загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що треба знати про заборону пластикових пакетів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

10 червня набув чинності Закон №1489-IX про обмеження обігу пластикових пакетів на території України. Він почне діяти з 10 грудня.

Що передбачає закон

Обмеження стосуються тонких, надтонких та оксорозкладних пластикових пакетів. Тонкі мають товщину до 50 мікрометрів. Вони витримують навантаження до 4-5 кг. Їх повністю буде заборонено розповсюджувати в магазинах, закладах громадського харчування та надання послуг.

Надтонкі пакети шириною до 225 мм, глибиною до 345 мм, довжиною до 450 мм можна буде використовувати виключно як первинну упаковку для риби, м'яса та виробів із них, сипучих продуктів, льоду.

"Пластикові пакети з товщиною стінок від 15 до 50 мкм - це стандартний "середній" пакет із супермаркету. Надтонкі - маються на увазі пакети-майка", - пояснила Злата Костюк, фахівчиня відділу корпоративної соціальної відповідальності Ашан Рітейл Україна.

Міцніші пакети не заборонили. Їх не можна буде видавати безкоштовно. Мінімальні ціни на них встановлюватиме Кабмін. Кожен пластиковий пакет матиме спеціальне маркування.

Дозволять використання біорозкладних пакетів. Вони повинні відповідати національним та європейським стандартам щодо утилізації: шляхом компостування або біорозкладання.

Хто контролюватиме його виконання

Розповсюдження пластикових пакетів контролюватиме Держпродспоживслужба. За безплатне роздавання каратимуть штрафом від 1,7 тис. до 3,4 тис. грн. За повторне порушення стягнуть від 3,4 тис. до 8,5 тис. грн. Якщо пакети продаватимуть, то перший штраф становитиме 8,5 тис. грн –17 тис. грн, а повторний — до 34 тис. грн.

"Український закон не настільки суворий, як у країнах Європи. Однак він є базою, яка нарешті допоможе зсунутися з мертвої точки та спонукатиме увесь ринок перебудовуватись. Бізнеси почнуть враховувати екологічний фактор при виробництві товарів та наданні послуг. Також закон допоможе розвитку асортименту альтернативного пакування", - додала Злата Костюк.

Чи покращить це екологію в Україні

"Заборонять безкоштовні пакети-маєчки, одноразові рукавички. Повністю закон проблему не вирішить. Але це перший позитивний крок. Велику частка сміття в Україні - саме пакети. На пунктах вторсировини в нас дуже рідко їх приймають, бо нерентабельно переробляти. Якщо їх не буде, то ситуація покращиться. У той же час немає відповідальності виробників цих пакетів. У Європі вони зобов'язані організовувати збір відходів", - зауважив еколог Сергій Антоненко.

Українці готові сортувати сміття, зазначив еколог.

"У Полтаві контейнери зі склом забиті до верху, комунальники не встигають вивозити. У населення великий запит на сортування і на переробку відходів. Потрібно навчати цьому зі шкіл і дитсадків. Заохочувати, розповідати, читати лекції, робити конкурси, щоб змалечку діти звикали до думки, що відходи — це теж відповідальність. В Україні така робота ведеться, але точково громадськими організаціями", - вважає експерт.

Проблему з пластиком вирішать паперові пакети.

"Пакети можна робити з макулатури, якої в нас дуже багато викидають. У сучасні пластикові пакети додають різні домішки і не кожен переробник хоче їх приймати. Бо не знає, з чого вони виготовлені. Треба заохочувати населення збирати макулатуру і переходити на багаторазові сумки. Щодо біорозкладних пакетів, то їх виготовляють з крохмалю та полімерів. І коли вони розсипаються, виходить мікропластик. Він забруднює водойми і ґрунт. Те саме стосується сміттєвих пакетів. Зараз виходить так, що сміття генерує сміття. Єдиного вирішення проблеми відходів немає. Це комплексна робота. Головне — не продукуквати сміття, менше купувати, споживати. Обирати альтернативи. Наприклад, використовувати скляну тару. Скло переробляється безкінечну кількість разів. Потрібно тільки організовувати пункти збору склобою", - каже Антоненко.

