загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Відгук про книгу "Зозуля кувала"

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сьогодні хочемо познайомити своїх  читачів із книгою, яку  вдалось нещодавно прочитати. Вона буде цікава історикам, філологам, краєзнавцям і всім хто любить та вивчає Волинь та Полісся. До вашої уваги прозова книга авторки Олени Лотоцької під назвою "Нині кувала зозуля". З першої сторінки ніби поринаєш в автентичний світ Полісся, в нашому випадку північ Рівненської області, як автока пише Дубровиччину.

Що вражає, так це архаїчна середньополіська говірка. Книга побудована із новел, які розповідають про побут та життя великих та малих мешканців Полісся.

З особливою теплотою авторка передає діалоги своїх предків. Багато слів почула вперше. Коли читала, то навіть помріяла, що можна було б фільм про Полісся зняти по цих діалогах. Дуже докладно передані традиції родинних свят та обрядів. Кожен знайде для себе щось близьке та рідне.

Для мене особливо цінні були спогади про бабусині страви з печі, про катання на ковзанах на ставку, про збирання пролісків.

Ось цитата, яка просто переносить в дитячі роки: "Баба Настя поставила посеред столу велику миску з дерунами. Поруч трохи меншу із насмаженими шкварками із цибулею. Ще за хвилю з'явилася гладишка з молоком і рядочок горняток... Темні в середині, із золотистим мереживом по краях млинці згортали човниками. Занурювали носиками в підсмажку, набираючи хрумкі шкварки з цибулькою, і до рота. Смакота! Потім пару ковтків молока. І знову по колу".

Кожна історія в книзі до деталей передає атмосферу в різні десятиліття ХХ століття. Тут є спогади про мирне та щасливе життя селян, а також про Другу світову війну. 

Тетяна Яцечко-Блаженко

Джерело:
До списку новин