загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як рахують стаж роботи в Польщі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українцям, які працюють у Польщі, варто знати, як рахується стаж роботи.

Адже його розмір впливає на кількість днів відпустки, виплати та пенсії. UAinKrakow.pl з посиланням на польські Закони про роботу та пенсію розповідає, як у Польщі рахують трудовий стаж, які документи потрібні та куди можна звернутися за допомогою у цьому питанні.

Трудовий стаж та його види в Польщі

Трудовий стаж – це загальна кількість років усіх періодів роботи. До стажу враховують працю, яку виконують на підставі трудового договору. Якщо робітник одночасно працював у кількох місцях, то враховується лише один із цих періодів. До трудового стажу також враховують: відпустки по вагітності та пологах і по догляду за дитиною; період навчання; військову службу; службу в поліції; фермерську діяльність; академічну відпустку; роботу за кордоном; період, коли виплачували допомогу по безробіттю.

Розмір стажу має значення для розрахунку: щорічної відпустки; відпустки по догляду за дитиною (для осіб, які працюють не менше шести місяців); доплати за вислугу років; ювілейної винагороди та її розміру (для працівників бюджетної сфери).

Як до стажу зарахувати періоди навчання

У Польщі по-іншому зараховують роки навчання до трудового стажу, ніж в Україні. Кількість років, які додаються до стажу, залежить від типу навчального закладу. Зараховуються такі періоди навчання: базове професійно-технічне училище (zasadnicza szkoła zawodowa) – 3 роки; середня професійно-технічна школа (średnia szkoła zawodowa) – 5 років; середня загальноосвітня школа (średnia szkoła ogólnokształcąca) – 4 роки; поліцеальна школа (szkoła policealna) – 6 років; вища освіта (szkoła wyższa) – 8 років.

До трудового стажу можуть зарахувати лише завершене навчання, тому необхідно мати документ, що підтверджує освіту.

При цьому форма навчання (денна, заочна чи вечірня) значення не має. Періоди не сумують. Наприклад, якщо працівник навчався під час роботи, то треба обрати для зарахування в стаж – чи період навчання, чи роботи. З 2012 року українські сертифікати та дипломи, що підтверджують закінчення школи та університету, враховуються до стажу роботи в Польщі. Якщо ваш документ про освіту українською мовою, його потрібно перекласти на польську. Перекладений документ можуть, до прикладу, засвідчити печаткою в відділах служби зайнятості в Польщі (Urząd Pracy).

Як українцям підтвердити стаж без трудової книжки

Усі періоди роботи за кордоном будуть зараховані до стажу в Польщі, незалежно від місця роботи і громадянства працівника. Щоб підтвердити, що ви працювали за кордоном, необхідно мати один з цих документів:  довідки з місця роботи, видана іноземним роботодавцем;трудовий договір;підтвердження отримання винагороди за трудовим договором;підтвердження, що ви сплачували страхові внески;податкові форми;листи від роботодавців;інші документи, що містять інформацію про період роботи.

На працівника з України поширюються польське трудове законодавство і право на 20 або 26 днів на рік відпустки. Право на 26-денну відпустку мають працівники, що документально підтвердили стаж роботи не менше 10 років. 

Скільки треба стажу для пенсії в Польщі

Відповідно до ст. 24 Закону про пенсії в Польщі чинний пенсійний вік становить 60 років для жінок і 65 років для чоловіків. Але людина сама вирішує, коли саме вона хоче вийти на пенсію після досягнення пенсійного віку. Для цього треба подати заяву, і пенсію призначать з місяця, у якому вона подана. Для того, щоб розраховувати на мінімальну пенсію в Польщі (1338,44 злотих), необхідно мати трудовий стаж: жінкам – 20 років;чоловікам – 25 років.

Якщо немає такої кількості років стажу, пенсію все одно виплачуватимуть, але в меншому розмірі (залежно від суми пенсійних внесків, які були сплачені раніше). Можна польський пенсійний стаж порахувати разом з українським, якщо взяти довідку з місця роботи та подати до відділу Управління соціального страхування ZUS за місцем проживання у Польщі. 

Де і як можна порахувати трудовий стаж

На польських сайтах можна відшукати багато онлайн-калькуляторів, за допомогою, яких можна порахувати стаж. Зокрема: Gofin.pl;Lex.pl;Inforfk.pl;Money.pl.

Джерело:
До списку новин