загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чому сорокалітнім потрібно думати про пенсійні заощадження

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Джерело фото: Голос Бущини

Населення Україні старішає, у Пенсійному фонді хронічний дефіцит, тому потрібно створювати умови для накопичення пенсій, заявив в інтерв'ю "Інтерфаксу" міністр фінансів Сергій Марченко. За його словами, солідарна система, коли пенсії виплачуються коштом пенсійних внесків нині працюючих, має залишатися. Повідомляє BBC news Україна.

Паралельно з нею повинна бути і можливість для індивідуального накопичення пенсій. Наразі це можна зробити через недержавні пенсійні фонди (НПФ). Але уряд працює над створенням державної пенсійної інституції – фонду чи керуючої компанії.

"Якщо у вас немає накопичень в НПФ, розраховувати на пенсію взагалі не варто", – заявив про нинішній стан справ із пенсійною системою міністр. – Темпи старіння населення такі, що кількість працюючих постійно скорочуватиметься, а пенсіонерів – зростатиме. Мені сорокалітньому на пенсію за нинішніх умов розраховувати не варто", – додав урядовець. За його словами, це не стосується тих, "хто стане пенсіонером через п'ять років".

А от для молоді і людей середнього віку – нинішньому активному населенню – інших варіантів забезпечити пенсію немає. Сергій Марченко твердить, що такі дії будуть не безкоштовними і потягнуть "фіскальні втрати бюджету". Нині Мінфін пропонує фінансувати державний накопичувальний фонд за рахунок 1% ЄСВ та ще 1% - коштом інших джерел, наприклад, податку на доходи фізичних осіб чи прямої бюджетної програми. Інвестувати ці кошти фонд зможе хіба що в ОВДП, інших надійних інструментів в Україні небагато, визнав міністр фінансів. Він також визнав і слушність ризиків "планування в горизонті 10-15 років".

Попри всі ці застереження, урядовець не бачить альтернативи. "Ну тоді можна нічого не робити – тримати кошти на депозитах, де вони будуть знецінені, або під матрацом, де вони ще швидше знеціняться. Можна вкладати в нерухомість, але теж може бути падіння ринку, – заявив Марченко. – Варіанти "давайте не будемо нічого робити" не працюють".

По тому, як саме питання щодо пенсій привернуло увагу ЗМІ, міністр вирішив ще раз прокомунікувати свою позицію у соцмережах. "Солідарну систему вигадали в 19 столітті, вона схожа на фінансову піраміду, коли велика кількість працездатного населення фінансує пенсіонерів.

Солідарна пенсійна система працює так: відрахування із вашої заробітної плати у вигляді єдиного соціального внеску надходять до Пенсійного фонду та відразу перерозподіляються та виплачуються нинішнім пенсіонерам, – пояснив він у Facebook. – Вже зараз кількість пенсіонерів майже зрівнялась з кількістю працюючих, які сплачують внески ЄСВ. Темпи старіння населення такі, що кількість працюючих буде постійно скорочуватися, а кількість пенсіонерів - зростати. Це створює ризик, що на одного працюючого буде приходитись декілька пенсіонерів.

Саме тому тим, кому зараз 40 років, вже треба думати про пенсійні накопичення". На відміну від солідарної, у накопичувальній пенсійній системі "ваші внески працюють виключно на вас", твердить Сергій Марченко. Раніше про те, що вже за 15-20 років українці можуть залишитися без пенсій, заявляв і прем'єр Денис Шмигаль.

За даними Пенсійного фонду, на початок цього року в Україні було 11,1 млн пенсіонерів, із яких 2,7 млн продовжували працювати. Понад три чверті українських пенсіонерів мають пенсію до 4 000 грн на місяць.

Джерело:
До списку новин