загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як будуть сплачувати пенсії та соціальні виплати у 2023 році

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

 

Війна та введення воєнного стану значно ускладнили економічну ситуацію країни. Уряд був змушений оптимізувати витрати у наступному році. Так, урізані витрати на утримання органів влади, не буде і державної підтримки агросектору. Проте держава намагається не економити на соціально-незахищених верствах населення та навіть в умовах повномасштабної війни, розв’язаної Росією, піклуватися про своїх громадян. «Ми називаємо бюджет 2023 р. бюджетом перемоги, де 50% усіх існуючих видатків спрямовується саме на оборону. Це перший пріоритет.

А друга позиція – це соціальні витрати. І, якщо ми говоримо про обов’язкові виплати, тобто ті напрямки, які дозволяють людям пережити всі труднощі воєнного часу, якимось чином уникнути бідності, отримати додаткову підтримку, коли є ризики малозабезпеченості, у сім’ї багато дітей – жодну з цих програм не зменшено та не зупинено», – наголосила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

За її словами питання пенсій, субсидій, всіх виплат та допомоги, зокрема малозабезпеченим, дітям тощо – безперечно зберігається. Уряду навіть вдалося трохи збільшити допомогу наступного року у бюджеті – у межах 5%. Проте це не перекриває інфляцію. «Розуміємо, що це не покриває наявну інфляцію. Але суттєво збільшити допомогу прямо немає можливості», – каже міністерка соцполітики. Своєю чергою в Мінфіні вже заявили, що наступного року в Україні відбудеться планова індексація пенсій. На це в державному бюджеті передбачили майже 40 млрд грн. За словами Оксани Жолнович виплата пенсій у 2023 році залежатиме від міжнародної допомоги та від того, як довго триватиме війна. Експерти теж кажуть, що в цьому питанні Україна повністю залежить від західних партнерів.

«Наші західні партнери висувають умову, що їхні кошти не повинні витрачатися на оборону. Тому соціалку ми фінансуватимемо за рахунок міжнародної допомоги та інвестиційних джерел НБУ, тобто прямої емісії гривні. На наступний рік вже сформований пакет допомоги Україні у розмірі 28 млрд. Будуть гроші від ЄС, США, Великобританії та інших країн», – каже Олексій Кущ, експерт аналітичного центру «Об’єднана Україна». Водночас Олександр Охрименко, президент Українського аналітичного центру теж каже, що вся надія на допомогу від західних партнерів.

«Якщо ЄС виконає свої зобов’язання і буде виділяти нам по 1,5 млрд євро щомісяця, то за рахунок цих грошей Україна зможе виплачувати своїм громадянам пенсії, а бюджетникам: вчителям, лікарям та ін. зарплати. Якщо грошей не буде, то не буде ні пенсій, ні зарплат. І доведеться робити велику емісію гривні, а це призведе до гіперінфляції», – каже експерт.

До списку новин