загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Несподівана благодійність: депутати вигадали цікавий спосіб нарахування пенсій

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

За даними Мінекономіки, щонайменше 5 мільйонів українців унаслідок війни втратили свої робочі місця. Багато бізнесів і підприємств були змушені піти у простий або зовсім закритися. Потрібно було пристосовуватися до нових реалій, тому ще в березні ВР ухвалила закон "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного часу". Відповідно до статті 13 цього закону, роботодавці в односторонньому порядку отримали право припиняти дію трудових договорів на весь період дії воєнного стану.

Компенсувати заробітну плату, гарантійні та інші виплати працівникам у такому разі має держава, яка здійснює збройну агресію проти України. Тобто у найближчій перспективі – ніхто. Під час припинення трудового договору чи відпустки власним коштом, зарплата українцям, природно, не виплачується. Немає зарплати – немає бази нарахування єдиного соціального внеску (ЄСВ) до Пенсійного фонду.

Адже саме з ЄСВ фінансуються пенсії та лікарняні у солідарній системі. Ненадходження ЄСВ від працівника означає, що на час невиплат йому припиняється нарахування страхового стажу. А від страхового стажу залежить час виходу на пенсію та сам розмір пенсійних виплат. Водночас, самостійно платити ЄСВ, щоб зберегти страховий стаж під час втрати робочого місця, українці не могли.

Докуповувати страховий стаж, якого бракує, могли, а ось покращити свої позиції в солідарній системі за рахунок підвищення ЄСВ – ні. "Бувють ситуації, коли людина не може вплинути на розмір своєї пенсії, оскільки ЄСВ оплачувалося виключно підприємством і людина отримує ту пенсію, яку за формулою їй нарахує Пенсійний фонд", - пояснює автор законопроекту, нардеп від "Слуги народу" Леся. Забуранна. Саме цю ситуацію нардепи і вирішили змінити: ВР ухвалила законопроект 7649, згідно з яким українці віком від 16 років отримали право на добровільну оплату страхових внесків.

Для цього потрібно лише укласти договір із Пенсійним фондом, наприклад, через "Дію" або сайт ПФУ. Таким чином, страховий стаж продовжить "капати" і пенсійні виплати не втрачатимуться. "Зараз багато жінок перебувають за кордоном без збереження заробітної плати, відповідно страховий стаж у них не йде.

Новий закон дозволяє людям, які перебувають за кордоном і мають можливість оплачувати хоча б мінімальний ЄСВ, робити це за спрощеною системою, наприклад через "Дію" і відповідно не втрачати свій страховий стаж", - зазначає Забуранна. Інша справа, що якщо тимчасово звільнений працівник не має зарплати, то й платити добровільно ЄСВ йому просто нема з чого. Втім, тіньовий сектор економіки ніхто не скасовував. Крім того, у владі наголошують, що можливість добровільно платити ЄСВ позитивно вплине на баланс Пенсійного фонду та скоротить його дефіцит.

 

Джерело:
До списку новин