загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чим можна підживити ґрунт восени, щоб він став більш родючим

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Покращувати ґрунт восени дійсно необхідно. У цей період ви можете успішно змінити його кислотність і вологоємність, розпушити зсередини, поліпшити родючість. А що саме і у яких дозах вносити у ґрунт для цієї мети, ми вам підкажемо, інформує Ukr.Media. Восени зазвичай вносять під перекопування як добрива (протягом зими вони встигнуть увійти до складу органомінерального комплексу ґрунту, зроблять його більш родючим і будуть живити рослини весь наступний сезон), так і добавки, що покращують ґрунт. Які і як? Розповімо нижче.

Вносимо гній восени

У першу чергу восени варто внести у ґрунт гній під перекопування (оранку). Це універсальне натуральне добриво багате на кальцій і магній, які допомагають знизити кислотність ґрунту. Калій і фосфор містяться у гної у максимально доступній для рослин формі, а азот зберігається у ґрунті тривалий час. Мікроорганізми, що містяться у гної, сприяють формуванню гумусу. Під перекопування на 1 кв. м піщаного ґрунту потрібно приблизно 2-3 кг органічних добрив, на 1 кв. м глинистого ґрунту — понад 6-8 кг.

Як вносити гній восени?

Його розподіляють по поверхні ґрунту й одразу ж перекопують із землею на глибину багнета лопати (15-20 см). На відміну від весняного внесення цієї підгодівлі, коли гній має бути обов'язково перепрілим, щоб через високий вміст сечової кислоти та інших агресивних речовин він не спалив молоді рослини, восени можна вносити свіжий гній, оскільки такої небезпеки вже немає. За зиму гній просочиться вологою, добре змішається з ґрунтом і почне пріти.

Ґрунт стане більш пухким і до того ж родючим, оскільки накопичення потрібних речовин у ньому відбуватиметься активніше, а рослини будуть підживлюватися мікроелементами добрива поступово, протягом найближчих 6-8 місяців. Тому осіння підгодівля гноєм вважається кориснішою за весняне внесення добрив. До того ж насіння бур'янів, яке міститься у гної, після його осіннього закладання зійде раніше.

Підгодувати гноєм восени можна не лише плодові дерева і чагарники. Корисно внести його й на майбутні городні грядки та у теплицю. Вносимо восени торф Також гарним варіантом буде осіннє внесення на грядки такої речовини, що покращує ґрунт, як торф. Він мало впливає на насиченість ґрунту поживними елементами (у достатній кількості у ньому міститься лише азот, з якого рослини засвоюють лише 3-5 %), але сприяє поліпшенню фізичних властивостей ґрунту: робить його більш пухким, теплим, пористим, повітро- і вологопроникним.

Найяскравіше покращуючі властивості торфу проявляються на слабо окультурених піщаних і важких глинистих ґрунтах.

Для грядок придатний лише низинний торф, що сильно розклався, верховий і перехідний для цієї мети не підходять. Якщо ґрунт дуже важкий або бідний, раціональніше за усе внести торф двічі — восени, і навесні. З осіннім перекопуванням внесіть 4-5 кг торфу на 1 кв. м ґрунту, а навесні повторіть внесення цієї ж дози і знову ретельно перекопайте землю. Вносимо восени перегній і компост Компост — доступне і корисне добриво, що отримується з харчових і рослинних відходів.

Перегній — також універсальний засіб для поліпшення структури ґрунту і його властивостей. Перегній та компост теж можна вносити і навесні, і восени з розрахунку 1-2 відра на 1 кв. м. За осіннього внесення частина корисних речовин з цих підгодівель може вимитися талими водами, зате органіка за зиму просочиться вологою, остаточно "дозріє" і легко змішається з ґрунтом, охоче та рівномірно віддаючи ті, що залишилися. Виняток — компост з деревних відходів — стружки, кори, гілок — який закладають виключно восени під час перекопування городу. Якщо внести його у ґрунт навесні, процес розкладання "перетягне" на себе левову частку поживних речовин, позбавивши їх рослини. Вносимо восени мінеральні добрива Але не лише внесення органіки восени корисне для ґрунту.

Щоб зробити його більш родючим до нового сезону, у вересні-жовтні варто згадати і про мінеральні добрива для саду та городу.

Фосфор, калій і навіть азот (хоча й у набагато меншій мірі) — усі ці корисні речовини допоможуть підвищити врожайність культур, продовжити період їх плодоношення, підтримати обмін речовин і протистояти несприятливим погодним умовам. До того ж, це принесе користь навіть навесні, коли дерева і чагарники будуть гостро потребувати поживних речовин. Час внесення добрив восени для різних рослин може відрізнятися, перед використанням добавок ознайомтеся з агротехнікою кожної культури.

Мінеральні добрива зазвичай вносять у рідкому вигляді (якщо у сухому, то після внесення рослини обов'язково поливають).

У них мають міститися фосфор, калій і кальцій, які зміцнюють імунітет рослин і підвищують їх стійкість до низьких температур. Існує багато спеціально підібраних складів і сумішей для різних культур — це простий і подвійний суперфосфат, сірчанокислий і хлористий калій, калієва селітра, монофосфат калію, нітроамофоска, нітрофоска, амофос... Зазвичай, такі склади навіть на упаковці позначені відповідним написом: "осінь" або "осінні".

Вносимо восени вапнуючі добавки

Якщо на вашій ділянці не усе гаразд з кислотністю ґрунту, крім добрив, восени слід замислитися і про внесення речовин, що її регулюють. Вапно пушонка (гашене вапно), доломітове борошно, крейда, зола — відмінні засоби для зниження зайвої кислотності ґрунту, коли багато поживних речовин переходять у стан, за якого вони припиняють засвоюватися рослинами. І пригнічується діяльність деяких корисних бактерій. Їх рівномірно розподіляють по поверхні ґрунту, не перемішуючи на глибину (перекопувати грядки з такими добавками слід лише на виключно важких глинистих і суглинних ґрунтах).

Інтервали між внесенням вапнуючих засобів мають становити 1-2 роки. Вапнування ґрунту проводять саме восени, тому що з моменту внесення вищевказаних добавок до початку активної вегетації рослин має минути не менше декількох місяців, щоб не порушувалися їх зростання і розвиток. Як бачите, восени ґрунт у саду і городі потребує вашого догляду та уваги не менше ніж у розпал дачного сезону. Городу слід забезпечити комфортну і грамотну "зимівлю".

Не забувайте своєчасно правильно піклуватися про ґрунт, вносити потрібні речовини і готувати до нового сезону, щоб він підвищив свою родючість і відплатив вам багатим врожаєм.

Джерело:
До списку новин