загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні планують провести пенсійну реформу цього року

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

“Впровадження обов’язкового пенсійного накопичення і реформа Фондового ринку та ринку капіталів - серед ключових пріоритетів роботи уряду у 2023 р.”, - заявив голова Кабінету Міністрів України (КМУ) Денис Шмигаль.

В уряді зауважили, що в країні тривалий час існує проблема з фінансовим наповненням Пенсійного фонду. Тоді як реформа у сфері пенсійного забезпечення дозволила б працевлаштованим українцям відкривати власні пенсійні накопичувальні рахунки.

Нагадаємо, зараз в Україні працює лише солідарна пенсійна система. Вона полягає в тому, що всі офіційно працевлаштовані українці сплачують єдиний соціальний внесок, коштом якого і наповнюється Пенсійний фонд.

З нього виплачуються пенсії всім пенсіонерам. В Україні необхідність переходу до накопичувальної системи (коли майбутній пенсіонер сам відкладає собі кошти на пенсію) назріла давно, проте постійно відкладалась через побоювання, що народу буде важко відкладати собі кошти на пенсію самостійно. Довгий час представники влади казали, що не переходитимуть на накопичувальну систему до закінчення війни.

Так, міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович повідомляла, що впровадження накопичувальної пенсії в Україні відтерміновується до післявоєнних часів. Вона зазначала, що зараз говорити про інструменти широкого пенсійного інвестування доволі важко, адже держава повинна гарантувати збереження коштів людей. “Тому ми будемо в основному працювати над механізмами, нормативним підґрунтям, щоби зразу після закінчення війни ми могли започатковувати і накопичувальну систему”, - казала О. Жолнович.

Проте, судячи з повідомлення прес-центру КМУ, чекати на закінчення війни не будуть. Водночас в Кабміні кажуть, що накопичувати кошти на пенсію на першому етапі будуть не лише майбутні пенсіонери: їм допоможуть роботодавець та держава. В уряді розраховують, що кошти будуть надходити на рахунки з трьох джерел: від роботодавця, від держави на паритетних із роботодавцем умовах та від громадянина, який робитиме добровільні внески.

Відкладена реформа

Експерти кажуть, що потреба в переході до накопичувальної пенсійної системи виникла давно і спроби її провести робилися неодноразово. Так, Іван Нікітченко, директор Crane IP Law Firm каже, що вперше в незалежній Україні підготовка до пенсійної реформи була проведена ще в 1998 р.

Відповідний указ навіть був підписаний тодішнім президентом України Леонідом Кучмою. Країни колишнього соціалістичного блоку провели пенсійні реформи в кінці 90-х - на початку 2000-х рр. Тому Україна вже безнадійно відстала у цьому питанні, ситуація з Пенсійним фондом давно критична - дефіцит постійно зростає, і без фінансування ПФ з держбюджету, він би вже давно став банкрутом.

Особливо ситуація почала погіршуватися на початку 2010-х рр. в результаті масового виходу на пенсію тих, хто був народжений у 1950-60-х рр. - у період початку швидкого зростання населення після Другої світової війни.

До списку новин