загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Події в Україні за 24 вересня 2015р

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У дайджесті подій – коротко про головні новини цього дня:

чим жила Україна сьогодні

 

 

39-й "гумконвой" РФ дістався до Донецька й Луганська

Автомобільні колони російського Міністерства з надзвичайних ситуацій доправили "гуманітарну допомогу" на Донбас.

Про це РИА Новости повідомили у прес-службі МНС РФ.

"До Луганська й Донецька прибули всі автомобілі МНС із гуманітарними вантажами. Зараз на складах починається їх розвантаження", - сказали в прес-службі.

Позаштатних ситуацій у дорозі не трапилося, додали там.

За даними МНС РФ, понад 100 машин 39-го за рахунком "гумконвою" РФ привезли в Донецьку й Луганську області понад 1,2 тисячі тонн "гуманітарних вантажів, серед яких в основному продукти харчування, а також медикаменти".

У Донецьку й Луганську області "гуманітарний вантаж" доставлено приблизно в рівних пропорціях. Після завершення розвантаження автомобілі покинуть ці міста.

Як відомо, Україна не контролює частину кордону з РФ на сході країни й не приймає на митне оформлення так звані "гуманітарні конвої", які Росія шле на території, контрольовані проросійськими бойовиками.

Бойовики стріляли по мобільній групі сил АТО - штаб

Вночі з 23 на 24 вересня бойовики в черговий раз порушили режим тиші, який зберігався протягом дня.

Про це повідомляє прес-центр штабу АТО на сторінці в Facebook.

Наприкінці минулої доби з боку Слов'яносербська бойовики тричі зі стрілецької зброї обстрілювали український опорний пункт в селищі Кримське в Луганській області.

Також, близько 18:00 на Артемівському напрямку поблизу селища Золоте по українській мобільній групі терористи відкрили вогонь зі стрілецької зброї.

Загалом упродовж минулої доби бойовики 4 рази порушили перемир'я.

Сьогодні, 24 вересня, в 1:00 під вогонь великокаліберного кулемета і стрілецької зброї терористів потрапили українські позиції в селищі Зайцеве.

Близько 2:00 бойовики з боку Старомихайлівці били з 122-міліметрової артилерії по опорному пункту сил АТО в Красногорівці поблизу Донецька.

Україна наполягає на доступі СММ ОБСЄ до кордону з РФ

Україна наполягає на доступі до україно-російського кордону місії СММ ОБСЄ.

Про таку вимогу на переговорах у Мінську розповів в інтерв'ю Українській правді представник України у підгрупі з безпеки Євген Марчук.

"Українська сторона наполягає на тому, що однією із умов для якісного виконання домовленості про відведення важких озброєнь спостерігачі СММ ОБСЄ мають отримати безперешкодний постійний доступ до українсько-російського державного кордону на території Донецької і Луганської областей", - зазначив він.

"Поки що такої гарантії немає", - додав Марчук.

Він також нагадав, що президент Петро Порошенко ініціював утворення п'ятої робочої групи, яка буде займатися виключно проблемою українсько-російського державного кордону.

Як відомо, поки що дійти згоди про створення такої групи на Мінських переговорах не досягнули.

Саперам ЗСУ потрібно розмінувати ще 10 тисяч га території – ІС

Розмінування території стає зараз головною проблемою сил АТО.

Про це пишуть експерти "Інформаційного спротиву".

"За приблизними оцінками, загальна площа ділянок, не очищених від боєприпасів та встановлених російсько-терористичними військами мінно-вибухових пристроїв, становить не менше 10 тисяч га", - йдеться в даних ІС, оприлюднених Дмитром Тимчуком.

В ІС повідомили, що після завершення ротації підрозділів спецназу ГРУ Генштабу ЗС РФ вони продовжили "активну діяльність у своїх секторах - силами ДРГ ведеться детальна розвідка позицій українських військ, встановлюються мінно-вибухові пристрої всіх типів, у тому числі заборонені протипіхотні міни".

Бойовики масово "звільняються", у них забирають паспорти – ІС

У бойовиків на Донбасі падає бойовий дух, почалося дезертирство і "масові звільнення".

Про це повідомляє "Інформаційний спротив".

"Так, за останні кілька діб із складу бригади "Оплот", дислокованої в Моспіному, дезертирували троє найманців. Бойовики масово пишуть рапорти на "звільнення", - повідомляє ІС.

За їхніми даними, "для запобігання дезертирства за вказівкою "штабу" НВФ "Оплот" у всього особового складу вилучені документи".

Турчинов пояснив, чому Росію чекає доля СРСР

Президент РФ та його оточення ведуть свою країну до невідворотного розпаду.

Таку думку висловив секретар РНБО України Олександр Турчинов у своїй статті "Сучасні виклики України в умовах кризи світового порядку", опублікованій в американському аналітичному журналі The American Interest, пише Інтерфакс-Україна.

