загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На Волині відтворили одяг часів князя Вітовта

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Досить цікавим питанням історіє є мода. Якщо говорити, про Луцьк та Волинь, то тут завжди актуальним є період Великого Князівства Литовського. Адже в Луцьку, щороку відбувається багато заходів, фестивалів, пов’язаних із історією цього періоду.

Тісно переплетена історія Луцького замку та постаттю Великого князя Литовського Вітовта (1350-1430). Саме він був ініціатором проведення в Луцьку потужного заходу – З’їзду європейських монархів у 1429 році. Він прожив довге життя, а це 80 років, що було певним рекордом для правителів його часу.

Адже він вів досить активне життя, брав участь в битвах, походах, але видно мав добру вдачу та гарні гени, адже зміг прожити так довго. На жаль, в ті часи не було фотоапаратів, і художники не залишили так багато зображень князя Вітовта. Тому часто джерелом до вивчення вигляду тогочасних правителів є згадки очевидців, мемуари, спогади, документи.

Вплив на тогочасну моду тоді мали східно-візантійські традиції. З історичних досліджень про моду часів князя Вітовта дізнаємось, що типовою рисою для парадного костюму чоловіків та жінок були закриті верхні і нижні кінцівки, груди й плечі. Якщо говорити про матеріал, то часто це могли бути шовк чи парча. Особливою прикрасою були золоті та срібні нитки. Правителі також доповнювали свій образ ювелірними прикрасами.

В період правління Вітовта, в Європі особливу популярність набувала «бургундська мода». Назву свою вона отримала від регіону Бургундія. Князь Вітовт, якраз був прибічником цієї моди і з радістю носив одяг в «бургундському стилі». До речі, Бургундія, тоді була своєрідною столицею високої моди, тогочасним Парижем, чи то Міланом.

Вітовт в повсякденному одязі міксував, тобто міг поєднати білу сорочку із полотна із стильним бургундським одягом. «Родзинкою» був розшитий золотом пояс, про який просто не можемо не згадати.

Про пояс Вітовта ходять справжні цілі легенди. Все почалось із того, як на початку 90-х ХХ ст. віднайшли цінну знахідку. Сталось це поблизу села Литва, яке розташоване на території Молодечненського району Мінської області, в Республіці Білорусь. Знахідка вразила усіх, хто її побачив. Історики відразу почали ставити різні версії, хто, де і коли міг зробити цей пояс, носити, і чому саме в Білорусі його знайшли?

Версія, яка чи не найбільше була переконливою свідчила про те, що цей пояс був подарунком князю Вітовту. А подарував його Хаджа-Гірей, кримський хан. Сьогодні ця цінна знахідка є окрасою колекції Національного історичного музею Білорусі. Незважаючи на свій вік, пояс зберігся досить добре. Місцем виготовлення було встановлено місто Кафу, зараз це місто Феодосія на півострові Крим (Україна).

Матеріал пояса – срібло, часто на ньому є позолота та чорніння. Цікавим питанням є, що ж було на ногах у Вітовта? Ймовірно, були шкіряні чоботи, які доповнювали шпори із справжнього золота, що якраз відповідало рівню європейського правителя.

Вже не один рік, на території Волині, а саме в містечку Радивилів (Рівненська область) працюють над відтворенням образу князя Вітовта. Спочатку вдалось створити копію його поясу, який є справжньою «родзинкою» образу князя. Проте кілька днів тому, учасники процесу історичної реконструкції показали чоловічий та жіночий костюми епохи князя Вітовта. Варто сказати, що дослідження ще тривають і в майбутньому можна буде побачити цікавий результат, можливо на одному із фестивалів у Луцькому замку.

Ініціатором створення образу князя Вітовта є Володимир Дзьобак, керівник ГО "Центр дослідження і відродження Волині", проєктів Ткацька крамничка "Серпанок" , етно парк «Ладомирія», кандидат історичних наук. Він також є ініціатором видання потужного п'ятитомного видання "Історія Волині". Володимир Дзьобак розповів про дослідження:

«Чотири роки тому ми вперше провели в Рівному День традиційного автентичного костюма. Свято було нове, незвичне, але цікаве! Багато відвідувачів, схвальні відгуки, приємний післясмак і прохання продовжувати досліджувати і відроджувати український автентичний одяг. Перші роки основну увагу ми приділяли показу костюмів ХІХ-ХХ століть. В основному селянських. А цього року ми попробували зосередитися на костюмах більш давніх епох. Зокрема ВКЛ періоду князя Вітовта. Ми вдячні Людмилі Антошиній, Anton Van Aten, Ірині Філіпповій, які цього року зробили дуже багато для появи у нас справжніх костюмів цієї епохи. Вдячний і тим, хто в минулі роки долучався до цієї роботи. І ось сьогодні, напередодні Дня традиційного костюму, ми хочемо показати наші спільні напрацювання. Не все нам ще вдалося, багато чого треба поправити, але основа уже хороша! Вдячний Галині Орищиній, яка не маючи спеціальних знань цієї епохи своїми талановитими руками відшила багато елементів у наших костюмах. Вдячний Наталії Пусі за дбайливо виткане полотно для сорочки. Дуже шкода, що наш Дім Вітовта не зміг прийняти участь в надзвичайно цікавій і потрібній для реконструкторського руху події - Ruthenica Medievalis в Кам'янець-Подільському. Сподіваємося попасти туди наступного разу!».

Фотографи: Мар’яна Олійник, Арсеній Бортник.

Текст Тетяна Яцечко-Блаженко

До списку новин