Як заборона вплине на вартість товарів

На ціни заборона пластикових пакетів не вплине, вважає економіст Борис Кушнірук.

"В Україні залишається тільки плівка для обгортання сиру чи сала, але при цьому не буде використання поліетилену в якості сумок. Це певний крок у правильному напрямку, але все потрібно робити в комплексі. Ми повинні відмовлятися від використання пластику в економіці", - каже він.

Треба стимулювати, щоб магазини продавали багаторазові пакети з тканини, паперу.

"Це вимога часу. Цим шляхом активно іде світ. Два роки тому я був в Австрії. Купив великі сумки з тканини, вони коштували по 1 євро. А в Україні сумки меншого розміру і гіршої якості коштують чомусь 2 євро в еквіваленті. Це проблема. Мережі не повинні на них заробляти. Тоді люди активніше відмовлятимуться від пластикових пакетів", - підсумував Борис Кушнірук.

Для економіки ніяких особливих наслідків не буде, додав економіст Андрій Новак.

"Виробники переорієнтуються з пластикових пакетів на паперові, з інших матеріалів. В Україні вже є підприємці, які переробляють опале листя на папір і картон. Тому шкоди економіці не буде. Будь-які заходи, що стосуються більш жорсткіших умов, спонукають до науково-технічного прогресу в цьому напрямку, пошуку нових рішень", - каже економіст.

Покупцям доведеться змінити звички щодо пакування товарів.

"У кожної країни є своя традиція. У Сполучених Штатах Америки люди носять товари у паперових пакетах без ручок. Про пластикові пакети вони практично не знають. В Україні велика конкуренція в роздрібній торгівлі: багато супермаркетів, крупних, середніх і локальних мереж продуктових магазинів. Швидше за все всі будуть надавати безкоштовно пакети своїм покупцям", - зазначив Андрій Новак.

Чим магазини замінять пластикові пакети

Зараз магазини пропонують альтернативне пакування - крафтові пакети, багаторазові сумки-шопери, мішечки з тканини для фруктів і овочів. Ціни починаються від 20 грн.

"З 2018 року обмежили доступ до безкоштовних пакетів-майок на касі. Окрім альтернативного пакування, є пакети зі 100% переробленого пластику. По ціні вони не відрізняються від звичайних. Розраховані на 10 кілограмів покупок. Їхній плюс - після використання можна знову віддати на переробку і так до п'яти разів. Вони не містить домішок, що прискорюють розкладання пластику на дрібні частини – мікропластик, який є ще більш небезпечним для довкілля. До кінця року замінимо всі пакети на лінії кас саме на такий вид", - зазначила Злата Костюк.

"Альтернатива пластиковим пакетам - біорозкладні з кукурудзяного крохмалю. Також є варіанти еко-торбинок, шоперів, авосьок чи трансформерів, що вміщаються у кишеню. Для вагових товарів пропонуємо спеціальні надлегкі мішки-сітки. Також закликаємо покупців клеїти стікери із ціною одразу на фрукти, овочі. Все більше людей надає перевагу багаторазовим речам. Це стосується і пакетів, і контейнерів для кулінарії чи соломинок для напоїв. Ми знайшли українських виробників, які пропонують соломинки з очерету. Під час доставки товарів 80% клієнтів ставлять галочку - менше пакетів. Продукти привозять їм додому в картонних коробках. Їх можна потім здати на переробку. Торік влітку відкрили станції сортування сміття біля кас і магазинів. Протягом 2020-го на переробку відправили 19 631 тонну макулатури, 2436 тонн пластику, 101 тонну металу, 37 тонн скла", - додала Аіда Юнусова з пресслужби групи компаній Fozzy Group.

Найбільш засміченими в Україні є Харківська та Херсонська області, повідомляє Державна екологічна інспекція.

За минулий рік Держекоінспекція виявила 2144 безхазяйних сміттєзвалищ на території всієї країни. Лише 60% з них ліквідували. 22% населення України взагалі не забезпечені послугами з вивезення сміття. Третина полігонів в країні не відповідає нормам екологічної безпеки.

 

Джерело:
До списку новин