загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсіонерам дозволили ставати на облік у центрі зайнятості

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Для постановки на облік людям пенсійного віку можна із собою не брати документи, необхідна інформація про них знаходиться у Державному електронному реєстрі. Пенсіонери, як і інші особи, які шукають роботу, можуть звернутися за допомогою до центру зайнятості та стати на облік.

Але згідно з частиною 1 статті 43 Закону України «Про зайнятість населення» статус безробітного пенсіонера не отримають, оскільки він надається особам працездатного віку до призначення пенсії (зокрема, на пільгових умовах або за вислугу років). А допомога з безробіття надається лише громадянам України, які отримали офіційний статус безробітного.

Тобто пенсіонери, які звертаються до державної служби зайнятості за сприянням у працевлаштуванні, підлягають реєстрації, але без надання статусу безробітного. Роботу для людей похилого віку пропонують з огляду на попередню діяльність за професією (спеціальністю) з урахуванням здібностей, досвіду роботи та стану здоров'я. Вимоги роботодавців до віку, як правило, не обман роботодавця, а вимоги професії або роботи, яку необхідно виконувати.

Наприклад, роботу вантажника літня людина не зможе виконувати, проте він якнайкраще впорається з виконанням завдань консьєржа або кастелянші. Під час воєнного стану ознайомитись з вакансіями у центрі зайнятості можна навіть не виходячи з дому. Ця інформація є на сайті Державної служби зайнятості у рубриці «Шукаю роботу».

Крім того, у вересні цього року в Україні запрацював державний портал для пошуку роботи – «Єдиний портал вакансій». Він дозволяє знайти інформацію про роботу відповідно до регіону, галузі або напряму, очікуваного рівня зарплати. Якщо немає можливості користуватися інтернетом та онлайн-джерелами, до центру зайнятості можна прийти самостійно за місцем вашого перебування, але для цього потрібно заздалегідь дізнатися про час роботи фахівців і коли приймають громадян.

У разі офіційного працевлаштування про це обов'язково потрібно повідомити Пенсійний фонд. Там мають припинити перерахування пенсії через зростання прожиткового мінімуму чи підвищення мінімальної зарплати. Коли ви вирішите звільнитися, пенсію перерахують уже з урахуванням актуальнішого прожиткового мінімуму.

Але якщо про офіційне працевлаштування не повідомити вчасно, то може виникнути переплата, яку з пенсіонера почнуть вираховувати.

Джерело:
До списку новин