загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Громадяни України, які працювали в районах Крайньої Півночі та прирівняних до них місцевостях, виходять на пенсію та отримують виплати за особливими умовами

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Умови набуття права на пенсію таким особам регламентовано Тимчасовою Угодою між Урядом України та Урядом Російської Федерації про гарантії прав громадян, які працювали в районах Крайньої Півночі та місцевостях, які прирівняні до районів Крайньої Півночі в галузі пенсійного забезпечення.

Даною угодою особам, які працювали у зазначених місцевостях, надається право дострокового виходу на пенсію на пільгових умовах, що регламентуються ЗУ Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Пільгові умови виходу на пенсію Особи, які до 1 січня 1991 року працювали в районах Крайньої Півночі колишнього СРСР та місцевостях, прирівняних до них, а також на острові Шпіцберген, та у разі поширення на таких осіб відповідних пільг, мають право на достроковий вихід на пенсію за віком.

Згідно з Тимчасовою Угодою громадяни України та Росії, які пропрацювали не менш як 15 календарних років у районах Крайньої Півночі або не менш як 20 календарних років у місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі мають право на пенсію за віком.

Вказаний період роботи зараховується до страхового стажу особи в порядку та на умовах законодавства, чинного до 1 січня 1991 року: для чоловіків — після досягнення 55 років; для жінок — після досягнення віку 50 років. Пільга застосовується при обчисленні страхового стажу набутого особою за періоди до 1 січня 1991 року та безпосередньо впливає на збільшення розміру пенсії.

У разі змішаного стажу один рік, відпрацьований у місцевостях, прирівняних до районів Крайньої Півночі, зараховують як дев’ять місяців роботи в районах Крайньої Півночі.

Попри поступове збільшення в Україні пенсійного віку, умови виходу на пенсію осіб, які працювали в районах Крайньої Півночі та прирівняних до них місцевостях, не змінилися: усі пільгові умови виходу на пенсію збережено, якщо особа має зазначений вище стаж.

Пільговий страховий стаж

Пільгове обчислення страхового стажу провадиться на підставі: записів у трудовій книжці; письмового трудового договору; довідок із зазначенням періоду роботи в районах Крайньої Півночі та прирівняних до них місцевостях, та користування пільгами, передбаченими відповідними нормативно-правовими актами.

До пільгового стажу не зараховуються періоди, які можуть бути зараховані до загального стажу (служба в армії, навчання, догляд за дитиною). Це пов’язано з наданням законодавцем певних пільг особам за особливо складні умови праці, негативний вплив навколишнього природного середовища на організм людини.

Згідно з Угодою про порядок переведення та виплати пенсій відповідно до Тимчасової угоди стаж, набутий особою в районах Крайньої Півночі та прирівняних до них місцевостях, після 1 січня 1991 року пенсію нараховує та виплачує Російська Федерація.

В Україні особи, яким пенсію призначено достроково згідно з Угодою подають документи до органів ПФУ заяву та документи, які підтверджують їх постійне місце проживання на території України, та документи, які підтверджують стаж роботи в районах Крайньої півночі чи районах, прирівняних до них.

Відомості про стаж, набутий після 1 січня 1991 року, в органах ПФУ заносять у спеціальний формуляр, який надсилають у Росію. За цими даними пенсійний фонд РФ нараховує особі пенсію та переказує її до пенсійного фонду України у російських рублях раз на квартал. Органи ПФУ виплачують кошти у гривнях відповідно до курсу, який встановлено на момент виплати пенсії, до часу, коли особа набути право на пенсію за українським законодавством.

Стаж, отриманий до 1 березня 1960 року, обчислюють з подвійним коефіцієнтом (один рік зараховують за два). З 1 березня 1960 року до 1 січня 1991 року один рік зараховується за півтора.

Водночас у разі, коли особа продовжувала працювати у зазначених районах і після 1 січня 1991 року, то за цей період пенсію їй нараховуватимуть вже не в Україні, а в Російській Федерації згідно з відповідним законом. Проте цей стаж зараховують в Україні до загального страхового стажу. 

 

Джерело:
До списку новин