбутнє зміни відсоткового значення пенсії стимулюватимуть військових служити довше, — зауважив експерт із військового права Олександр Порва.

Перерахунок пенсій в разі підвищення будь-яких складових грошового забезпечення

Згаданий законопроєкт також пропонує всі призначені пенсії перераховувати у зв’язку з підвищенням розміру грошового забезпечення або в разі введення нових щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавок, доплат, підвищень) і премій у розмірах, встановлених законодавством.

Перерахунок пенсій здійснюватиметься на момент виникнення такого права за документами, що є у пенсійній справі й іншими додатковими документами, поданими пенсіонерами. У разі, якщо внаслідок перерахунку пенсії її розміри стануть нижчими, зберігаються раніше призначені пенсії.

Процедура перерахунку буде такою: відповідні міністерства і служби повідомлятимуть у п’ятиденний термін Пенсійний фонд України про підстави перерахунку пенсій військовим, а останній, зі свого боку, надсилатиме відповідну інформацію до своїх структурних підрозділів. У подальшому в регіонах відбуватиметься підготовка довідок про розмір грошового забезпечення, які видаватимуть структурні підрозділи, з яких звільнялись пенсіонери. Далі, упродовж місяця, такі довідки надаватимуть до головних управлінь Пенсійного фонду України в кожній області.

Для перерахунку пенсій враховуватимуть відповідні види грошового забезпечення військових, а саме:

  • посадовий оклад, оклад за військовим (спеціальним) званням та відсоткову надбавку за вислугу років — у розмірах, установлених Урядом України на момент виникнення права на перерахунок за відповідною посадою та військовим (спеціальним) званням;
  • надбавки за знання й використання в роботі іноземної мови, почесне звання «заслужений» чи «народний», службу в умовах режимних обмежень, спортивні звання, доплата за науковий ступінь кандидата або доктора наук та вчене звання — у розмірах, установлених урядом на момент виникнення права на перерахунок;
  • щомісячні надбавки, доплати та підвищення, конкретні розміри яких за відповідними посадами (категоріями) установлені Кабміном — у зазначених розмірах на момент виникнення права на перерахунок;
  • інші щомісячні надбавки, доплати, підвищення та щомісячна премія — у середніх розмірах, що фактично виплачені за місяць, у якому виникло право на перерахунок пенсії за відповідною посадою у тому державному органі, звідки військовий звільнилася на пенсію;
  • щомісячні надбавки за особливі умови служби військовим, звільненим з військової служби, які проходили службу та обслуговували ядерну зброю на об’єктах, у бригадах ремонтно-технічних баз, у складі екіпажів атомних підводних човнів, на території військових полігонів, де проводилися випробування ядерної зброї тощо.

Відповідною посадою, з якої розраховуватиметься пенсія, буде посада, яка за класифікаційними характеристиками, зокрема назвою, розміром посадового окладу, функціональністю та організаційним рівнем підрозділу у структурі військової частини прирівнюється до посади, з якої особу звільнили.

— Питання нарахування та перерахунку військових пенсій порушують уже давно. Багато військових пенсіонерів відстоюють свої права в судовому порядку, що передбачає не тільки складний судовий процес, а й фактичне виконання рішення пенсійними органами. А тому, доки не ухвалять відповідні зміни, які пропонують депутати в пенсійне законодавство військових, проблематика в цьому напрямку існуватиме, — повідомив Олександр Порва.

 Кореспондент АрміяInform

 

Джерело:
До списку новин