загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Житель Тернопільщини 70 років займається різьбярством

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Майже 70 років різьбить по дереву Михайло Завійський з Бережан. У його колекції – понад тисяча скульптур. Деякі з них він передав друзям у Польщу, Чехію, Канаду та Китай. Чоловік розповідає, різьбярство – його родинне ремесло. Не полишає його й на пенсії. Свої скульптури Михайло Завійський виготовляє вдома на кухні.

Показує інструменти, якими вирізає фігури. Каже, їм пів століття. Деякі з них зробив сам. Зараз чоловік вирізає орла, якого перешле знайомим до Америки.

Інструментам, якими працює майстер, пів століття Майстер розповідає, займається різьбленням по дереву 10 годин на день. Щоб виготовити один виріб, каже, потрібно щонайменше 3 дні: "Як робота виходить, то є моральне задоволення. Бо не завжди виходить. Є такі роботи, що за них соромно".

Для різьблення майстер використовує липу та осику. Каже, ці дерева м’які, тому з них легко вирізати скульптури. Серед виробів Михайла є біблійні персонажі та звірі. Також багато скульптур присвятив Лемківщині. Каже, саме звідти його з родиною депортували в 1945 році: "Там в Польщі була станція “Вороблик”. Людей збирали до двох тижнів. Спочатку дозволяли взяти корову чи коня. Спеціальні вагони були для худоби. А наші були гірші. Там, де худоба – вагони були накриті. А ми в таких, як вугілля возили. Даху не було".

Різьби по дереву Михайла навчив батько Різьби по дереву Михайла навчив батько. Каже, вперше спробував вирізати щось з дерева у 15 років: "Тато різьбив плоску різьбу, а я побачив одного разу, як один чоловік зробив орла і під ним лисицю.

Вона була виконана на вищому рівні. Я тоді захопився". Майже 50 років майстер пропрацював у столярному цеху на Бережанщині, де виготовляв сувеніри з дерева. Каже, за своє життя обробив понад 60 тонн деревини: "Я пропустив через свої руки кілька пульманів деревини Пульман - це вагон в який вантажать дерево."

Джерело:
До списку новин