загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

«Скіфське золото»: які експонати повернуться в Київ і чому РФ претендує і на колекцію, і на скіфську ДНК

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Події останнього часу дали чималий імпульс для розвитку дослідницької скіфської теми Укрінформ побував у музеї історичних коштовностей (музей «Скарбниця»), який (небезпідставно сподіваємося) прийматиме колекцію «скіфського золота» з Амстердама після закінчення усіх судових перипетій.

«Скіфи ніколи не обдурюють» (Скіфський мудрець Анахарсіс) - Цими днями російські медіа писали гнівні коментарі щодо рішення в Амстердамі, обвинувачували Європу у подвійних стандартах, – підіймаючись сходами Українського музею коштовностей, ділилася з нами директор цього музею Наталія Панченко.

Наталія Панченко Наталія Панченко - Як казав скіфський мудрець Анахарсіс, золото не може належати всім, – зітхаю я не без задоволення. - Ця колекція, коли вона прибуде, перебуватиме у нас тільки до деокупації Криму, – пояснює Наталія Панченко, маючи на увазі, що згадані скіфські експонати – частина саме кримської колекції. - Знаєте, у мене часом складалося враження, що широкий загал зацікавився «скіфським золотом» лиш у зв’язку з судом. Хоча у нас і без цієї судової перемоги у столиці унікальна та багата експозиція. Правда ж, підняв судовий процес інтерес до наших скіфських експонатів?

- Дуже, – посміхається директор, – хоча я також помітила, що дехто з відвідувачів вважає, що ця наша експозиція – і є повернуті з Амстердама скарби. Наприклад, багато людей захоплено дивляться на нашу золоту пектораль, вона експонується саме зараз. А ми пояснюємо, що це відомі на весь світ київські артефакти, зокрема, пектораль нікуди не вивозиться, на закордонні виставки виїжджає тільки копія, оригінал завжди зберігається тут, і сьогодні ми її демонструємо до 50-річчя від того, як її знайшли. Але повертаючись до вашого запитання: і в нашу експозицію, і в філію на Володимирській прийшло дуже багато людей. Зараз по телебаченню – безліч сюжетів про скіфські реліквії – і пектораль, і золотий шолом, і скіфський меч. І ми раді, що суспільство зацікавилося цими експонатами й цієї культурою. Ми заходимо в перший зал музею, де зібране золото легендарних кочівників (деякі експонати виставлені тут постійно, а деякі, як унікальна золота пектораль, – лише до 1 листопада).

- Скарбниця теж брала участь у виставці в музеї Алана Пірсона. Але наші експонати нам повернули ще в 2014 році, й одночасно з поверненням своєї частини – саме наша співробітниця Людмила Строкова вперше поставила питання: “Чому я їду забирати тільки київські експонати, а не повертаємо все разом?!” І тоді вже дійсно цю позицію підтримало міністерство, але Нідерланди тоді не віддали, вони взяли паузу. - Все-таки ваші співробітники унікальні. Цей музей понад пів століття тому було створено фактично на вимогу українських вчених, бо вони категорично не хотіли віддавати в Ермітаж предмети з розкопок українських скіфських курганів. Кажуть, Ермітаж вимагав усе скіфське, а наші вчені відмовилися і дійшли до ЦК.

- Правда. Давайте тоді поясню. Ця озвучена історія пов’язана із Мелітопольським курганом, там в 1970-х була перша за довгі роки дуже масштабна знахідка великої кількості коштовних предметів скіфського часу, і на той момент вони вивозилися в “метрополію”, в основному це були Ермітаж або інші музеї.

Джерело:
До списку новин