загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Життя на 2 долари на день: як врятувати пенсіонерів

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Днями Пенсійний фонд України оприлюднив вельми невтішну статистику: понад 71 тисяча українських пенсіонерів одержує не більше 2 тисяч гривень пенсії. Це навіть менше за прожитковий мінімум у країні, нижня планка якого з 1 липня становить 2 027 гривень. Як у такому разі виживати пенсіонерам, і чи може держава в умовах війни щось зробити, щоб підняти рівень життя людей – з'ясовував "Апостроф".

Середня пенсія не для всіх За даними ПФУ, в Україні налічується 10,8 мільйона пенсіонерів, а середній розмір пенсії становить 4 437 гривень. Але середня температура по палаті, як завжди, мало відображає реальну картину, адже, наприклад, 71 280 осіб (0,66% усіх пенсіонерів) отримує менше ніж 2 тисячі гривень пенсії.

Минулого року 15,6% українських пенсіонерів отримували таку низьку соціальну допомогу від держави. Здавалося б, прогрес є. АЛЕ! 2 тисячі гривень зараз і ця ж сума минулого року – дві великі різниці, адже НБУ прогнозує, що у 2022 році інфляція за підсумками року становитиме понад 30%!

Втім, лише 71 тисяча осіб на багатомільйонну "армію" пенсіонерів - начебто, й не так суттєво. Так, для кожного окремого пенсіонера, який отримує менше 2 тисяч гривень це, звичайно, драма, але ж середня пенсія вдвічі більша – 4 437 гривень. Це теж не бозна-яка сума, але все ж краще, ніж 2 тисячі. І знову АЛЕ! Більшість українських пенсіонерів не отримує середньої пенсії. 4,6 мільйони людей отримує від 2001 до 3 тисяч гривень!

Виживати на 2 тисячі гривень або на 3 тисячі – різниця не є особливо принциповою, тим паче, що у "вилку" від 2 до 3 тисяч входять і ті, хто отримує, наприклад, 2 010 гривень, 2 050 гривень тощо. Ще 2,2 мільйони пенсіонерів отримує від 3 001 до 4 000 гривень. Таким чином, понад 6,8 мільйона людей, тобто більше половини всіх українських пенсіонерів, не отримує середньої пенсії. Звідки ж тоді взялася сума 4 437 гривень?

Справа в тому, що майже 1,2 мільйона пенсіонерів одержує від 4 001 до 5 тисяч гривень, ще майже 2 мільйони від 5 001 до 10 000 гривень. Крім того, 708 тисяч людей можна умовно назвати топ-пенсіонерами, адже їхній пенсійний дохід понад 10 тисяч гривень. При цьому порівняно з минулим роком топ-пенсіонерів в Україні на 2,6% побільшало. Звідси й середня температура по палаті 4 437 гривень.

Радикальний сценарій

Звісно, держава навіть за умов війни намагається тримати планку своїх соціальних зобов'язань. Так, з 1 липня, через зростання прожиткового мінімуму, відбулася й планова індексація пенсій. Проте мінімальна пенсія підвищилася лише на 93 гривні або на 4,8%, що ну ніяк не перекриває інфляцію.

"Дуже проблематично зараз індексувати пенсії на випередження, - пояснює "Апострофу" причини низьких пенсійних надбавок екс-заступник голови Пенсійного фонду Віктор Колбун. – Річний бюджет Пенсійного фонду - близько 500 мільярдів гривень. І це була суттєва ноша для нашої фінансової системи до війни, коли працювало 100% економіки, а зараз країна втратила близько 40% економіки”.

Джерело:
До списку новин