загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Українці зможуть накопичувати пенсію з 16 років. Як це зробити?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Верховна Рада розширила перелік тих, хто може добровільно сплачувати внески на майбутню пенсію. Накопичення дозволили з 16 років. Про ухвалення законопроєкту №7649 повідомляється на сайті парламенту. Договір для сплати внесків можна укласти в електронній формі через портал і мобільний додаток «Дія» або на порталі електронних послуг Пенсійного фонду.

Можна буде самостійно визначати розмір страхових внесків, періодичність і строки їхньої сплати. Крім того, законопроєктом передбачена можливість благодійного внеску на користь іншого пенсіонера, наприклад батька. Тоді 70% внеску спрямовується на виплату іншій людині, а 30% — до солідарної пенсійної системи

Майбутня пенсія

За даними ООН, Україна входить у перелік 15 країн світу з найшвидшими темпами скорочення населення. До того ж найближчі десятиріччя населення скорочуватиметься внаслідок зменшення працездатного населення. ООН прогнозує, що за умови збереження поточних показників народжуваності, смертності та міграцій населення України до 2050 року зменшиться на 28%.

Водночас частка людей старшого віку зросте до 32%. Разом зі збільшенням частки людей похилого віку зростатимуть пенсійні видатки. Ще у 2020 році прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна не зможе виплачувати пенсії вже через 15 років. Держава сподівається розв’язати проблему, зокрема завдяки системі добровільного накопичувального пенсійного забезпечення, яка почала працювати у 2005 році.

Станом на 2021 рік недержавні пенсійні фонди за час свого існування накопичили понад 5 млрд грн добровільних внесків. У програмах беруть участь більш ніж 950 тисяч громадян України. А втім, до добровільних пенсійних програм долучилися лише 7% тих, хто працює.

Час від часу в Україні говорять про потребу запровадження обов’язкової накопичувальної системи, проте Верховна Рада поки що відкладає такі законопроєкти. З 1 жовтня розмір мінімальної заробітної плати збільшився до 6700 грн. У наступному році розмір пенсій не змінюватиметься з огляду на умови воєнного стану.

Джерело:
До списку новин