загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

ВР прийняла суперечливу норму щодо плати за оренду майна під час карантину

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

30 березня парламент на позачерговому засіданні проголосував за законопроєкт №3275 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв`язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-2019)", який серед іншого передбачає, що на період встановленого Кабміном карантину "наймач звільняється від плати за користування майном відповідно до частини шостої статті 762 цього Кодексу" (ЦКУ).

Така новація може мати вибуховий наслідок - адже вона скасовує взагалі будь-яку орендну плату протягом дії карантину, зокрема - і за майно приватної форми власності. Більше того, і за те орендоване майно, яким орендар користується протягом карантина. А це суперечить суті ч. 6 ст. 762 ЦКУ, зауважує "Ліга:Закон".

Що з цього слідує? Якщо раніше вказана норма ЦКУ передбачала доведення (підтвердження) орендарем неможливості використання орендованого майна, то зараз звільнення наступає автоматично.

Читайте також: Рада дозволила лікувати COVID-19 незареєстрованими в Україні препаратами

У цьому контексті у висновку Головного науково-експертного управління апарату ВР зазначалося: "Згідно з ч. 6 ст. 762 ЦК наймач звільняється від плати за весь час, протягом якого майно не могло бути використане ним через обставини, за які він не відповідає".

У згаданому п. 14 пропонується звільнити від плати всіх наймачів, в тому числі й тих, хто використовує майно, взяте в найм, що не відповідає вимогам ч. 6 ст. 762 ЦК та порушує права наймодавця, оскільки дозволяє неправомірне безоплатне користування його майном", констатує "Ліга:Закон".

Разом з тим, раніше один з ініціаторів законопроекту №3275, голова парламентського комітету з питань економічного розвитку Дмитро Наталуха зауважував таке (цитата з повідомлення "Економічної правди"): 

"Після прийняття №3220 ("карантинні пільги") отримали багато коментарів про оренду, тому врегулювали це питання. Орендарі, які не можуть користуватися нерухомістю або іншим майном через карантин, звільняються від сплати орендної плати".

У законопроєкті вказувалося, що якщо через карантин орендатор приміщення зазнає обмежень в можливості використовувати майно, розмір плати не зможе перевищувати виплати орендодавця за землю, податку на майно (відмінне від земельної ділянки) та вартості компослуг протягом карантину. Ці витрати покладаються на орендатора, як плата за користування майном за відповідний період (пропорційно площі оренди), якщо договором не передбачена його самостійна сплата цих витрат.

 

Джерело:
До списку новин