загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що впливає на розмір пенсії: як визначають суму при нарахуванні виплат

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

До редакції звернувся читач, який стверджує, що йому при виході на пенсію неправильно нарахували суму виплати. Чоловік впевнений, що якби для обчислення брали роки стажу до 2000 року, коли в нього була вища зарплатня, то розмір пенсії був би вищий.

За роз'ясненнями "Гречка" звернулася до управління пенсійного фонду в Кіровоградській області. Врахувати стаж, який був у період до 30 червня 2000 року, можна за будь-які 60 місяців (5 років), незалежно від перерв за двох умов: за бажанням пенсіонера та за умови, що він підтвердить довідку про заробітну плату первинними документами;якщо страховий стаж починаючи з 1 липня 2000 року є меншим за 60 місяців.

Зарплату за період стажу до липня 2000 року потрібно підтверджувати виключно довідкою в паперовій формі і тільки за умови, якщо збереглися первинні документи про її нарахування. Такі довідки видають за місцем роботи або з архівів на підставі особових рахунків, платіжних відомостей та інших документів про нараховану та зарплату.

Дані про зарплату після 1 липня 2000 року при призначенні пенсії враховуються автоматично за відомостями, що містяться в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування. Щоб знати конкретну суму зарплати, яка буде врахована для призначення пенсії, необхідно знати два показники: показник середньої зарплати в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три роки, що передували зверненню за призначенням пенсії;індивідуальний коефіцієнт заробітної плати.

Показник середньої зарплати по Україні за три роки, з якої сплачено страхові внески визначає та оприлюднює Пенсійний фонд України. Наразі цей показник за 2020, 2021 та 2022 роки становить 12236,71 гривень.

Коли визначають індивідуальний коефіцієнт зарплати, то виплати, які отримувала людина, ділять на середню зарплату по країні за відповідний місяць. Далі визначають середній коефіцієнт за всі місяці, які приймають участь в розрахунку, а потім виводиться їх середнє значення. "Це і буде так званий індивідуальний коефіцієнт заробітної плати.

Такі розрахунки проводяться автоматично Пенсійним фондом України і чим вищий індивідуальний коефіцієнт заробітної плати, тим вищим буде розмір пенсії", – уточнюють фахівці. Як визначають котрий період стажу обрати для обчислення

Якщо ж людина, хоче аби їй врахували заробіток до липня 2000 року, надає вище згадані довідки та їх підтвердження з архівів, то після отримання цих документів органи Пенсійного фонду роблять розрахунок та визначають наскільки це доцільно.

Працівники Пенсійного фонду вибиратимуть найбільш вигідний варіант зарплати для обчислення пенсії, тобто той період, де коефіцієнт буде більшим. Тож у випадку, з яким звернувся читач, йому нарахували пенсію вже за стаж із липня 2000 року, адже за стажем, отриманим до 2000 року сума виплат у перерахунку була б нижчою.

Куди звертатися, якщо виникли проблеми.

Якщо людина сумніваєтесь у правильності нарахування суми пенсії, виникають якісь проблеми або має інші питання до спеціалістів пенсійного фонду, то можна звернутися на "гарячу лінію" за номерами:

(0522) 33-04-41;

(0522) 37-70-58 – для військових пенсіонерів.

Або ж звернутся до найближчого територіального підрозділу Пенсійного фонду, незалежно від місця прописки чи проживання.

Джерело:
До списку новин