Колонка автора:

Чим збираємося звітувати перед тисячоліттям?

Коли починаєш гортати наші друковані видання, перемикати канали радіо та телебачення, складається враження, що людство заклопотане лише чотирма справами:


політикою, рекламою, криміналом, катастрофами.

 

Хвалити бога, про кінець світу вже говорять менше, але політизація суспільства, нескінченна реклама, одноманітні серіали з жорстокістю, вбивствами, насиллям, такі ж одноманітні статті, телепередачі, фільми про катастрофи й апокаліпсиси продовжують терзати людські душі так, нібито нічого іншого на світі вже не існує. Як казав герой одного фільму, «не буде нічого, крім телебачення, – одне суцільне телебачення!».

 

Намічається масова хвороба, що провокується рекламою: захоплення обжерливістю (для цього нав’язують різні там мезими) та пияцтвом (замість того, щоб пропагувати здоровий спосіб життя або принаймні помірність у вживанні горілчаних виробів, людям радять «без медихроналу не починати!»). Зрештою весь інформаційний простір підтримує небезпечну хворобу споживацтва. Для української дійсності слід додати ще одну хворобу – відсутність наступності в діях влади. Кожен новий уряд, кожний наступний президент, кожне нове скликання Верховної Ради нібито нічого не чули про ті програми та плани, які розробляли та затверджували їхні попередники.

 

Відсутність культури дискусії перейшла у відсутність культури демократії. Але ж не все треба починати «з чистого аркуша»! Особливо це наочно видно на тих міжнародних акціях, у яких брала участь наша держава (точніше – не держава, а ті, хто згідно з Конституцією мав честь і обов’язок представляти Україну на міжнародному рівні).

 

У 2000 році на Саміті Тисячоліття ООН 189 держав світу, у тому числі й Україна, затвердили Декларацію Тисячоліття ООН, яка започаткувала прогрес досягнення світовою спільнотою визначених до 2015 року результатів у тих сферах, де нерівномірність глобального людського розвитку виявилася найгострішою. Декларація Тисячоліття ООН є зобов’язанням досягти восьми Цілей Розвитку Тисячоліття ООН до 2015 року.

 

Сформована на глобальному рівні система містить 8 цілей, 21 завдання розвитку та 60 індикаторів для кількісної оцінки прогресу. Цілі Розвитку Тисячоліття є орієнтирами розвитку на довгострокову перспективу, узагальнені і кількісно вимірювані.

 

ГЛОБАЛЬНІ ЦІЛІ РОЗВИТКУ ТИСЯЧОЛІТТЯ ДЛЯ ДОСЯГНЕННЯ ДО 2015 РОКУ:


Ціль 1: Ліквідація крайньої злиденності та голоду.

Ціль 2: Забезпечення загальної початкової освіти.

Ціль 3: Заохочення гендерної рівності і розширення прав і можливостей жінок.

Ціль 4: Скорочення дитячої смертності.

Ціль 5: Поліпшення охорони материнства.

Ціль 6: Боротьба з ВІЛ/СНІДом, малярією та іншими захворюваннями.

Ціль 7: Забезпечення сталого екологічного розвитку.

Ціль 8: Формування глобального партнерства з метою розвитку.

 

У 2010 році Саміт ООН, присвячений прогресу досягнення Цілей Розвитку Тисячоліття (Пленарне засідання Генеральної Асамблеї ООН найвищого рівня), об’єднав разом світових лідерів для оцінки досягнутого прогресу, визначення проблем та перешкод на шляху розвитку і підтвердження готовності здійснити конкретні заходи для досягнення Цілей.  На Саміті було затверджено підсумковий документ «Виконуючи обіцянки: об’єднання зусиль для досягнення Цілей» та проголошено низку ініціатив, спрямованих на боротьбу з бідністю, голодом і хворобами. За результатами Саміту ПРООН було розроблено рамкові умови для прискорення прогресу на шляху досягнення цілей.

 

Після 2000 року в Україні змінилося два Президенти, кілька урядів і скликань парламенту. Звичайно, дещо з проголошених цілей розвитку вдалося хоча б частково досягти. Але… Як і раніше, величезна частина суспільства залишається за межею бідності. Як і раніше, мають місце масова захворюваність на СНІД, туберкульоз, дискримінація літніх людей, знижується купівельна спроможність громадян, особливо пенсіонерів.Тож владі на всіх рівнях є над чим працювати! До 2015 року залишилося всього лише два роки.

 

Чим збираємося звітувати перед ООН, перед Людством, перед Тисячоліттям?

 

Ось чому хочеться побажати і Президенту, і новому-старому уряду, і парламентаріям забути про політичні протистояння, про власні амбіції, але в жодному разі не забувати про зобов’язання України, проголошені в присутності 188 держав світу.

 

Твоє майбутнє – в твоїх руках.

Фото Тараса Ковальчука


Кравченко Олег

загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?