загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Донька пенсіонера отримає 295 тис грн пенсії, яку він недоотримав за життя

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

До суду звернулася донька пенсіонера й просила стягнути з Головного управління Пенсійного фонду України в Хмельницькій області 295 082 гривні – суму пенсії, яку її батько недоотримав за життя. Він помер у тимчасово окупованому Донецьку, а вона – його єдина спадкоємиця за законом, проте Фонд відмовив у виплаті. Хмельницький міськрайонний суд задовольнив вимоги позивачки: зобов’язав обласне управління Пенсійного фонду України виплатити їй, спадкоємиці першої черги за законом, заявлену суму недоотриманої батьком пенсії.

З проханням скасувати це рішення та відмовити у позові Пенсійний фонд звернувся до апеляційного суду. Апеляційну скаргу мотивував тим, що нараховані суми пенсії, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав їх своєчасно з власної вини, виплачуються не більше ніж за три роки до звернення за отриманням пенсії. Оскільки позивачка звернулася до управління з заявою щодо виплати недоотриманої батьком пенсії лише 5 червня 2022 року, то її виплата має бути за період з 4 червня 2019 року по 31 березня 2021 року.

На думку колегії суддів ХАС, суд першої інстанції ухвалив законне рішення – управління Пенсійного фонду має вплатити позивачці суми пенсії, які її батько недоотримав за життя, без обмеження будь-яким строком. Апеляційний суд зауважив: положення частин другої, третьої статті 52 Закону «Про загальнообов’язкове державне страхування» не обмежують право на отримання сум пенсії, що належала пенсіонерові і не була ним отримана у зв`язку з його смертю.

Вони тільки визначають подію, умови, час, коло осіб і їх правове становище, предмет правовідносин, із настанням яких можлива виплата недоотриманої пенсії померлого пенсіонера. Водночас положення статті 46 цього закону, які регулюють виплату пенсіонеру певних сум пенсії не більше ніж за три роки до дня звернення за отриманням, не поширюються на правовідносини щодо отримання спадкоємцями померлого пенсіонера тих сум пенсії, які перейшли у спадщину (див. постанову ВС у справі №428/10113/20).

Відтак апеляційну скаргу Пенсійного фонду Хмельницький апеляційний суд відхилив та залишив рішення місцевого суду без змін.

Пресслужба Хмельницького апеляційного суду

Джерело:
До списку новин