загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що пов’язує Святого Валентина та Волинь

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Останні десять років День Святого Валентина став дуже популярним серед українців. Від малого до великого усі намагаються привітати не лише коханих із цим святом, а й знайомих. Шквал віртуальних валентинок заполонить месенджери 14 лютого. І це не випадково, адже саме Святий Валентин є покровителем закоханих.

Окрім того він також є оборонником хворих, які нездужають на різні нервові захворювання. З давніх-давен існує традиція поклонятись мощам Святого Валентина в цей день. Сьогодні є як прибічники, так і ненависники цієї традиції. Проте паломники все ж мандрують, щоб приклонитись до гробу Святого і попросити здоров’я.

Знаємо, що мощі Святого Валентина знаходяться на території України. Якщо ви також хочете здійснити паломництво, то вам варто прямувати до церкви Різдва Пресвятої Богородиці у місто Самбір, що у Львівській області. До речі, часто мощі до храмів привозили не справжні, так таке теж траплялось… 1759 року, підписаний самим Папою Римським.

Проте сьогодні хочемо розказати про те, що колись мощі цього святого були також в одному із храмів сучасної Волинської області. Включно до 1920 р. мощі святого можна було побачити в Свято-Троїцькому костелі, XVII століття, що розташований в містечку Берестечко. Мощі знаходились в каплиці, яка була з правого боку біля вівтаря. Одним із перших про цей факт згадує дослідник Волині Мечислав. Він також підтверджує, що до Берестечка приїздили паломники з усіх усюд. Це відбувалось якраз 14 лютого. Тоді містечко перетворювалось на справжню Мекку...

Мощі Святого Валентина, Берестечко, світлина до 1920 р.

Проте у 1920 році все змінилось. В книзі «Конармія» авторства Ісаака Бебеля читаємо про факт вандалізму, який був здійснений в Берестечку. В оповіданні «У святого Валенти» Ісаак Бабель, який перебував на службі в Кінній армії Семена Будьонного, пише про те, що мощі були спаплюжені. Це сталось в роки радянсько-польської війни. У 1920 р. армія Будьоного пограбувала костел в Берестечку. Будівля самого храму також зазнала руйнувань в ті не прості для Волині часи. Мощі Святого Валентина спаплюжені. Після 1920 р. реліквія зникла назавжди з Волині. До речі, на Волинь мощі попали з самого Ватикану. Привіз їх Ієремія-Михайло Вишневецький, державний муж з Польщі, активний ідеолог української колонізації. Саме завдяки мощам Святого Валентина Берестечко у ХІХ ст. називали «містом чуда».

Тетяна Яцечко-Блаженко

Джерело:
До списку новин