загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Проєкт «Мій телефонний друг» допомагає молоді та літнім людям бути на зв’язку

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Спочатку українці не сприймали карантин у березні 2020 року як щось незвичне. Деякі люди сприймали його лише як можливість піти в двотижневу відпустку, як шанс відпочити та провести час із сім’єю. Але ніхто не був готовий до національного локдауну, економічної кризи та тисяч смертей.

Протягом наступних тижнів громадськість мобілізувалася і почала допомагати тим, хто цього потребував, доставляючи пакунки з продуктами харчування літнім людям, вигулюючи домашніх тварин або купуючи концентратори кисню для лікарень. Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) в Україні також вирішив допомогти.

Одним із найуспішніших проєктів, реалізованих у партнерстві з Українською Волонтерською Службою, був проєкт «Мій телефонний друг».

Ця ініціатива працювала для підтримки людей, які опинились наодинці: людей похилого віку, людей з інвалідністю, матерів і батьків, які виховують дітей самостійно, та сімей з малолітніми дітьми. Об’єднання за допомогою телефонного зв’язку волонтерів та тих, хто потребує підтримки, допомогло сотням людей подолати самотність, стрес та невпевненість завдяки теплим і дружнім розмовам. Під час телефонних розмов волонтери також ділились новинами, перевіреною інформацією про пандемію та щеплення, святкували дні народження та навіть вивчали іноземні мови.

Налагодження зв’язку Дружба за телефоном – це простий та дієвий інструмент для побудови невидимих мостів між молоддю та людьми похилого віку. Вона також допомагає формувати довіру, взаєморозуміння, повагу та взаємну обізнаність між регіонами, містами, культурами, громадами та поколіннями.

На сьогоднішній день майже 40 відсотків волонтерів проєкту «Мій телефонний друг» – це підлітки та молодь у віці від 13 до 18 років. У проєкті беруть участь понад 600 одиноких людей з усієї України, і близько 10 відсотків з них – це люди з інвалідністю. image UNICEF «Телефонна волонтерська діяльність виконує два завдання: індивідуальне та громадське, – пояснює Анна Бондаренко, голова Української Волонтерської Служби.

З одного боку, проєкт «Мій телефонний друг» покращує життя конкретних людей, які завдяки спілкуванню відчувають турботу, отримують перевірену інформацію з важливих тем і легше переживають кризові часи. Окрім цього, телефонна волонтерська діяльність є інструментом підвищення соціальної довіри, а також руйнування стереотипів. Наприклад, стереотип про те, що незнайомці не готові безкорисливо допомагати, а молодь живе виключно для себе».

Друзі здалеку 22-річна Маргарита з міста Ужгород на заході України розмовляє з 37-річною жінкою, яка піклується про своїх батьків і не має друзів. Маргарита каже, що спочатку було вкрай складно завоювати довіру співрозмовниці. Але зараз жінки телефонують одна до одної двічі на тиждень, щоб поділитися останніми новинами із свого життя. image UNICEF Не менш зворушливою є історія 16-річної Марії із Жмеринки.

Молода дівчина доєдналася до проєкту у грудні 2020 року та була партнеркою 61-річної Ольги з Полтави. Пара одразу ж зав’язала міцну дружбу, яка триває донині. «Я не спілкуюся зі своєю телефонною подругою з жалю. І я не відчуваю це як обов’язок, – каже Марія, – Я дуже хочу зателефонувати їй і поділитися тим, що зі мною сталося за тиждень. Я також слухаю її історії з таким же задоволенням. Під час розмови я відчуваю справжні емоції, і це цінно».

15-річна Юлія Каркуша з Львівської області навіть викладає своїй телефонній подрузі англійську мову. 73-річна Євгенія живе одна і любить освоювати нові навички. Юлія готує різні теми для їхніх телефонних розмов, наприклад, мистецтво, життя відомих людей чи великі історичні події.

З моменту запуску проєкту «Мій телефонний друг» станом на червень 2021 року до нього було залучено близько 7 000 молодіжних волонтерів з усієї України. Проєкт продовжує допомагати людям, яким може знадобитися телефонна підтримка. У будь-який момент щонайменше 1 500 пар друзів підтримують регулярне спілкування. Для багатьох людей такі щотижневі дзвінки стали гарною можливістю поспілкуватися, поділитися життєвим досвідом та дізнатись більше про різні покоління.

Волонтери також стали життєво важливим джерелом достовірної інформації про охорону здоров’я, COVID-19, вакцинацію та інші важливі питання для людей похилого віку. ЮНІСЕФ допомагає навчати волонтерів за допомогою онлайн-семінарів та розсилок. image UNICEF «Це як ковток свіжого повітря для одиноких людей, яким спілкування було потрібно і до пандемії, – каже Галина, учасниця проєкту з Донецької області, – Мій телефонний друг Саша допомагає мені зрозуміти, що відбувається надворі, бо я не можу вийти з дому».

Лотта Сільвандер, Голова Представництва ЮНІСЕФ в Україні, сподівається, що до проєкту доєднається ще більше волонтерів: «Подолання самотності та зближення людей у ​​часи, що вимагають дотримання дистанції, безсумнівно, є безпрецедентним викликом, який жодна організація не може вирішити наодинці, – каже вона, – Ось чому ми закликаємо українську молодь допомогти у реагуванні на наслідки COVID-19 та започаткувати успішну традицію телефонного волонтерства в Україні».

Джерело:
До списку новин