загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Поради, як допомогти літнім людям впоратися з тривогою під час війни

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Літні люди вразливіші до станів тривоги та страху. Постійний стрес негативно вливає не лише на їх психологічне, а фізичне здоров’я. Тому в умовах війни надзвичайно важливо приділити увагу своїм батькам, бабусям і дідусям. Як же допомогти їм впоратися з тривогою у цей непростий час, розповіла психолог Лейла Гасанова для телеграм-каналу «Психологічна підтримка». За її словами, щоб протистояти стресу, найперше людям потрібно об’єднуватися. Згуртована родина допоможе поратися з викликами сьогодення усім: літнім людям, дітям і підліткам. Є кілька порад, які допоможуть це зробити.

Порада №1. Підтримуйте постійний зв’язок. Це не має залежати від того, чи в одному місті ви живете, чи у різних. Слід телефонувати літнім членам родини вранці та ввечері. Під час розмов з ними не можна проявляти власні тривоги й страхи, а навпаки — слід бути впевненими та спокійними. Передавайте слухавку дітям та онукам: нехай вони піднімуть настрій стареньким. Важливо домовитися, що ви зв’язуєтеся по кілька разів на день і не скидаєте дзвінок. Зазначте, що такі дзвінки не прояв контролю, а турбота. Якщо ви живете неподалік один від одного, навідуйтесь частіше — нехай це будуть навіть десятихвилинні зустрічі.

Порада №2. Проговоріть план дій на випадок кризи й будьте готові до всього. Розробіть і обговоріть план максимально конкретно, за пунктами: від документів й аптечки до точки збору. Така послідовність та ясність заспокоїть літніх людей. Порада

№3. Не відмахуйтеся від прагнення літніх людей запастися продуктами. Це нормальна реакція людей, які пам’ятають війну та голод. Допоможіть своїм близьким зробити закуп, якщо запаси в коморі їх заспокоять. Будьте терплячі та не критикуйте їх.

Порада №4. Піклуйтеся про здоров’я літніх родичів. Запитайте, чи всі ліки вони мають, яке в них самопочуття. Якщо необхідно поповнити аптечку, особливо коли йдеться про ліки проти хронічних захворювань, допоможіть їм. Також допоможіть, якщо треба отримати новий рецепт на ліки. Бажано, щоб у людей, які страждають серцево-судинними захворюваннями, був власний тонометр. Допоможіть їм придбати його та навчіть користуватися.

Порада №5. Обговоріть, скільки, де саме та які новини дивитися та слухати. Поясніть, що наразі велика кількість інформації є провокативною та неправдивою, а отже може зашкодити. Разом оберіть одне чи кілька ЗМІ, яким ви довіряєте, і подбайте, щоб ваші рідні не стали жертвами фейків.

Порада №6. Частіше обіймайте.

Джерело:
До списку новин