загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українців запрошують долучатись до онлайн-платформи традиційного українського одягу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Завдяки появі нових онлайн проектів досліджувати історію, традиційний одяг стає легше. Сьогодні хочемо розповісти нашим читачам, як можна вивчати історію українського традиційного одягу, не виходячи з хати, а також самому долучитись до дослідження. Нещодавно, в мережі з’явилась нова онлайн-платформа «Ладомирія», де збирають фото, інформацію про традиційний одяг, а також його відтворюють за допомогою сучасних технологій.

Територіально «Ладомирія» знаходиться в містечку Радивилів Рівненської області. Посилання на онлайн-платформу «Ладомирію»: https://online.ladomyriia.com/ Ця платформа реалізується «Центром дослідження та відродження Волині», її підтримує Український культурний фонд.

Станом на сьогодні триває процес наповнення платформи. Організаторам проєкту вдалось вже зібрати чималу кількість виробів української автентики.

До проєкту можуть долучатись представники різних регіонів України, не лише Волині. Окрім того, в рамках проєкту створений лекторій на ютубі, де можна переглянути пізнавальні лекції про одяг, взуття, прикраси та головні убори українців. на лекції: https://www.youtube.com/channel/UC29kBP9YbC8Caz6-X3yJwxw/videos

Нам вдалось поспілкуватись із засновником «Ладомирії», істориком, кандидатом історичних наук Володимиром Дзьобаком. - Володимире, розкажіть, скільки років існує проєкт "Ладомирія".

- Доброго дня, проект «Ладомирія» існує понад 11 років. Спочатку він існував, як ткацький проект. А з другої половини минулого року він дії як етно парк.

- Як виникла ідея створити спеціальний вебресурс для збору і відтворення автентичного одягу з різних регіонів України? - У 2019 році ми вперше провели проєкт етно резиденція дизайну і одягу як online проєкт. Коронавірус ввів свої корективи. Саме тому, для продовження проєкту ми вирішили розробити і започаткувати відповідний веб-ресурс. Рішення прийняли на початку 2020 року.

- Чи плануєте співпрацювати із волинськими музеєями в напрямку наповнення вебресурсу? Можливо, вже є така співпраця?

- Так, ми плануємо розпочати співпрацю із рядом музеїв які розташовані на території історичної або Великої Волині.

 

- Чи плануються якісь цікаві заходи в 2021 році в етно резиденції «Ладомирія», окрім екскурсій?

- Цього року ми плануємо провести на території «Ладомирії» Андріївські вечорниці.

- На сторінці «Ладомирії» в ютубі з'явились чудові лекції по історії одягу? На яку аудиторію вони розраховані? Хто є лекторами?

- Лекції, які є сьогодні на нашому веб-ресурсі розробили і прочитали відомі етнологи України, а це: Володимир Щибря, кандидат історичних наук, Людмила Мірошниченко-Гусак, наукова працівниця Волинського обласного краєзнавчого музею, кандидатка наук і відомий етнолог і колекціонер Ігор Перевертнюк. Крім цього ряд лекцій провів Юрій Мельничук, відомий знавець української вишивки.

- Які останні новини в «Ладомирії», можливо нові екскурсії, чи локації?

- На днях ми закінчуємо реставрацію 200-літньої хати із міста Рівного. Крім того буквально в найближчий час ми відкриємо локацію риби і креветок. Кожний відвідувач зможе покормити рибу і креветки а також поласувати ними в нашій «Аустерії».

Дякую за розмову. Фото надав Володимир Дзьобак.

Розмовляла Тетяна Яцечко-Блаженко

До списку новин