загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Український прем'єр іде у відставку, в той час як Янукович прагне зберегти владу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Від Ніла Баклі та Романа Олерчика з Києва

У вівторок прем'єр-міністр України подав у відставку, а парламент скасував надзвичайно непопулярні антипротестні закони, в той час як сам президент Віктор Янукович після двох місяців бурхливих протестів намагається відвести країну від конфронтації і зберегти свій пост.

За обставин, які вже можуть стати переломними,  екстренне засідання парламенту, яка продовжуватиметься у середу, також взялося до виконання інших вимог опозиції. Сюди відноситься амністія мітингувальникам і ухвалення змін до Основного Закону, які обмежують повноваження президента.

Але залишається невизначеним чи мітингувальники на київських вулицях приймуть пакет змін, який з’явився внаслідок переговорів, проведених  Януковичем з лідерами опозиції протягом останніх днів. Поступка Пана Януковича, хоч і значна, але ігнорує одну з центральних вимог опозиції: відставка президента та проведення дострокових виборів.

Деякі київські чиновники також застерегли, що звільнення непоступливого союзника Януковича Миколи Азарова з посади прем'єр-міністра може поставити під загрозу $15 млрд. допомоги, яку виділили слабкій економіці України та  знижки на ціну на газ у розмірі 5 млрд., обіцяні Росією минулого місяця. Виступаючи після саміту Росія-ЄС у Брюсселі, Президент Росії Володимир Путін підкреслив, що московська фінансова підтримка не залежить від того, хто при владі.

Протести спалахнули після відмови пана Януковича під тиском Москви від підписання угоди про інтеграцію з ЄС  і прийняття ним російської кризової допомоги.

Іноземні дипломати в Києві вважають, що події вівторка можуть потенційно забезпечити шлях виходу країни з кризи, яка протягом кількох останніх днів погрожувала цілісності України. Але вони попередили, що багато речей ще залишаються невирішеними.

Багато що залежатиме від здатності опозиційних лідерів Арсенія Яценюка, колишнього голови Центробанку та Віталія Кличка, колишнього боксера, переконати тисячі людей на Майдані, центральній площі Києва, і більш радикальні групи поміж ними, прийняти ці угоди.

Мітингувальники стали ще більш непохитними у своєму бажанні дочекатися відставки пана Януковича після запеклих боїв зі спецпризначенцями минулого тижня, які забрали принаймні чотири життя. У вівторок ввечері пан Володимир Кличко продовжував повторювати їх ультиматум, стверджуючи, що відставка пана Януковича була б "логічним" кроком.

Народний гнів також зріс через останні викрадення і брутальне побиття демонстрантів та журналістів. Активісти заявляють, що лише в Києві вони розшукують 27 без вісти зниклих мітингувальників, у тому числі лідера автомобільних протестів та ще одного мітингувальника знайшли побитим до смерті і залишеним в лісі за містом.

Бої і безвихідь можуть продовжуватись далі. Переговори про вхід опозиції до складу уряду не приводять ні до чого.

Вадим Карасьов, політолог, заявив, що досягнення вівторка були лише першим кроком до можливого миру.

"Бої і безвихідна ситуація може продовжуватись, - стверджує він, -  Переговори про вхід опозиції до складу уряду не привели ні до чого".

Партія регіонів пана Януковича закликала провідних лідерів опозиції розпочати вивід мітингувальників з вулиць. Нестор Шуфрич, народний депутат від Партії регіонів, сказав, що три з чотирьох основних вимог опозиції було виконано, у тому числі скасування жорстких законів про протести, прийняті парламентом 16 січня, зміна уряду і запропоновано амністію.

Та він додав, що  немає жодних підстав для проведення дострокових президентських виборів, оскільки пан Янукович був демократично обраний президентом за результатами голосування 2010 року, які пройшли цілком чесно.

Докладніше:

 "Ми подаємо Майдану знак, що у них немає жодних підстав для проведення екстремістських дії", - сказав пан Шуфрич. 'Ми сьогодні наказуємо правоохоронним органам не застосовувати повний потенціал сили, використовувати яку вони мають право".

Мітингувальники схвально сприйняли відставку пана Азарова з посади прем'єра. Але після того, як пан Яценюк відмовився від пропозиції очолити уряд, зробленої йому на цих вихідних паном Януковичем, інший соратник Януковича, Сергій Арбузов, був призначений виконуючим обов'язки прем'єр-міністра.

Хоча  Путін стверджує, що  російська фінансова допомога не залежить від складу нового уряду України,  будь-яка спроба відновити переговори щодо угоди з ЄС, на думку аналітиків, імовірно загрожуватиме фінансовій допомозі Москви, яка надходить частинами.

Ігор Шувалов, російський віце-прем'єр-міністр, здається, висловив саме цю точку зору. 'Якщо український уряд, яким би він не був після свого формування, зробить заяву стосовно іншої програми та інших пріоритетів, то це може стати підставою для нас переглянути договори", - цитує його слова агенція новин Інтерфакс.

Пан Янукович також зателефонував віце-президенту США Джо Байдену, аби тримати його у курсі справ стосовно подій в Україні. Віце-президент зрадів досягненому прогресу і закликав президента Януковича не зволікаючи підписати скасування кількох січневих законів.

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин