загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Без гречки, цукру та макаронів: бізнес заговорив про зупинку торгівлі соціально важливими товарами

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Через запровадження регулювання цін на деякі товари, магазинам не вигідно ними торгувати. Хліб житньо-пшеничний, батон, крупа гречана, цукор-пісок, борошно пшеничне вищого ґатунку, макаронні вироби вітчизняного виробництва, молоко жирністю 2,5 % (у плівці), олія соняшникова, яйця курячі категорії С1, птиця (тушка курячу) та масло вершкове жирністю 72,5%. На усі ці продукти уже запровадили державне регулювання цін.

Однак замість очікуваного зниження цін ці товари можуть зникнути з полиць магазинів. Про це у коментарі "Еспресо.Захід" заявив економіст Віктор Борщевський. "Звичайно, держава має реагувати на ситуацію, що склалася. Але запроваджувати регулювання цін — це неадекватна реакція влади.

Це означає, що вона мислить у примітивній, лінійній системі координат. Адже зростання цін пов’язане зі штучним збільшенням ціни на газ, а не через якусь картельну змову виробників, – каже Віктор Борщевський. – У результаті це може призвести до того, що виробники та продавці відмовлятимуться від тих товарів, ціни на які регулюють. Найімовірніше, вони переключаться на товари, ціни на які не регулюють". Що це означає?

Скажімо, якщо у постанові йдеться про молоко 2,6% жирності у плівці, то достатньо його розлити у ПЕТ-пакет, і воно уже не підлягає регулюванню. Українську "вермішель" можна замінити імпортними макаронами, змінити жирність масла тощо. "Навіть без держрегулювання, ціни на продукти не можуть зростати невпинно, бо купівельна спроможність українців обмежена.

Гадаю, до літа виробники ще якось протримаються, а далі вони втрачатимуть групи споживачів, які переходитимуть на доступніші за ціною товари, – каже Віктор Борщевський. – За цих умов держава мала б створювати умови, які сприяли б зростанню доходів населення.

Як короткотерміновий інструмент підтримки бізнесу можна використати пільгові ціни на газ для виробників соціально значимих товарів чи зниження ставки ПДВ на ці товари, але не регулювання цін". Про те, що обмеження торгової надбавки може змусити мережі відновитись від "соціально важливих" товарів заявив генеральний директор АТБ Борис Марков. "Встановлена планка оцінки не більше 10% на документі не покриває витрат операторів ринку на логістику, сезонний облік та інші операційні послуги. Це означає, що цілком може призвести до призупинення реалізації зазначених харчових продуктів до моменту встановлення всіх процесів та розуміння порядку їх ціноутворення, – написав Марков на своїй сторінці у Facebook.

"Зростання цін на соціально значущі харчові продукти викликане зростанням відпускних цін виробниками. Тим часом виробники сьогодні змушені піднімати ціни, через зростання цін на енергоносії (газ) та інші фактори виробничих витрат. Однак ця тенденція, за багатьма прогнозами, буде тільки посилюватися, – пише гендиректор АТБ.

– До речі, багато виробників вже стверджують про неефективність цього указу, який не вирішує для них базових проблем: витрат на енергоресурси, сировину тощо". У Європейській Бізнес Асоціації також кажуть про те, що урядова постанова може призвести до припинення торгівлі товарами, ціни на які регулюють.

"Впровадження цього правила вимагатиме необхідності адаптування внутрішніх процесів, внесення змін до договорів з постачальниками, налаштування інших процесів підприємств, з метою подальшого безперебійного забезпечення споживачів соціально значущими товарами, – йдеться у заяві ЄБА.

– При цьому, Постанова не передбачає перехідного періоду для впровадження її положень та вимог, який надав би певний час для належної підготовки галузі до змін у регулюванні. Тож, ймовірно, це може призвести до призупинення реалізації зазначених харчові продукти до моменту налагодження всіх процесів здійснення роздрібної торгівлі та чіткого розуміння представниками бізнесу порядку їх ціноутворення. Зокрема, потребує додаткового роз’яснення визначення "гуртово-відпускної ціни на товар", як правильно рахувати рівень надбавки у 10% та конкретизація переліку товарів, які підпадають під дане регулювання".

Джерело:
До списку новин