загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Догляд за хворими близькими і робота: Подвійне навантаження

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Багато хто з членів сім'ї, які доглядають за хворими родичами, мають постійне місце роботи. І поєднання цих двох обов'язків часто даються їм не так просто. При цьому їхня праця має неоціненне значення для суспільства

Бувають дні, як наприклад сьогодні, які роблять щоденне життя Доріс Р. надзвичайно важким. 58-річна жінка працювала в офісі, коли їй зателефонувала мати, яка мешкає окремо. Вона не проконтролювала хворобу, судина з варикозом тріснула і нога почала сильно кровоточити. Не довго роздумуючи, Доріс повідомила колезі, що змушена подати прохання про вихідний день, сідає у авто і їде до своєї матері. «Було важливо, щоб я приїхала відразу. У кімнаті матері було все в крові, її слід було негайно госпіталізувати»,- згадує службовець адміністративної установи. Власне ситуації, подібні на цю, не трапляються регулярно, але вони не являються і виключенням.

Кожна третя доглядальниця працює

 

Про оплату пропущених робочих днів, тобто про такі ж пільги, якими користуються батьки маленьких дітей згідно з законом, Доріс Р. може тільки мріяти. Для неї було значним полегшенням вже те, що її графік відпусток і компенсацій за понаднормову роботу настільки гнучкий, наскільки їй це потрібно. «Молоді керівники й колеги часто не мають поняття, що це означає - залишити хворого самого вдома», - каже Доріс.

Доріс Р. та її матір далеко не поодинока ситуація на сьогоднішній день. З 2,4 мільйона випадків у Німеччині більше двох третин людей, які потребують догляду, доглядаються членами родин. Орієнтовно 60 відсотків членів родин, згідно з даними соціальних союзів, віком старші ніж 55 років. Ще три мільйони людей змушені обходитися лише допомогою своєї сім‘ї, не маючи належної опіки.

Оскільки так важко узгодити постійну зайнятість на роботі та догляд за хворими родичами, то на даний момент лише одна третя доглядальників мають постійне місце роботи. Враховуючи подальше зниження рівня народжуваності і зростання працевлаштованості жіночої половини населення, частка працюючого населення в майбутньому буде збільшуватися, як передбачає д-р Ганнелі Дьонер з "Ми доглядаємо" - організації, що представляє інтереси рідних і друзів, які доглядають за близькими, що захворіли.

Більше гнучкості завдяки новому закону

 

З 2008 року люди з постійним місцем роботи мають право призупинити трудову діяльність терміном до півроку, щоб доглядати за рідною людиною. Крім цього, ви можете розраховувати на десять заявлених вихідних днів, коли в сім'ї неочікувано з'являється потреба доглядати за хворими. Щоправда в обох випадках не буде ні компенсації, ні заробітної платні. Тому скористалися подібною можливістю, на даний момент, може лише п'ять відсотків людей, яким вона адресувалася, як свідчить про це Сільке Нівонер, керівник проекту у регіональному відділенні організації «Доглядаюча рідня» федерального округу Північного Рейну - Вестфалія. «Більшість не можуть собі цього дозволити», - стверджує він.

Це було не останньою причиною для того, щоб законодавці внесли поправки до закону на початку 2012 року: з тих пір працівники, які доглядають хворих родичів, можуть скоротити свій робочий час на період до двох років до 15 годин на тиждень. Якщо вони зменшують свій робочий час, наприклад, на 50 відсотків, то передбачено, що протягом цього періоду часу, витраченого на догляд, людина отримуватиме 75 відсотків від суми останнього валового доходу - своєрідний аванс, який після цього повинен бути відпрацьований. Вони також  утримують за собою пенсії, хоча і на більш низькому рівні.

Ще одна потреба у внесенні змін

 

«Це крок у правильному напрямку», - говорить Ульріке Машер, президент соціального союзу Німеччини. Однак вона вважає, що необхідно внести наступні зміни для покращень, тому що однозначній правовій претензії бракує регулювання. «Ті хто водночас доглядає за хворими і працює, не в змозі вступати в напружені переговори зі своїм роботодавцем», - запевняє вона.

Також не кожен може собі дозволити відмовитися від четвертої частини заробітної плати на чотири роки. На їхню думку, страховий поліс, який підпише працівник на випадок, якщо він не зможе повернутися на роботу до свого попереднього роботодавця після завершення терміну виділеного для догляду за хворим, мусить покривати держава. «Цим ми хочемо сказати, що бажано більше цінувати роботу доглядальників!»

Служіння суспільству

 

Більша повага була б також корисна і для 60-річної Бріджит P. Разом з сестрою ось вже п‘ять років мешканка Мюнхена доглядає свою матір з діагнозом хвороба Альцгеймера та батька, який страждає від хвороби Паркінсона. Для того, щоб мати більше часу для своїх батьків, педагог, яка навчала молодь віком від 10 до 18 років у молодіжному центрі, перейшла на часткову ставку. «Той, хто ніколи не доглядав за хворими, не в стані собі уявити, як це складно». Від нового закону для доглядальників вона не отримує користі через введене дворічне обмеження. «Але, можливо, завдяки цьому людям стане зрозуміло: те, що роблять доглядальники, має неоціненну вартість для суспільства», - каже Бріджит.

З такої ж перспективи бачить ситуацію Доріс Р., яка добре уявляє собі, як застосувати нові регулювання. «Зараз я працюю повний робочий день, - говорить вона. - На випадок, якщо моя мати потребуватиме більшої підтримки в майбутньому, то , безумовно, добре буде знати, що є така можливість».

Правила догляду за хворим в сім'ї:

 

· Працівники тепер можуть подати заявку на фінансовану державою дворічну відпустку по догляду за родичами, зменшивши свій робочий час, але не надто багато втративши у заробітній платі.

· Не може бути жодної претензії щодо відпустки по догляду за хворими. Роботодавець повинен погодитися з законом.

· Попередні виплати по догляду за хворими фінансуються роботодавцями через безвідсоткову позику у банку реконструкції.

Переклад з німецької.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин