загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Моя бабуся жила біля моря

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Моя бабуся жила біля моря. Робила вино і бринзу, називала тварин за місяцями їх народження, пекла хліб більший моїх обімів. За її городами пахнув лиман. Коли серпневе сонце випалювало в ньому всю морську воду, ми ходили туди по сіль. Бабуся садила помідори.

 

Вони засихали від південого сонця, вона знову їх садила, і вони знову сохли, а вона знову їх садила. Зрештою, вони таки ставали підливою до її печених перців.

Бабуся побудувала хату з кізяків і глини, в голодні роки навчилась виманювати сусликів з нірок водою і довго перебирала хлопцями доки полюбила мого діда.

Вони народили трьох дітей, дід кликав її дивитись чи гарно кладе дошки, таємно спустошував бочки з вином і помер на Святвечір. Замість казок бабуся розказувала мені про те, як ведеться у пеклі: всю структру, хто з грішників куди, які чорти що роблять.

Дружила з усіма моїми друзями, навіть з тими, хто говорив англійською - якось дивовижно легко знаходила з ними спільну мову. Вона мала сільську строгість і гіркоту, та багато вітру в кучерявому волоссі. А ще була рудою - про це вже дізналась від її подружки, яка прийшла прощатись.

Бабуся була про справжнє. Про буття собою. Про свободу і впертість. Що б не траплялось я їхала-летіла в це загублене між лиманами і бездоріжжям село і опинялась поза часом і простором.

Всі турботи і боротьба здавались неважливими. Важливо було дивитись як сходить сонце, перевіряти чи вже достиг навут, знову фарбувати паркан і поливати помідори.

Бабуся була моєю силою. Таємною зброєю від байдужості і внутрішньої тупості. Вона так ніколи і не побувала в Києві - не хотіла - казала, що голова закрутиться від багатоповерхівок.

Моя бабуся пішла та лишається зі мною. Її море і степ. І багато-багато сонця.

Фото: Ben Moses.

Автор: Юля Марушевська.

Джерело:
До списку новин