загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сезонна робота в Польщі: що варто знати

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Що таке сезонна робота

Сезонна робота – це та діяльність, яку виконують впродовж певної частини року, та на яку можуть впливати погодні умови.

У Польщі найбільше пропозицій праці на сезонній роботі з’являється влітку. Це може бути додатковий підробіток на кілька годин або на повний робочий день. У Польщі є спеціальні вимоги, які регламентують сезонність праці. До прикладу, вона повинна: – тривати не більше ніж 9 місяців; – бути в спеціальному переліку сезонних робіт.

Пропозиції роботи на сезон найчастіше можна знайти у сферах, які пов’язані з: сільським господарством; садівництвом; готельним бізнесом; громадським харчуванням; розважальними заходами (на фестивалях, кінопленерах тощо). Дозвіл на сезонні роботи для іноземців Якщо іноземець, до прикладу, планує приїхати попрацювати, пораючись у полі чи в готелі біля моря, то обов’язково має отримати дозвіл на таку роботу. Якщо громадяни України легально проживають у Польщі, то можуть виконувати сезонні роботи без будь-яких дозволів.

Проте якщо роботодавець планує взяти на сезонну роботу українця, то має обов’язково повідомити про це за місцем реєстрації у Воєводський чи Повітовий центр зайнятості впродовж 14 днів.

Це можна зробити через вебсайт центру.

Оформлення трудових відносин Для того, щоб всі ваші права були захищені, працювати треба офіційно, навіть якщо робота триває лише кілька днів.

Перед тим, як приступити до обов’язків, потрібно підписати договір. Працівник повинен отримати свій екземпляр документа на руки, адже це буде гарантією, що він працює офіційно.

У Польщі на період сезонних робіт роботодавці найчастіше укладають такі види договорів: договір на певний період (Umowa na czas określony); контракт (Umowa o dzieło); договір доручення (Umowa zlecenia); договір про допомогу у зборі врожаю (Umowa o pracę przy zbiorach). Він має обмеження — не може тривати довше ніж 180 днів календарного року.

Якщо проаналізувати усі вищевказані документи, то для сезонного працівника Umowa na czas określony надасть найбільше переваг, адже вона гарантує мінімальну зарплату та право на відпустку. Натомість з Umowa o dzieło та Umowa zlecenie працівник матиме більшу зарплатню, але вже без соціального страхування.

Розмір заробітної плати Для того, щоб отримати гідну заробітну плату за свою роботу, потенційний працівник має знати про розміри тарифів у Польщі. Якщо особа працює повний робочий день, то її винагорода не може бути менша ніж мінімальна заробітна плата в Польщі.

Станом на 1 травня 2023 року це 3490 злотих брутто. Якщо ви плануєте працювати з 1 липня 2023 року, то тоді мінімалка складатиме 3600 злотих.

У 2023 році відповідно зросла й мінімальна оплата праці за годину. Відтак на 1 травня 2023 року година роботи коштує 22,80 злотих брутто, а з 1 липня зросте до 23,50 злотих брутто.

Джерело:
До списку новин