"Заганяючи Росію в " прокрустове ложе" старої імперської моделі, Путін веде країну до перспективи невідворотності розпаду, запускаючи тим самим механізми, які свого часу зруйнували Радянський Союз. Агресія, деградація, руйнування і падіння - це правило підтвердили історії не однієї імперії з поправкою на невблаганне стиск часових параметрів і прискорення всіх процесів. Тому стає досить реальною перспектива припинення існування Росії в її сьогоднішніх кордонах", - написав Турчинов.

На його думку, РФ не змогла адаптуватися до демократичних правил мирного співіснування та співробітництва. "Третій президентський термін Путіна чітко підкреслив політичну домінанту сучасної Росії - ідеологію імперського реваншизму", - вважає він.

Турчинов зазначив, що об'єктивним результатом процесів "глибокої соціальної деградації Росії", яка триває вже не одне десятиліття і отримала істотне прискорення після початку агресії проти України в лютому 2014 року, вже в найближчій перспективі стане різке ослаблення і глибока дестабілізація РФ.

"Процеси і тенденції, що відбуваються в нинішній Росії, тотожні тим, що відбувалися на останньому етапі існування СРСР. Відсутність раціональної мотивації розвитку, монополізація і жорстке адміністративне регулювання економіки, диктат і свавілля силових структур, гіперцентралізація влади, безальтернативність одноосібно прийнятих рішень", - вважає Турчинов.

"Весь цей сталінський скелет радянської імперії в кінці минулого століття не зміг витримати послідовного, скоординованого політичного та економічного тиску Західного світу", - підкреслив секретар РНБО України.

Нагадаємо, раніше російський опозиціонер Михайло Ходорковський висловив думку, що ера Путіна закінчується в 2019 році.

Росія у Мінську намагається змусити нас говорити

з представниками окупованих територій - Марчук

Російська сторона у підгрупі з безпеки кілька разів вдавалася до демаршів, щоб примусити Україну вести діалог з представниками бойовиків.

Про це  повідомив представник України у безпековій групі Євген Марчук в інтерв'ю "Українській правді".

"Формат роботи нашої групи тристоронній: Україна, Росія і ОБСЄ, такий як і в Тристоронній контактній групі. Представників окремих районів Донецької і Луганської областей запрошує координатор ОБСЄ, який веде засідання і який може задати їм питання. Ми їм питань не ставимо", - розповів Марчук.

Він підкреслив, що головним опонентом є представник Росії.

"Ми ведемо дискусію з ним. Хоча він інколи заявляє, щоб ми домовлялися саме з цими "представниками". Але вони не є стороною переговорного процесу. Будучи в статусі запрошених, вони не можуть впливати ані на порядок денний засідання, ані на прийняття рішення", - підкреслив Марчук.

"Росія всіляко намагається вивести Україну на прямі переговори з ними і на рівні робочих груп, і на рівні ТКГ, щоб потім заявити усьому світу, що війна на Донбасі – це внутрішній український конфлікт і вона до нього ніяк не причетна", - розповів він.

"Російська сторона, щоб досягти цієї мети, декілька разів вдавалася до демаршів як на рівні ТКГ, так і на рівні робочих груп. Одного разу навіть демонстративно йшла з переговорів безпекової групи. І тільки дякуючи зусиллям голови СММ ОБСЄ в Україні посла Апакана, переговори вдавалося відновити", - зазначив Марчук.

Марчук розповів, з чим не погоджується Росія у Мінську

Під час Мінських переговорів Україна пропонує відводити озброєння на Донбасі поетапно, а не з усієї лінії розмежування одночасно.

Про це в інтерв'ю "Українській правді" розповів представник України в безпековій підгрупі Тристоронньої контактної групи Євген Марчук.

"Досвід Дебальцевого не дозволяє українській стороні піти на поспішне відведення важких озброєнь. Саме тому українська сторона пропонуєвиділити чотири невеликих ділянки – по дві в Донецькій і Луганській областях, – де найбільш напружена ситуація, і вивести із них важкі озброєння після того, коли ці озброєння будуть виведені із всієї зони зіткнення і коли сторони продемонструють точність і дисципліну виконання взаємних домовленостей", - розповів Марчук.

"Ці чотири ділянки складають всього 10% від всієї лінії конфронтації", - уточнив він.

"Протилежна сторона не погоджується з таким підходом. Три останні раунди іде пошук компромісного варіанту", - розповів він.

"Обов'язковою умовою всього процесу відведення є відсутність обстрілів з обох сторін. Для організації надійного контролю по всій лінії конфронтації СММ ОБСЄ планує установити необхідну кількість постійних спостережних пунктів", - додав він.

"Та сторона пропонує відводити всі види озброєнь по всій лінії одночасно. Українська сторона наполягає на поетапному відведенні: спочатку танки, потім артилерія і потім міномети. Аргументація складна і базується на взаємній недовірі сторін і сучасній військовій практиці", - пояснив Марчук.

За його словами, погоджено, що тільки СММ ОБСЄ має забезпечити надійний контроль всього процесу відведення важких озброєнь і надійну верифікацію з урахуванням 426-ти кілометрової лінії конфронтації.

"Відводити важке озброєння пропонується наступним чином: після підписання документу мають бути два дні повної тиші, тобто повної відсутності обстрілів і тільки потім – відведення танків.

