загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Російські військові літаки літають поза зоною радарного спостереження і створюють небезпеку для цивільної авіації

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Автор: Лінда Кінслер

Майже через шість місяців після знищення проросійськими ополченцями літака Малайзійських авіаліній над Східною Україною, у результаті чого загинули всі 298 людей на борту, Росія насміхається над правилами міжнародної авіації і показує необачну байдужість до гарантій безпеки цивільних рейсів. За останні кілька місяців, патрульна місія НАТО в країнах Балтії помітила тривожну кількість російських військових літаків, які літають міжнародним повітряним простором з вимкненими транспондерами, що робить їх невидимими для більшості цивільних авіадиспетчерів. Лише за другий тиждень грудня НАТО перехопило не менше10 російських військових літаків, включаючи  Су-34, які літали поза зоною радарного спостереження. 14 грудня російський військових літак, який летів з виключеними транспондерами, мало не зіткнувся з комерційним рейсом скандинавської авіакомпанії.

Коли російські літаки ВПС вимикають свої транспондери, "вони практично непомітні для цивільних авіадиспетчерів", каже естонський полковник Яаак Таріен, командувач естонських ВПС. "Через скорочення витрат цивільні використовують лише вторинний радіолокатор, а це означає, що вони не бачать повітряний рух, який не хоче себе видавати". Естонія і Фінляндія діляться військовою радіолокаційною інформацією, яка може виявити подібні види літаків через цивільних диспетчерів служби керування повітряним рухом.

НАТО втричі збільшило патрульну місію у країнах Балтії, що базується в Естонії, Литві та Польщі в травні - крок, який співпав зі збільшенням російської військової активності довкола повітряного простору НАТО.

Естонські ВПС

144 "порушення правил безпеки" відображають кількість російської літаків, виявлених під час польоту з вимкненими транспондерами.

"У 2014 році відбулося у три рази більше перехоплень, ніж в 2013 році", - стверджує Таріен. 8 грудня літаки голландських королівських військово-повітряних сил повідомили Балтійську повітряну патрульну місію про два перехоплені російські бомбардувальники, які прямували до Калінінграду, як повідомляє "The Aviationist".  

Ці літаки не лише літають поза зоною радарного спостереження, але й слідують непередбачуваним схемами польотів, та в окремих випадках незаконно вторгаються у території НАТО. "Вони використовують дивну висоту польоту, яка не лише використовується звичайними транзитними рейсами, вони рухаються вгору і вниз, вдаючись до тактичних маневрів у міжнародному повітряному просторі, що є небезпечною поведінкою", - говорить Таріен, який командує естонськими ВПС з Амарійської повітряної бази, де перебуває частина Балтійської повітряної патрульної місії.

Російські військові літаки перетнули територію Естонії вісім разів у 2014 році, у порівнянні з лише одним разом у 2013 році. Помітне збільшення частоти порушень відбулося відразу після того, як додаткові літаки НАТО прибули до регіону навесні цього року, - каже естонський капітан Лаурі Куусекенд. Всі вони відбувалися у маленькому трикутнику повітряного простору, що оточує естонський острів Вайндло, зображений нижче: 

Порушення тривають не більше хвилини, коли літаки зрізають кут трикутника Вайндлоо на шляху до бази ВПС у Калінінграді, але цього достатньо, щоб надіслати чіткий сигнал про те, що ВПС Росії не поважають ні кордони НАТО, ні заходи безпеки повітряного руху. "Це частина загального ставлення до НАТО і сусідів. Вони постійно зондують реакцію, поводячись агресивно, намагаючись спровокувати протистояння. Це свого роду повернення до тактики часів холодної війни", - говорить Таріен.

Міністерство закордонних справ Росії відреагувало на ці повідомлення тією ж кількістю різноманітної дезінформації, яка спотворювала громадську думку стосовно того, що сталося  з рейсом MH17. 25 грудня, наприклад, російський літак Ан-72 був запеленгований на території Естонії. "Літак повідомив, що через прибуваючий повітряний транспорт він змушений змінити свій курс і увійти в естонський повітряний простір на 1,2 милі, - говорить Куусеканд. - Але ми знаємо, що відбувається у тому повітряному просторі, тому ми маємо серйозний доказ, що там літаків не було навіть близько. Таким чином, подібне пояснення вторгнення не відповідало дійсності". Російські авіадиспетчери не виключають, що порушення фактично відбулося, але Міністерство закордонних справ Росії  його спростовує. Після загрози зіткнення комерційного рейсу з російським літаком російський посол у Данії Михайло Ванін заявив, що не було ніякої небезпеки для пасажирського рейсу і припустив, що шведська влада, яка повідомили про інцидент, була не в собі. 

Переклад з англійської.

Здійснив Роман Олійник, директор відділу з міжнародних відносин.

До списку новин