загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Нове в пенсійному праві — експертка про виплати чорнобильцям та нарахування пенсій

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Що треба знати про електронні трудові книжки, зміни у правилах щодо доставки пенсії та виплати заборгованостей за рішенням суду в ефірі Українського радіо розповідає фахівчиня з пенсійного права, адвокатка Євгенія Бондар.

У чому причина заборгованості з виплатою пенсій

Певні недосконалості у законодавстві, численні зміни, внесення до нормативно-правових актів, які регулюють пенсійне законодавство, зумовили велике число звернень пенсіонерів до суду стосовно перерахунків, зобов’язань нарахувань та виплат підвищених розмірів пенсій. Пенсіонер зіштовхується з такою ситуацією, коли вже має на руках рішення суду, яке набрало законну силу, тоді йому нараховують підвищений розмір пенсії, але за період врахування цих виплат за минулий час він таку ж суму не отримає. Якщо особа звернулася у липні 2020 року до Пенсійного фонду з метою отримання перерахунку, а він відмовляє, тоді в січні 2021 року людина звертається до суду, зобов’язує ПФ здійснити перерахунок та виплату перерахованої пенсії з липня по січень, то на підставі рішення перераховану пенсію вона отримає, але борг з липня 2020 до січня 2021 фонд не виплатить. Тоді людина отримає лист про те, що суму нарахували, але це рішення суду внесено до реєстру обліку судових рішень, тому фонд очікує актуального порядку прийняття виплати заборгованих пенсій і бюджетних асигнувань.

Дуже багато таких людей, які потребують виплат саме на підставі рішення суду, тому Пенсійний фонд і законодавство змушені адаптуватися до цієї ситуації. Не маючи механізму разової виплати великої суми коштів багатьом пенсіонерам, Пенсійний фонд змушений не відмовляти, а говорити про черговість сплати. Я всім відповідаю, що немає сенсу стягувати борг у судовому порядку, адже рішення суду, яке набрало законну дію є загально обов'язковим для всіх. Крім того, є кримінальна відповідальність за невиконання рішення суду, тому, звісно, його виконають, але все зводиться до того, що нам потрібно мати законодавчий механізм і бюджетні кошти для виплат. Дуже багато переселенців опинилися у такій ситуації, їм потрібно взяти довідку про заборгованість за певний період. Пенсійний фонд у жодному разі не відмовляє у виплатах, але відтерміновує на строк до ухвалення порядку Кабміном стосовно таких виплат. 

Хочу розповісти про випадок з моєї практики. Пенсіонер показав таку відповідь з Пенсійного фонду, де вказано, що правлінням ПФ було визначено процедуру функціонування цих рішень, внесено особу в черговість на виплату, але, оскільки реєстр доповнюється, то відповідно до прив’язки отримання боржником цього судового рішення до набрання чинності, порядок виплат відтерміновується до надходження коштів бюджетних асигнувань. Не можна сказати, що ПФ зовсім не виконує рішення, адже підвищені розміри пенсій люди отримують. Проте хочу надати невелику пораду всім пенсіонерам, хто має таке рішення суду, пройти всю процедуру його виконання. Виконанням рішень судів в Україні займається Державна виконавча служба, тому туди треба подавати виконавчі листи і не давати про себе забути, нагадувати, періодично писати заяви до Пенсійного фонду з метою контролю виплати цих сум. 

Що працівнику треба знати про електронну трудову книжку

10 березня 2021 року опубліковано Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі". Цей закон змінив облік трудової діяльності працівників, він передбачає поступову відмову від паперових трудових книжок. Законом передбачений перехідний період строком у 5 років, щоб можна було перейти на систему трудової електронної книжки. Слід зазначити, що кожна застрахована особа має право і можливість на порталі електронних послуг Пенсійного фонду, через електронний ключ, внести дані про себе як про застраховану особу до 2000 року. Бо з цього періоду з початком персоніфікованої бази обліку Пенсійного фонду люди бачать свій страховий стаж, стаж роботи та внески. А до 2000 року цих даних переважно не видно. Саме тому пропонують внесення цих даних через сканування паперової трудової книжки. Це може зробити і сама застрахована особа або її роботодавець. 

Це не означає, що паперова трудова книжка взагалі в нас не працює. Цей документ є офіційним підтвердженням стажу особи, зокрема до 2000 року, але на вимогу працівника можуть бути внесені записи, відомості про нагороди, заохочення і т.д. Просто всі дані роботодавці тепер змушені вносити в електронну систему. 

Слід зазначити, що всі законодавчі акти повинні бути впорядковані під цей новий закон і мають бути внесені зміни до законодавства стосовно порядку введення і руху трудових книжок, бо це є важливим моментом. Та хочу запевнити, що стаж до 2000 року нікуди не зникне. 

Є певні нюанси стосовно діяльності ФОПів, оскільки вони сплачують внески в Пенсійний фонд і подають звітність щоквартально. Після 2000 року такої проблеми не має бути, бо їх видно і все має враховано. Навіть ті ФОПи, які припинили свою дільність, Державна податкова служба просить сплатити за певний період внески, що не були сплачені. Ці внески теж враховуються Пенсійним фондом, вони мають бути відображені в персоніфікованій базі обліку, вони також впливають на кінцевий розмір сплати внесків та стаж. До 2000 року підприємцям необхідно підтверджувати внески на підставі звітів. 

