загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсійний фонд регулярно робить помилки при нарахуванні та перерахунках пенсій

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Внаслідок помилок при нарахуваннях чи перерахунках пенсій суди буквально завалені позовами проти неправомірних дій пенсійного фонду. Нещодавно черговий пенсіонер домігся через суд, щоб йому повернули незаконно знижений розмір пенсії на колишній рівень і виплатили недоплачене за 2 роки судового позову.

Ось, як прокоментувала дива з арифметикою у ПФ адвокатка Тетяна Левчук: “Три мої клієнти звернулися до суду у зв'язку з неправомірними діями пенсійного фонду при нарахуванні пенсій. Усі три справи суд вирішив на їхню користь. Я вважаю і доводжу це в судах, що пенсійний фонд навмисне робить очевидні та повторювані регулярно помилки, коли приймає рішення або про зниження людям пенсій, або про відмову у призначенні пенсій, або про відмову в їх перерахунку.

Особливо багато проблем із призначенням та перерахунком пенсій у держслужбовців та військових. Практично всі, хто звертаються з позовами до суду щодо неправомірних дій Пенсійного фонду, свою правоту доводять”.

“Я вважаю, що це робиться навмисне, - вважає адвокатка. - Справді: і позивач, і чиновник ПФ, і судді читають одні й самі нормативні документи. Якщо суд погоджується з доводами позивача, то двоє з трьох розуміють їх правильно, а третій - пенсійний фонд у ролі відповідача - неправильно. І якщо це повторюється регулярно, то можна стверджувати, що помилки чиновників ПФ у тлумаченні законодавства та інших нормативних актів робляться системно і свідомо. Звертаються до судів із позовами проти Пенсійного фонду тисячі людей, а відповідач, адже, один! Отже, це проблема цього державного органу, яка має вирішуватися на рівні державної влади”.

Тетяна Левчук навела новий приклад: одному пенсіонеру раптом знизили розмір пенсії. На його запити з проханням роз'яснити причину зниження він отримував стандартну відповідь: при перерахунку пенсії коефіцієнт збільшення показника середньої заробітної плати (1,17) було застосовано помилково. Його скасували – пенсія знизилася. Пенсіонер звернувся до адміністративного суду. У першій інстанції довести свою правоту не вдалося. А ось апеляційна інстанція прочитала нормативні акти (постанова КМУ від 20 лютого 2019 року № 124) правильно, зобов'язала пенсійний фонд відновити позивачу раніше призначену пенсію та повернути недоплачене. Що ПФ і зробив, не чекаючи на візит державного виконавця.

Щоправда, на судові позови пішло 2 роки… Проте, далеко не кожен пенсіонер, у якого раптом знизилася пенсія або не був проведений її законний перерахунок, понесе до суду позов. Один із сотні, може, з тисячі. У будь-якому разі ПФ не в програші. Але якою є мета цієї гри: економія бюджету пенсійного фонду на тих, хто ледве виживає, або його перерозподіл? Тоді, на чию користь?

Громадяни України мають право знати відповіді на ці запитання. А те, що помилки здійснюються рік у рік, але результативних спроб налагодити систему і розвантажити суди від валу позовів немає, свідчить лише про те, що всі гілки влади, крім судової, такий стан речей влаштовує. Справді, важко уявити, щоб структура, яка оперує сотнями мільярдів гривень, діяла автономно, поза увагою законодавчої та виконавчої влади, а також правоохоронних органів та прокуратури.

Джерело:
До списку новин