загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсії військовим-ліквідаторам аварії на ЧАЕС збільшені

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Таке рішення було прийнято Великою Палатою Верховного суду (справа № 200/7786/19-а). Так, законодавством визначений максимальний розмір пенсії, який не повинен перевищувати 70 процентів відповідних сум грошового забезпечення, а особам, які під час проходження служби брали участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС і віднесені в установленому законом порядку до категорії 1, – 100 процентів, до категорії 2, – 95 процентів.

Водночас, попередня редакція законодавства передбачала, що військовим, які брали участь у ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи під час проходження служби і віднесені до категорії 1, розмір пенсії за вислугу років збільшується на 10 відсотків, а віднесеним до категорій 2, 3 – на 5 відсотків відповідних сум грошового забезпечення. Разом з тим, з набуттям чинності Законом України від 04 квітня 2006 року № 3591-IV «Про внесення змін до деяких законів України з питань пенсійного забезпечення та соціального захисту військовослужбовців» така доплата була скасована.

Раніше, Верховний Суд України, зокрема, у своїх постановах від 18 червня 2014 року у справі № 21-38а14 та від 08 липня 2014 року у справі № 21-277а14 зазначав, що оскільки на момент здійснення перерахунку пенсії стаття 13 Закону № 2262-ХІІ не передбачала 10 чи 5-відсоткового збільшення пенсії для військовослужбовців-ліквідаторів наслідків Чорнобильської катастрофи, а інша норма, яка б установлювала таку доплату – відсутня, то правових підстав для нарахування немає.

При цьому зміни в законодавстві не призвели до зменшення розміру пенсії, а, навпаки, призвели до її збільшення.

Проте колегія суддів Великої Палати Верховного Суду відступила від вищезазначених висновків і зазначила, що відсотковий розмір пенсії до сум грошового забезпечення при її призначенні установлюється саме на час призначення пенсії, адже розміри пенсій не є сталими і регулюються постановами Уряду.

Тож пенсії військовослужбовців-ліквідаторів наслідків аварії на ЧАЕС, які призначені до 04 квітня 2006 року повинні перераховуватися з 10 чи 5-відсотковим збільшенням. Для інших пенсіонерів такої категорії перерахунок не передбачений.

Джерело:
До списку новин