загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсійні новації: які виплати чекати українцям у 2023 році та чи відбудеться пенсійна реформа

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

В Україні вже дев’ятий місяць триває повномасштабна війна, яка завдає руйнівних наслідків як нашій економіці в цілому, так і тисне на платоспроможність усіх громадян. За оцінками Міністерства економіки та Національного банку, цього року ВВП держави скоротиться на близько 33 відсотки, а інфляція наблизиться до позначки в 30 відсотків. Найбільше страждають від таких економічних потрясінь ті, хто залежить від отримання державних виплат. У тому числі, це люди пенсійного віку.

На жаль, через те, що за останні три десятиліття влада не змогла побудувати в Україні накопичувальну пенсійну систему, мільйони українських пенсіонерів зараз залежать від рішень народних депутатів і урядовців щодо рівня свого грошового забезпечення. Ще у відносно мирні роки підвищення пенсій було складним питанням, оскільки в умовах солідарної пенсійної системи, яка зараз є основною в нашій державі, виплати пенсіонерам здійснюються за рахунок внесків працюючих громадян. Але їх не вистачало навіть для фінансування діючого рівня пенсій, тому дефіцит покривався  за рахунок державного бюджету.

Зараз в умовах війни ця проблема ще більше загострилася. За даними експертів, до початку повномасштабного вторгнення російської орди на нашу землю на одного працюючого в Україні приходився один пенсіонер, а зараз цей показник наближається до майже двох пенсіонерів на одного працюючого. Це закономірний наслідок того, що мільйони працездатних українців біженцями виїхали в інші країни, але пенсії ж потрібно все одно продовжувати виплачувати. Тому це додаткове навантаження перекладається на державний бюджет, який і без того має багатомільярдний дефіцит через значні видатки на героїчну армію, оборону держави та безліч інших першочергових потреб.

Однак попри усі виклики у наступному році планується певне зростання пенсійних виплат, запроваджується декілька пенсійних новацій для молоді та буде тривати дискусія експертного середовища та представників влади щодо запровадження в Україні накопичувальної пенсійної системи, яка би в довгостроковій перспективі дозволила значно підвищити рівень пенсій та зменшити фінансування пенсійних видатків з держбюджету.

У 2023 році планується певне зростання пенсійних виплат / УНІАННевелике зростання пенсійних виплат У наступному році Пенсійному фонду України на фінансування пенсій необхідно буде близько 590 млрд гривень. Самостійно профінансувати фонд зможе лише 357 млрд гривень, а 233 млрд гривень доведеться взяти з державного бюджету. Це складе близько третини усіх запланованих соціальних видатків бюджету, що є суттєвим навантаження на державні фінанси.

Але попри складнощі підвищення рівня пенсійного забезпечення відбувається як цього року, так і передбачається у 2023 році.

Джерело:
До списку новин