загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Які переваги дає дослідження власного роду і чому варто починати це робити вже?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Традиційно в кінці року всі ми підводимо підсумки, що вдалось зробити, що ні. Натомість на початку року приємно із чистого листа складати нові плани на майбутнє та ставити цілі. Важливим пунктом у ваших планах на 2022 рік може стати початок дослідження власного роду. Можливо, хтось із вас скаже, що можна все життя прожити і не цікавитись родоводом та родинною історією.

Може й так, нічого страшного не станеться, але якщо ви в якийсь момент передумаєте і захочете це зробити, то з часом можуть з’явитись чинники, які можуть завадити це зробити, або розтягнути дослідження на роки.

 

Чому це може статись, якщо відкласти дослідження в “довгий ящик”? По-перше, в момент, коли ви надумаєте, через років надцять може не бути старших предків, які могли розказати важливі факти з історії роду. Старші родичі можуть померти до того часу, чи через вік просто забути важливі дати, місця та факти з біографії прародичів. Тому, якщо ви ще не вирішили починати дослідження, то хоча б розпитайте предків про родинну історію.

Зробіть коротке інтерв’ю про їх життя та те, що вони пам’ятають. Потім ця інформація значно допоможе в пошуках вам, або професійному досліднику до якого ви звернетесь. Другий важливий момент, пов’язаний із джерельною базою. Важливі документи можуть бути втрачені, знищені чи загублені. До прикладу, продали хату вашої тітки, а старі фото та документи викинули смітник. І саме в тій папці були важливі дані.

Потім, щоб їх відшукати треба буде перелопатити десятки справ, або робити запити в різні архіви, і можливо в закордонні. Тому не забувайте зробити візит до старших родичів, таких як двоюрідні, троюрідні. В них теж можуть бути важливі джерела в родинних архівах. Зробіть собі копії фото, документів, листів. Зверніть увагу на адреси, дати та імена. Потім все це буде важливими пазлами вашої родинної історії.

По-третє, не варто забувати, що навіть документи, які знаходяться в архівах не вічні, часто вони ще не оцифровані, а інколи їх важко прочитати, або взагалі не можна опрацювати, через те, що давні, або пошкоджені. Не варто забувати, що в роки війн, революцій багато документів було втрачено. І може так статись, що по вашому населеному пункті немає ні метричних книг, що є дуже важливо, ні інших документів, які можуть пролити світло на історію роду. Тоді дослідження буде тривати не один рік.

Таких факторів може бути дуже багато. І якщо ви хочете їх зменшити і досягнути результату, то варто почати зараз пошуки. Хоча варто розуміти, що останні два роки є не дуже простими для дослідження роду. Пандемія наклала свій відбиток на можливість роботи в архіві. Адже, існують обмеження і по кількості людей в читальному залі і по часу.

Невідомо, як все буде далі, тому варто ловити момент і розпочинати досліджувати, чи самотужки, чи з допомогою архівних працівників, чи приватних фахівців. Дослідження роду – це цікавий та пізнавальний процес, який допоможе більше дізнатись про ваших предків, а також зробити історію роду впорядкованою та зрозумілою. Пізніше готове дослідження буде цікавою темою для обговорення в колі предків.

Особисто мені багаторічні дослідження роду дозволили зібрати важливу, довгі роки невідому інформацію про предків та впорядкувати дані на могилах предків. Якщо раніше я не знала імен, дат, то тепер вони вказані на могилах родичів, без яких не було б мене. Звісно, пошуки ще тривають, бо не всі дані відомі, але пам’ятати про предків та шанувати пам’ять про них, наш обов’язок. Чи знали ви, що місця, де мешкали ваші предки, є місцями вашої сили? Відвідуючи міста, села та містечка, які тісно пов’язані із вашими пращурами ви ніби отримуєте нові сили та енергію.

Не дарма є така приказка “Тягне до того місця, де, як мовиться, пуп закопаний”. А якщо ви не знаєте, де століттями мешкали ваші предки, де їх могили, то звісно, це може викликати тривогу. Коли ви вивчаєте не лише “сухі факти” про ваших пращурів, то краще починаєте розуміти себе, свої вчинки, хобі, можливо відкриваєте в собі нові, чи приховані таланти.

Також, дізнаючись про територію розселення предків, їх віру, традиції, ви однозначно зрозумієте, навіть такі дрібниці, як свої кулінарні уподобання чи звички. Отож, не відкладайте на наступний рік, те, що можна зробити в 2022 році. Бажаємо успішних досліджень.

Пишіть свої питання в коментарях.

Автор: Тетяна Яцечко-Блаженко

Джерело:
До списку новин