Чому здійснюють перерахунки тільки до 2000-го року

Передусім слід зазначити, що під час виходу на пенсію особа має право на врахування заробітної плати за будь-які 5 років роботи поспіль. Політика Пенсійного фонду направлена на те, щоб здійснити нарахування і якнайкраще для пенсіонера врахувати період роботи. Якщо ті роки, у врахуванні яких відмовили, не враховані, а вони певним чином впливають на розмір пенсії, то це рішення можна оскаржити у судовому порядку. Якщо ж перерахування може піти у бік зменшення пенсії, то Пенсійний фонд не має права на це йти. 

Чи буде при виході на пенсію зарахований страховий стаж за період, коли у людини була пенсія за станом здоров’я

Це мають на увазі пенсію по інвалідності. Ні, не буде. Тому що це державна виплата.

Пенсія по віку прив’язана до сплати нами як особами застрахованими внесків до Пенсійного фонду. Це те, що називається єдиний соціальний внесок. Ми маємо розуміти, якщо ми платимо ЄСВ або за нас це робить роботодавець, то стаж нам іде, внески до ПФ ідуть. Якщо людина працює неофіційно, не сплачує його або отримує якісь види державної допомоги, а потім ще прагне отримати за цей період стаж, то це, звісно, ні до чого не призведе. Сплата ЄСВ дорівнює гарному розміру пенсії. Інакше бути не може. 

Про роки стажу

Кожен рік стажу враховується в коефіцієнті і впливає на розмір пенсії у бік збільшення. Якщо пенсія зміниться на 5-10 гривень, то докуповувати місяці стажу не потрібно. Але, якщо ви провели консультацію з інспектором Пенсійного фонду і з’ясували, що сума виплат зміниться кардинально, тоді краще докупити. Якщо не вистачає кілька місяців, то я рекомендую їх докуповувати. Пенсію не призначають на короткий період, її нараховують на значний термін життя, тому варто порівнювати ту суму, яка є, з тією, яка може бути, коли людина докуповує ці кілька місяців до стажу.  

Про пенсіонерів, які продовжують працювати

Кожні 2 роки тим пенсіонерам, які продовжують працювати і сплачувати внески до Пенсійного фонду, автоматично перераховують пенсію. Тому вже не потрібно йти й писати заяву. 

Чи зміняться правила доставки пенсії

Так, у 2021 році було ухвалено постанову про те, що з 1-го вересня всі пенсії переводитимуться на картки. Проте виявилося, що велике число пенсіонерів проживають у місцевостях, де відсутній доступ до відділень банків чи банкоматів, а банківська система виявилася до цього неготовою, тому за бажанням пенсіонерів залишили можливість продовжувати отримувати гроші через засоби Укрпошти. Я прошу пенсіонерів не хвилюватися. Така ситуація буде принаймні до 2023 року. 

Про виплати чорнобильцям

29 квітня 2021 року  у першому читанні було ухвалено законопроєкт "Про внесення змін до Закону України "Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи" щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення окремих категорій осіб". Відповідно до цих змін, а вони набудуть чинності з 1 січня 2022 року, бо вони в одному тандемі з Бюджетним кодексом, передбачені зміни в частині збільшення пенсії. Виплати пенсій становитимуть у середньому для осіб І групи інвалідності ― понад 16 тис. грн, ІІ групи інвалідності ― майже 13 тис. грн і ІІІ групи інвалідності ― майже 9 тис. грн. Тобто з 1 січня 2022 року пенсія зросте майже у 40 тис. пенсіонерів. 

Цього року була 35-річниця трагедії на Чорнобильській АЕС і дуже важливим є момент, що 7 квітня 2021 року Конституційний Суд визнав неконституційною норму закону, якою Верховна Рада уповноважила уряд визначати мінімальні розміри пенсії за інвалідністю громадянам України, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Ці обмежена заборонили і запровадили наступні зміни у законодавстві, які мають набути законної сили. Думаю, нічого не зміниться, адже Міністерство соціальної політики дуже захищає зміни і пенсіонерів-чорнобильців.

Що треба пам’ятати людям, яким залишилося до пенсії 10-15 років

Я порадила б усім особам, які у майбутньому прагнуть стати пенсіонерами з високим рівнем пенсії, проконтролювати той пакет документів, який потенційно є. Туди входять: пакет документів, який підтверджує стаж роботи, де видно внески в Пенсійний фонд. Важливо перевіряти періодично ці дані, бо законодавство змінюється і бувають випадки певних збоїв у системі.

Нагадаємо, що до кінця 2021 року Пенсійний фонд планує провести три перерахунки пенсій, перший з яких відбудеться вже у липні. З 1 числа зросте мінімальна пенсія за віком та доплата за понаднормовий стаж у зв’язку зі збільшенням прожиткового мінімуму.  Крім того, з 1 жовтня 2021 року українські пенсіонери, яким виповнилося від 75 до 80 років, почнуть отримувати додаткові 400 гривень. При цьому мінімальний розмір пенсій для таких осіб складе 2050 гривень.

 

Джерело:
До списку новин