Але спочатку сторони мають офіційно повідомити СММ ОБСЄ коли, скільки, яких саме танків, якими маршрутами і в які місця зберігання їх відводитимуть, склавши інвентаризаційні списки із їх заводськими номерами", - розповів Марчук і уточнив, що йдеться про припинення обстрілів з важкого озброєння.

"Всі інші види озброєння сюди не входять, в тому числі і БТРи. Це наступний етап. Росія якраз і спекулює на цьому припиненні вогню, демонструючи нібито готовність до врегулювання, хоча значно посилились снайперські обстріли наших передових позицій", - пояснив він.

"Саме снайперські обстріли тероризують наш особовий склад не менше аніж артилерія. Крім того посилилась активність ДРГ, які проникають і мінують наші ближні тили, що також веде до збільшення загибелі і поранень на розтяжках. До передової підтягуються танки", - сказав він.

"Тільки після відведення танків і повного завершення перевірки їх підконтрольного зберігання починається відведення артилерії калібром менше 100 міліметрів за тією ж процедурою.

А потім точно у такий самий спосіб – відведення мінометів калібром до 120 міліметрів включно. І весь цей процес може тривати в межах 75 - 40 днів в залежності від способу відведення важкої техніки, часу необхідного на надійну верифікацію і акуратність поведінки сторін. Тут поки що іде дискусія і щодо способу відведення, і скільки часу потрібно між кожним етапом", - повідомив Марчук.

СММ побачила факти, що вказують на крихкість миру на Донбасі

СММ зафіксувала факти, що свідчать про імовірність поновлення вогню на Донбасі.

Про це під час брифінгу повідомив заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Александр Хуг.

Він наголосив, що попри затишшя зберігається небезпека реескалації.

"По-перше місії продовжують повідомляти про військові навчання, деякі з них відбуваються дуже близько до лінії зіткнення. Це однозначно підриває перемир'я", - сказав він.

При цьому Хуг не зауважив, яка саме сторона проводить ці тренування.

Крім того, він розповів про відсутність відведеної техніки у місцях дислокації та пересування військових з обох сторін. 

МЗС: багато країн з розумінням ставляться до "блокади Криму"

У Міністерстві закордонних справ зазначають, що світова спільнота переважно з розумінням ставиться до громадської акції блокування Криму.

Про це сказала речниця МЗС Мар'яна Беца на брифінгу в Києві у четвер, відповідаючи на запитання.

"Реакція різна. Чесно кажучи дуже багато країн з розумінням ставляться, оскільки територія є окупованою", - сказала вона.

Як відомо, 3 20 вересня розпочалася безстрокова акція з блокування вантажного транспорту, що прямує до Криму з продуктами і товарами, ініційована Меджлісом кримськотатарського народу.

За інформацією координаційної ради акції, через адміністративний кордон будуть безперешкодно пропускати пішоходів та легковий транспорт.

Кримські татари вимагають від російської влади звільнити українських політв'язнів, зокрема кримчан Олега Сенцова, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва, Ахтема Чийгоза, Мустафу Дегерменджі, Алі Асанова, Таїра Смедляєва та інших, а також припинити утиски кримських татар.

МЗС: Росія незаконно утримує не менше 10 українців

Міністерству закордонних справ офіційно відомо про десятьох українців, яких незаконно утримують на території Росії.

Про це "Українській правді" заявила прес-секретар МЗС Мар'яна Беца.

Ідеться про Надію Савченко, Олега Сенцова, Олексія Чирнія, Олександра Кольченка, Геннадія Афанасьєва, Сергія Литвинова, Миколу Карпюка, Станіслава Клиха, Валентина Вигівського.

"Раніше було одинадцять, але наприкінці травня було звільнено Юрія Яценка", - зазначила речниця.

Водночас, за словами Беци, в МЗС припускають, що незаконно утримуваних українців на території Росії може бути більше.

За добу в зоні АТО загинув 1 боєць, 2 отримали поранення - штаб

За минулу добу в зоні проведення антитерористичної операції загинув один військовий і 2 зазнали поранень.

Про це на традиційному брифінгу в четвер розповів речник Адміністрації президента з питань АТО Андрій Лисенко.

"Вчора внаслідок підриву на міні 1 наш воїн загинув і 2 отримали поранення", - сказав він.

За словами Лисенка, це сталося в районі Бахмутської траси.

Речник АТО зазначив, що порушення режиму тиші було зафіксоване в середу лише на луганському напрямку.

Зокрема, ввечері відбулося 3 ворожих збройних провокації східніше селища Кримське, що на північ від Бахмутської траси.

Противник застосовував стрілецьку зброю, також працювали ворожі снайпери.

Поблизу міста Золоте бойовики обстріляли наших бійців, що патрулювали лінію розмежування, пересуваючись бронеавтомобілем "Кугуар".

"Завдяки влучному вогню у відповідь і надійній броні наші воїни не постраждали, а ворог відступив на південь – до окупованого Первомайська", - зазначив Лисенко.

За його словами, на донецькому і маріупольському напрямках у середу було абсолютно спокійно.

До списку новин