загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Волинське село на столітніх фото

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Представники австро-угорської тріангуляційної комісії, 1916 р.

За останні два роки на мапі Волині відбулося багато змін. З’явилися нові населені пункти, деякі зникли, ніби їх і не було, частина змінила назви, якісь перетворились із містечок на селища або села.

Церква Казанської ікони Божої Матері, Калусів (Гряди), 1916 р.

У колекції Австрійської національної бібліотеки можна відшукати чудові фотоматеріали, які ілюструють волинську історію. Ось і нині пропонуємо до уваги фотографії 1916-1917 років. Усі вони були зроблені, згідно з описом, у селі Калусів на Волині. Зараз такого села на мапі Волинської області немає.

Поміщицька садиба в селі Калусів (Гряди), 1917 р.

Проте є село Гряди, і саме про нього йтиметься далі. Адже це один і той же населений пункт. Зараз село входить до складу Володимир-Волинського району, проте зовсім недавно перебувало у складі Іваничівського.

Представники австро-угорської тріангуляційної комісії на фоні садиби в селі Калусів (Гряди), 1916 р.

Найперше нашу увагу привертають світлини храму. На кадрі бачимо новий дерев’яний храм Казанської ікони Божої Матері, зведений у 1904 році. У часи Першої світової війни святиня мала всього десять років.

Варто зауважити, що це не перший православний храм у селі. Раніше, у 1870 році, там вже було зведено церкву, яка проіснувала 130 років. Проте її розібрали і вирішили збудувати нову. Досить цінними для історії села є фотографії, на яких бачимо поміщицьку садибу. Ймовірно, її власниками була родина Стецьких або Підгороденських.

Представники австро-угорської тріангуляційної комісії на фоні садиби в селі Калусів (Гряди), 1916 р. Тріангуляційна комісія здійснювала геодезичні виміри для складання воєнних карт в роки Першої світової війни.

До списку новин